НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

„Кариера в България. Защо не?“: Историите на четирима завърнали се

Категории: Без категория, Кариера в България, Отразяване в медии | Публикувано на 5 август 2017

Авторът на статията е „Дневник“ http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/08/05/3015052_kariera_v_bulgariia_zashto_ne_istoriite_na_chetirima/

Откакто преди 10 години границите на Европа се вдигнаха (почти) изцяло за българите, по около 30 хиляди души се възползват и напускат всяка година. Но завръщането е новото заминаване, вярват от организацията на българите с опит от чужбина „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“. Успорено на потока навън, те упорито канят хората да се завърнат и да инвестират знанията и уменията си в родната си страна.

 

Затова за десета поредна година двете организации правят форума „Кариера в България. Защо не?“. Той ще се проведе на 5 септември в София, и всеки желаещ може да се регистрира за участие, като регистрацията е безплатна, но задължителна. В кариерното изложение този път ще се представят над 90 компании и работодатели, търсещи хора с опит от вън.

 

Като част от инициативата от „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“ анкетират и разказват историите на успеха на хора, които са решили да се завърнат и да се развиват в България. Ето четири от тях, подбрани за „Дневник“:

             Дарин Маджаров, създател на платформата Уча.се

Кога, къде и какво си учил?
– Учих в Jacobs University Bremen в Германия. През 2009-та завърших бакалавър, а през 2011-та магистратура по електроника и компютърни науки. След това през 2012-та започнах докторантура в KU Leuven в Белгия, но през първата година прекъснах, за да си дойда в България и да се фокусирам изцяло върху Уча.се.

 

Защо избра тази държава и този университет?
– Имах приятели, които вече учеха там и ми разказаха за отличното ниво на обучение и добрия социален живот.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
– Един основен плюс виждам – мотивиращата среда. Всеки около теб учи здраво, развива се и това действа много мотивиращо. Средата не ти позволява да се отпуснеш дори и за момент и те стимулира да ставаш все по-добър.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
– Много интересни истории имам за тези 6-7 години в чужбина Когато бях студент, едната година през почивните летни месеци ме приеха на стаж в Айндховен в Холандия. Не вярвах, че е толкова трудно да си намериш квартира. Ходех на интервюта с бъдещите съквартиранти, на които ми задаваха въпроси като на интервю за работа. Състезавах се с още 18 човека за една стая, преминавах различни рундове и накрая се получи.

 

Кога и защо се върна в България?
– Върнах се в края на 2012-та година, за да развия Уча.се по най-добрия възможен начин. През цялото време на престоя ми там се развивах със съзнанието, че един ден ще си бъда в Бъглария и ще правя нещо полезно за хората около мен. Ето, че се случи и сега в Уча.се има над 450 000 регистрирани човека, които учат и се развиват.

 

Къде и какво работиш?
– Създател съм на Уча.се, като в момента заедно с още 60 човека екип правим видео уроци и упражнения по всички предмети и класове за учениците в Бъглария и българите в чужбина.

 

Кое те прави щастлив в България?
– Изпитвам удовлетворение от това, че помагаме на десетки хиляди българи да подобрят образованието си и да имат щастлив живот. Тук имам чудесни приятели. България е изключително красива и абсолютно нищо не ми липсва от живота навън.

 

            Петър Бояджиев, съсобдственик на рекламна агенция gobox

Кога, къде и какво си учил?
– В Sheffield Hallam University, Великобритания, взех бакалавърска степен „Marketing Communications & Advertising“ от 2007 до 2011, сега приключвам дипломна работа за магистратура „Business Management, Technology & Innovation“ в City College – международния факултет на Тhe University of Sheffield, 2014-2016.

 

Защо избра тази държава и този университет?
– Заминах за Англия, защото исках да взема добро образование на прилична цена. Унивеститета го избрах според специалността и условията, които предоставяше – като work placement в третата година и отлична студентска среда.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
– По-качествено образование.
По-голяма мотивация за себеусъвършенстване
По-широк мироглед към света и съотвено възможности за развитие в него.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
– Да съм честен, може би дистанцията беше най-голямото предизвикателство в началото. Имах огромна нужда да съм близо до семейството и приятелите и да поддържам връзка с тях по-често, отколкото можех. С времето разбрах, че това не е толкова трудно и че „сърцето“ винаги ще си остане на мястото си.

