НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Здравно осигуряване за студенти в чужбина

Категории: Блог | Публикувано на 2 април 2012

Казват, че здравето е като щастието – щом не го забелязваш, значи го имаш. Затова и често се сещаме да помислим по темите за здравно осигуряване чак когато имаме проблеми. Дано не ви се налага, но за всеки случай решихме във втората тема от нашия Гид за новодошлия да включим малко полезна информация точно по тези въпроси.

Според Закона за здравното осигуряване, държавата осигурява всички студенти – редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, включително тези които се обучават в чужбина. Това обаче не става автоматично. Ето какви въпроси трябва да предвидите:

 1. Ползване на здравни услуги в чужбина / Европейска здравна карта
 2. Удостоверяване, че сте студент в чужбина
 3. Освобождаване от здравни вноски за хора, живеещи в чужбина
 4. Образование и работа едновременно
 5. Проверка дали са ви прекъснали здравноосигурителните права
 6. Плащане на вноски за здравноосигурителни права
 7. Възстановяване на прекъснати здравни права

1. Ползване на здравни услуги в чужбина / Европейска здравна карта

Европейската здравна карта ви дава право да получите безплатна „спешна и неотложна медицинска помощ“, докато пребивавате в чужбина. За да я получите, трябва да сте с непрекъснати здравноосигурителни права. Ако случайно ви поискат да платите в брой процедурите, то вижте тук как могат да ви бъдат възстановени разходите.

При по-дълъг престой може да ви се наложи да ползвате допълнителни услуги (неспешна медицинска помощ, зъболекарски и други), затова проверете какви са възможностите да си направите допълнителна застраховка, която да ви осигурява покритие за повече случаи. По този начин може да си спестите доста разходи, тъй като здравните услуги в чужбина са скъпи.

Може да получите здравната си карта на някоя от следните локации в София и страната.

2. Удостоверяване, че сте студент в чужбина

Ако сте студент в България, вашият университет подава в НАП декларация, че сте студент и имате право да бъдете осигурявани за сметка на хазната. Студентите, които следват в чужбина, сами доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата.

За студентите, които учат в чужбина, удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени и легализирани в България от лицензирана фирма. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. Подаването на удостоверението може да се извърши и от някой от родителите на чуждестранния студент, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

ВАЖНО: За да имате право на Европейска здравна карта, трябва да не са ви прекъснати правата. Затова е добре да подавате подобно заявление след всеки семестър. Практиката показва обаче, че е възможно да подадете едно общо заявление след целия период на обучение и да изчистите всичките си задължения за минали периоди.

3. Освобождаване от здравни вноски за хора, живеещи в чужбина

Из Закона за здравното осигуряване: Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.

4. Образование и работа едновременно

Ако работите по време на обучението си, то работодателят трябва да ви осигурява и трябва да подадете заявление в НОИ, за да не получавате двойни осигуровки. На страницата на здравната каса има подробни обяснения как да удостоверите здравноосигурителни периоди, придобити в чужбина.

5. Проверка дали са ви прекъснали здравноосигурителните права

Много хора не знаят, че могат бързо и лесно да проверят дали са осигурени и дали няма някакви проблеми с техните вноски и заявленията, които са подавали. За да не разберете това в момента, в който отидете на лекар и той ви накара да си платите за процедурите, използвайте този сайт за справка за „здравноосигурителен статус“.

Друг вариант за проверка на здравния статус е на телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор за цялата страна. Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Компютърната система извършва справка в реално време и „прочита” по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

6. Плащане на вноски за здравноосигурителни права

Ако въпреки всички тези възможности, никой не ви осигурява, можете сами да си правите вноските. През 2012 г. месечно се дължат по 16.80 лева. Можете да си платите вноските по банков път – ето как. От началото на 2010 г. при повече от три неплатени вноски за последните три години се губят здравни права.

7. Възстановяване на прекъснати здравни права

Ако сте студент, то погледнете точка 2. Ако ли пък не – ето какви са условията: възстановяването на здравноосигурителните права става при условие, че лицето е платило всички здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца – правата се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски. Тоест, за да имате право да ползвате безплатна медицинска помощ през февруари 2012 г., ще трябва да сте платили не по-малко от 33 месечни здравноосигурителни вноски от януари 2009 г. до декември 2011 г. /включително/.

