НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Да учиш в Royal College of Art в Лондон – Андреа Попйорданова, стипендиант на “Иди, учи и се върни” 2018

Категории: Без категория, Блог, Фонд за стипендии | Публикувано на 6 ноември 2018

Днес ще ви зарадваме с първия блогпост от нашите нови стипендианти – Андреа Попйорданова, графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика, завършил бакалавър илюстрация в Единбург. Едва ли има някой, който по-добре може да опише преживяванията ѝ там, така че ето какво сподели за обучението си в Лондон Анди:

Аз съм Андреа и преди месец заминах за обучение в Royal College of Art в Лондон, благодарение на стипендията от Тук-Там. И преди съм била в Лондон и винаги съм знаела, че искам да поживея тук, за да мога да го опозная. И сега се убеждавам, че е имало защо. Мисля, че това колко е безкраен този град и с колко разнообразни хора общувам всеки ден много ме зарежда. Постоянно откривам нови места, покриви със заведения с невероятни гледки, канали, по които карам колело и откъдето виждам града от съвсем друга гледна точка, много, много галерии и музеи с интересни изложби, в които често се преплитат наука и политика с изкуство, паркове и градини, пазари за цветя и, за моя голяма радост – басейни на открито, които се отопляват през зимата … Винаги съм искала да се науча да плувам на открито през зимата!

royal-college-of-arts-london

Всеки ден е абсолютно различен от предишния и има едно невероятно усещане за свобода и безкрайни възможности. Относно мястото, където правя магистратурата си – трябва да призная, че бях чувала много хубави неща за университета, в който отидох, но не знаех точно какво ме очаква. На сайта им е трудно да се разбере каква е структурата на програмата им, а тя е много интересна и стимулираща. Записах се да уча визуална комуникация с насоченост към илюстрация, но се оказа, че класът ни е смесен и с графични дизайнери, и с хора, които се занимават с филм и звук, и всички можем заедно да избираме от едни и същи курсове, които са доста експериментални. Имаме на разположение много практически работилници за различни техники, от фотография до традиционни печати, през всякакви дигитални и триизмерни техники за изработване на проекти, както и за писане. Организират се много прожекции на филми, а има и някои учители, които организират вечери, в които ни пускат своите колекции от плочи например. Целта е всеки да пробва възможно най-много неща и да работи и да се опознае с възможно най-различни от него хора, за да намери своя глас и начин на изразяване, и евентуално, потенциални хора, с които да работи заедно в бъдеще.

columbia-road-london

Оказа се също така, че няма оценяване – то се състои по-скоро в задълбочени дискусии върху проектите, които често се водят от студентите, за да има наистина стимул да научим как да бъдем критични и да изразяваме и защитаваме мнението си пред други хора, което в много курсове, свързани с изкуство, въобще не е застъпено. Хората, с които уча, имат много различен опит и история досега, и като цяло забелязах, че много от тях насочват креативността си към социални и политически проблеми, а пък всички се заминават с визуална комуникация и изкуство. Такова е и впечатлението ми от всички хора, с които се запознавам в този град – имат някаква осъзнатост за света, в който живеят. Може би и защото този град е място с ужасна концентрация на всякакви проблеми, на хора от всякакви общества и с всякакви религии, и ежедневно се сблъскваш с всякакви ситуации.

Засега наистина цялото преживяване е много обогатяващо и, макар и Лондон да е много изморителен град заради мащабите и дори заради броя хора, с които се разминавам ежедневно по улиците, бих казала, че се чувствам много позитивно заредена.

london-canals

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com