 

Кога и защо се върна в България?
– Прибрах се през 2011, най-вече заради силната ми връзка с хората тук, но и поради факта, че не чувствах чужбина да е правилното място за личното ми кариерно развитие. Не бях усетил свободата да бъда и да развивам себе си в насоката, която исках.

 

Къде и какво работиш?
– Съосновах рекламна агенция в София и вече 5-6 години я развиваме.

 

Кое те прави щастлив в България?
– Сякаш всичко ме прави щастлив тук. От енергията на столицата, до топлотата на хората, през красивите кътчета на природата и до възможността да развивам нещо, което прави разлика на пазара.

 

Но щастието е въпрос на нагласа и много добро усещане на това какъв си ти като човек, накъде вървиш и какво даваш на другите по този път. По-скоро е процес, който се развива и който те разива. Затова щастието е като преход, своеобразно аналогичен на този, в който обществото ни се намира и също усеща. Важното е да си част от това Щастие и да даваш максимума от себе си да го движиш напред.

 

            Ирена Дикова, интериорен дизайнер в собствена фирма за проектантски услуги и консултации
           Elite Interior&Design

Кога, къде и какво си учил?
Следвах специалност Интериорен дизайн в Istituto Marangoni в Милано от 2009 до 2013г.

 

Защо избра тази държава и този университет?
Завърших Италианския лицей в София с две дипломи – българска и италианска. Италия винаги е била една от любимите ми държави, а за спеиалността, която си избрах, Милано е мястото – град на разнообразие от мода и дизайн. Още от 10-ти клас знаех, че искам да уча тази специалност и обикалях по градове и университети в чужбина – Лондон, Милано, Флоренция. Но Милано ме спечели с първото ми стъпване там.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
За мен е голям плюс да учиш в чужбина, не толкова заради самото образование, защото и тук имаме изключително талантливи и добри професори и университети, важни са контактите, опитът, който придобиваш там. Това, че излизаш от рамките на дома и си на съвсем ново място, сам и с непознати, ти трябва да създадеш нов дом и нова среда. Този „шок“ за мен е голяма крачка напред в развитието на един млад човек. Освен това специално в Милано всичко е дизайн и мода, където се обърнеш, несравнимо е. Винаги, когато ходя там се вдъхновявам и се връщам с много идеи.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
– Лично предизвикателство, както вече споменах, беше това на едно ново и непознато място, сама да направя така, че да се чуствам у дома. Също така предизвикателство беше да се запозная с много различни култури, в курса ни имаше хора от цял свят. Това ме обогати и ми помогна да комуникирам с всякакви хора.

 

В професионален план – ние постоянно имахме „реални“ клиенти, пред които трябваше да представяме проектите си и те да избират най-добрите, които евентуално да реализират. Правихме аранжимент на витрина за ZARA HOME и заедно с още една българка спечелихме с проекта ни, съответно не беше хич лесно. Но да получиш удобрение от екип на такова ниво си беше истинско предизвикателство. Разбира се, не беше единствената награда на българската част от курса.

 

Кога и защо се върна в България?
– Завърших бакалавър и след това една година магистратура в същата специалност с насоченост към луксозния дизайн и материли. Имах възможност да остана да направя стаж в голямо архитектурно студио, но някак си бях решила, че „мисията“ ми в Милано бе изпълнена и беше време да приложа, всичко научено и видяно, в България. Разбира се липсваха ми семейство, приятели, роднини, кучето ми. В крайна сметка човек, ако иска да се развива и да гради, може да го прави навсякъде, стига да е щастлив и спокоен. Затова вече тук на родна зема, спокойна и обградена с любов, аз се развивам и се чувствам прекрасно.