Коментари

 1. Maxim ни пише: Ами оказва се, че до навършване на 26 год от университета ти си осигурен и една академична справка върши работа да се освободиш. След 26 трябва сам да се осигуряваш (ако не си се отписал преди това от българското здравно осигуряване)
  За след този период ти трябва един документ е Е104, който се изисква от съответната община в чужбина.

  Nadia ни пише: Аз нямах проблем с това, в рамките на един ден!!! успях да се оправя, което си е супер за БГ 🙂

 2. Denitza

  Казусът със здравното осигуряване всъщност много се заплита, ако сте напуснали България преди влизане в сила на всички тези промени в законодателството (т.е. началото на 2000-ната или преди това), особено, ако сте учили и работили извън ЕС. Според моя опит, първото, което трябва да се направи е да се извади документ от гранична полиция, който сочи, че сте пребивавали извън България за въпросния период от време. За съжаление, излиза, че гранична полиция могат да дадат справка само до 2007-а година, след което пътуванията от и до страни от ЕС не се следят (поне според техните твърдения). Ако сте учили и работили на няколко места в САЩ (какъвто неминуемо е случаят с всеки отсъстващ по-дълго), е реално невъзможно да докажеш, че си се осигурявал през това време, тъй като там системата е доста по-различна и с всеки работодател обикновено се сменя и застраховката, а документи, както се изискват в България не се издават. Реално, за тези случаи ясно решение все още няма – като цяло, вариант е да си внесете осигуровките за 3 години назад или да изчакате 3 години (през които плащате осигуровки), за да си възвърнете правата.

 3. Ralitza Petrova ни пише:
  Здравейте,

  Поздравления за проекта, много добро и полезно начинание! 🙂

  Това което мога да споделя е относно признаване на Здравно Осигуряване в Б-я на ‘новодошлите’ от Англия.

  Би спестило доста време на обиколки по НАП и НОИ.

  Първото и единствено място където трябва да отидете е:

  НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА, адрес: гр. София 1407, ул. “Кричим” №1

  (адреси за страната: http://www.nhif.bg/web/guest/contacts)

  Там се подава заявление за Е 104 в деловодството на НЗОК

  Документите които ще Ви бъдат нужни са P60 за последните 3 години от пребиваването Ви в Англия, в случай, че сте работили

  или P45 за последните три години от прибиваването Ви в Англия, в случай на безработност.

  Идеята е да докажете, чрез документ че сте плащали National Insurance Number contributions (здравни осигуровки)

  Ще трябва да попълните молба (на място в НЗОК) и заедно с Вашите P60, или P45 (за последните три години), тя ще бъде пратена до Англия за издаване на Е 104, с който по-късно трябва да отидете до Вашия НАП по адрес и бъдете регистриран за Здравни Осигуровки (съответно за безплатно ползване на лекар/ GP в България)

  Срокът на чакане е неопределен, но ако молбата Ви е „straightforward“ не би отнело повече от три месеца

  Е 104 означава, че годините, които не сте били в Б-я ще Ви се признаят от Здравна Каса, и че ще може да ползвате услугите и, и да бъдете регистрирани с GP по адрес

  успех! 🙂

  повече информация можете да потърсите на следните телефони:

  Информация за граждани: тел: 0800 14 800 – национална телефонна линия /на цената на един импулс от аналогови телефони, безплатно – от цифрови. Времетраенето на една консултация е 5 минути/.

  Тел. 02/ 9659 121 и 02/9659 387 – за набиране от аналогов и от мобилен телефон /GSM/.

  Информация за граждани за здравноосигурителните им права в Европейската общност:
  тел: +359 2 9659 116

  Експертите на НЗОК работят от 9 до 17.30 часа, от понеделник до петък.

  Приемна за консултации на граждани за здравноосигурителните им права в Европейската общност :
  адрес: София 1407, кв. Лозенец, ул.“Кричим“ №1 /карта /

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com