Търсим българите по света

Тук-Там стартира първото по рода си миграционно проучване, за да отговори на вечния въпрос - Къде са българите по света и какви са техните нагласи?

Защо го правим?

Вярваме, че българите по света могат да бъдат много повече от “изтекли мозъци”.

Вярваме, че с техните познания, контакти, опит, мироглед и експертиза, те могат да допринасят активно за развитието на България дори от разстояние.

Целта ни е да построим една глобална brain gain мрежа от българи, които са свързани помежду си и остават свързани с България.

Само си представи - 100 000 българи, които отделят един час на месец за смислени инициативи в България - това са 100 000 часа инвестирано време за България!

Пред големите цели стоят и големи предизвикателства.

За да направим крачката от “brain drain” към “brain gain” трябва да чуем гласа на българите по света и да разберем техните нужди.

След обстойно проучване, установихме, че липсва важна информация по темата и има място за подобрение.

Данните за броя на българите по света варират, а процесите за проследяване на миграцията често са трудоемки и бюрократични. Гласът на българите в чужбина е важен, но остава нечут - липсва трибуна, чрез която те да споделят своите нагласи.

С това проучване целим да стартираме диалога и да разберем повече за българите по света - къде са, колко са и как дефинират връзката си с България.

Как да се включа?

Ако живееш извън България или наскоро си се завърнал от чужбина, отговори на анкетата. Ще ти отнеме 5 минути, а резултатът ще ни помогне да запълним картината на българската диаспора.

Ако имаш близки и приятели извън България, сподели им за проучването. Така ще ни помогнеш да достигнем до повече хора и да имаме по-ясна представа за глобалната българска общност.

Етапи на проучването

октомври 2021

Ще те питаме скоро

1

Включи се отсега в проучването, за да те държим в течение, когато анкетата е отворена.

Дотогава разкажи за проучването и сподели с приятели.

ноември 2021

Попълни анкетата

2

Отдели 5 минути, за да ни разкажеш за себе си и какви са твоите нужди и нагласи спрямо България.

януари 2022

Виж резултатите

3

След като анкетата приключи, ще споделим доклад с резултатите, както и по-задълбочено изследване за миграционните процеси.

Ще комуникираме резултатите с релевантни институции, за да подобрим заедно разбирането ни за българските общности по света.


Материали за сваляне и споделяне

Собственик сте на български магазин, управлявате културен център, организирали сте неделно училище за децата си или сте част от дейност / бизнес, през който минават много българи?

Помогнете ни да чуем гласа на повече българи по света, като свалите тези материали и ги закачите на видно място.

Партньори


Споделяш нашата кауза?
Подкрепи ни!

Целта на Тук-Там е да обедини българите по света, предоставяйки възможности да инвестират средства и време в каузи, в които вярват и да останат свързани помежду си чрез платформата на Тук-Там.

Включи се и подкрепи каузата!

Дариarrow_right_alt