 

Къде и какво работиш?
– Практикувам като интериорен дизайнер, имам собствена фирма за проектантски услуги и консултации Elite Interior&Design. Работя навсякъде – в офис, в домашен офис, навън, по обекти – не обичам да седя на едно място цял ден. Освен това направих и бранд за тениски с послания Bloom Stars, в който съм управител и дизайнер. Преди година отворихме с моя приятелка fashion арт- галерия, в която предлагаме разнообразие от цветни и вкстравагантни дрехи и аксесоари, както и предоставяме пространството за всякакъв тип изложби в сфеата на мода, изкуство, дизайн и пр. Ида успявам някак си да ги съчетая нещата, но е трудно. Трябва да има фокус и при мен той е върху интериора, другото е хоби, което изкарва пари и носи удоволствие.

 

Кое те прави щастлива в България?
– Щастлива ме правят близките и хората около мен, кучетата ми, природата и историята ни. Обожавам да обикалям из България и да намирам интересни кътчета, радвам се, че съм се родила тук, защото имаме изключително магнетична и енергийна държава. Хората се пробуждат и сами го осъзнават. Нещо, което напоследък много ме радва са положителните новини в България. Все повече кампании и платформи, като uspelite.bg, се занимават с това да ни е хубаво тук и да се гордеем всеки ден с постиженията и случките в родината ни.

 

            Даниела Иванова, мениджър бизнес развитие за Viber за Централна и Източна Европа

 

Даниела Иванова следва бакалавър „Международен бизнес и мениджмънт“ в Хагския Университет от 2008 до 2012, след което специализира „Дигитален маркетинг“ в Ню Йорк. Участва в различни проекти, свързани с иновации в дигиталното пространство, последния от които в Южна Корея през 2012. Работи 3 години в SoundCloud в Берлин като маркетинг мениджър. През 2015 г. се завръща в България.

 

Защо избра тази държава и този университет?
– Моят випуск беше един от първите, които можеха да се възползват от влизането на България в ЕС: отворени граници, възможност за адекватно образование, потенциал за кариерно развитие. И всички ние напуснахме родната земя в търсене на по-добър живот. Избрах Холадния, защото знаех, че е широкоскорена и отворена нация, а университетът – защото беше с практически профил, а целата ми беше да започна кариерата си в Западна Европа.

 

Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?
– Образованието в чужбина разширява мирогледа и дава нов поглед над живота и света в един много ключов момент от развитието на младия човек. В днешно време младите хора могат да пътуват и живеят навсякъде по света, и аз бих ги насърчила да се възполват от всяка една такава възможност. Въпреки това вярвам, че в динамични индустрии като технологиите, иновациите и маркетинга влиянието и тежеста на образованието не е толкова голяма. Местоживеенето и дипломата са без значение, когато има истинска мотивация за реализиране на идеи.

 

Кое беше най-голямото лично или професионално предизвикателство за теб по време на следването?
– Истината е, че винаги е имало трудни моменти по време на следването ми в чужбина: от намирането на първия стаж до местенето от държава в държава за обменно обучение или работа. Сега се обръщам назад след 7 години живот в Западна Европа и се гордея, че съм успяла да се справя с всички предизвикателства по пътя. Вярвам, че когато човек целенасочено преследва мечтите си е сигурно, че ще ги постгне. За мен този стремеж превърна живота в Холандия и Германия в приключение.

 

Кога и защо се върна в България?
– В България се върнах преди точно една година. Усещах нуждата да се прибера, исках да съм по-близо до семейството си, но и да допринеса по адекватен начин за развитието на местния бизнес и start-up общността на родна земя. Възможността да работя във Viber в София се появи и аз я грабнах без да се замислям. Една година по-късно съм щастлива, че сбъдвам както собствените си мечти, така и мечтите на милиони потребители на Viber в региона.

 

Къде и какво работиш?
– В момента работя в София като Мениджър Бизнес Развитие във Viber за Централна и Източна Европа. Приключението е неописуемо: всяка седмица пътувам в различна държава, комуникирам с интересни партньори: от най-посещаваните фестивали до наложени финансови институции, и ги вдъхновям да използват Viber, за да комуникират по един наистина бърз, лесен и експресивен начин с всички хора по света. Истинска магия на бъдещето!

 

Кое те прави щастлива в България?
– Овощните градини на баща ми в покрайнините на Любаш; маслените борове на Витоша, които виждам от прозореца си сутрин; богатата на загадки, истории и легенди българска култура; семейството ми, което е близо до мен и благодарение на тяхната подкрепа се справям с предизвикателствата на живота.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com