НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

7 Стъпки за успешно кандидатстване за Магистърска програма по Бизнес администрация

Категории: Блог, ЕДУ Тук-Там, Експертни статии | Публикувано на 19 април 2018

Материал на Access MBA Guide

Има няколко ключови стъпки, които всеки кандидат-магистър трябва да предприеме преди да си подаде документите в бизнес академията.

Като начало…Започнете от рано!

Изчакването до последния момент или отлагането на един или друг етап от кандидатстването за МБА не е добро решение. Разбира се, няма фиксиран момент във времето, в който да си кажете „Започни сега!“, но тъй като целият процес отнема значително време и би могъл на моменти да е доста напрегнат, препоръчително е да започнете възможно най-рано. Експертите твърдят, че стартирането на процеса от 6 до 9 месеца преди подаването на документите е разумен период.

Кои са основните стъпки?

Стъпка 1. Стратегия за кандидатстване

Стратегическото планиране на целия процес на кандидатстване за МБА е задължително за всеки сериозен кандидат. Трябва да се разбере ясно важността от разумното планиране: изготвянето на стратегически план и следването му без сериозни отклонения. Стратегията следва всички стъпки от процеса по кандидатстване – изпитът GMAT, препоръки, есета и т.н. За предпочитане е да се изготви график с междинни крайни срокове, които да ви позволят да преминете гладко през този напрегнат процес.

Стъпка 2. GMAT

Една от първите стъпки в процеса на кандидатстване за МБА е подготовката за GMAT или GRE, тъй като повечето студенти се нуждаят поне от 3 до 6 месеца подготовка, за да достигнат пълния си потенциал за тези изпити. Можете да се явите на теста и по-рано и по този начин да сте една стъпка напред, когато започнете същинската подготовка. Експертите съветват подготовката за GMAT да включва пробен изпит, така че всеки кандидат да може да установи силните и слабите си страни и да предвиди на какво да наблегне, за да постигне добър резултат.

Стъпка 3. Опознай себе си

Когато се изправите пред изпитната комисия – веднъж при подаване на документите и втори път на интервюто – трябва да ги убедите, че вие сте точния кандидат за тяхното училище. Няма да се справите, ако не сте сигурен кой точно е онзи Х-фактор във вашaта индивидуалност, който ви откроява от останалите, или ако не сте наясно с кариерните си цели и как МБА програмата ще ви помогне да ги постигнете. Бизнес академиите търсят отговори на въпросите защо ви е нужна МБА и как точно тяхната МБА отговаря на вашите нужди; каква ще е реалната стойност на тази академична степен за вашето лично и професионално израстване.

Стъпка 4. Намерете препоръчители

Писмата-препоръки са високо ценени от приемните комисии на бизнес академиите. Отнема време да намерите добър „препоръчител“, който да ви познава лично и професионално достатъчно добре и е способен да напише препоръка, която да ви разкрие в най-добрата възможна светлина. „Препоръчителите“, които обикновено са много заети хора, ще трябва да отделят време за попълването на онлайн формуляри за препоръки, които са различни за всяко училище. Имайте предвид, че подбирането на добри „препоръчители“ е един вид проверка за мениджърските ви умения. Опитайте се да си осигурите по-скоро професионални, а не академични препоръки, тъй като бизнес училищата предпочитат да видят доказателства за вашето професионално представяне. Изберете „препоръчители“, които биха могли да разкажат за вашите умения. Няма да е разумно да се обърнете към „голям шеф“, който слабо ви познава. По-добре е да се свържете с мениджър на средно ниво, който отблизо е следил работата ви, познава ви добре и може да ви осигури сериозна и задълбочена препоръка.

Стъпка 5. Бъдете внимателни с есетата и CV-то/Резюмето

Запознайте се с Q&A сесията на тема „Как да подготвим изключителни МБА есета“.

CV-то и есетата демонстрират кой сте: вашата индивидуалност, планове, амбиции и цели. Представете ги възможно най-добре и се уверете, че сте засегнали всички важни подробности за вас. Преди да започнете да пишете, очертайте най-общо темите, които ще откроите в CV-то си и във всяко есе. Есетата изискват време да се напишат и да се шлифоват. Поискайте помощ в избистрянето на темите, които да включите, или просто втори чифт очи, които да прегледат за правописни грешки. Също така, докато преглеждате CV-то си внимавайте за слаби места, които биха могли да навредят на вашата кандидатура.

 

Стъпка 6. Потърсете помощ

 

Ще похарчите хиляди долари или евро за вашето МБА в Европа, Америка или Азия, особено предвид таксата за следването и издръжката, както и цената на пропуснатите ползи от това да не работите в продължение на една или две години. Ако предвидите допълнителен разход за услугите на истински експерт по прием в МБА програма, който значително би увеличил шансовете ви да влезете в училището на вашите мечти, това най-вероятно ще се окаже една мъдра инвестиция, според GMAT инструкторите. Консултантът ще ви преведе през цялата процедура като ви помогне със стратегията за кандидатстване, препоръчителите, написването на CV-то, есетата и подготовката за интервюто.

 

Стъпка 7. Подгответе се за интервю

 

Ако кандидатстването ви по документи е достатъчно успешно, то вие ще се окажете сред онези щастливци, достигнали до крайната фаза в кандидатстването за МБА – интервюто. Това е последната ви възможност да се представите в най-добрата си светлина. Ще бъдете център на внимание по време на интервюто и ще трябва да сте готови да отговаряте на всякакви въпроси за себе си, характера ви и професионалните ви постижения, цели и амбиции. Така че, бъдете естествени и дайте най-доброто от себе си. Ако следвате горните стъпки, започнете процеса на кандидатстването достатъчно рано и работите последователно през следващите няколко месеца, придържате се плътно до стратегията си за кандидатстване и спазвате междинните срокове в графика си, ще имате цялото необходимо време, за да подготвите възможно най-силната кандидатура.

 

Променете бъдещето си с диплома МВА!

 

Регистрирайте се сега за събитието Access MBA на 12 май 2018 г. в София. Опознайте водещите международни МВА програми на лични срещи с представители на университети от Великобритания, Дания, Испания, САЩ, Холандия, и други, сред които AUBG, The University of Sheffield, WU Executive Academy, IE Business School, Loughborough University.

Предварителната регистрация е задължителна, а участието – напълно безплатно. На събитието можете да спечелите безплатен курс за GMAT, 10% отстъпка от цената на езикови курсове за IELTS, CAE, CPF, TOEFL или GMAT и да подобрите шансовете си за прием и стипендия.

Регистрирайте се тук: https://www.accessmba.com/link/BFN

Ако имате нужда от стипендия за MBA, кандидатствайте за фонд „Иди, учи и се върни“ от 8 май.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com