Индустрии: Възобновяема енергия

Слънцето и вятърът са налични и широкодостъпни в цялата страна, а новите ВЕИ проекти днес произвеждат електроенергия на цена между 3 и 5 пъти по-ниска от текущите борсови котировки. Ето защо, ускоряването на енергийния преход към ВЕИ днес е по-важно от всякога. Възобновяемите източници са най-бързият начин за декарбонизация на икономиката и повишаване на енергийната сигурност на България.

В парнтьорство с Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ)

Накратко за сектора

над 5000

инсталатори работят за български компании

20 000

нови работни места

16 млрд. лева

привлечени инвестиции до 2030 г.

над 10 ГВт

нови мощности до 2030 г.

Благодарение на ВЕИ, България може едновременно да повиши енергийната си независимост и да смекчи дългосрочните рискове за цените на електроенергията, която плащат индустрията и домакинствата. Ускоряването на енергийния преход гарантира енергийна сигурност, хиляди работни места и стабилни цени на енергията за България.
Страната ни разполага и с всички предпоставки да заеме важна роля във възраждането на европейска верига за доставки в областта на чистата енергия и декарбонизацията на икономиката.
Хората и бизнесът в България могат да спестяват 2 млрд. лева годишно от по-ниски цени на електроенергията

Хората и бизнесът в България могат да спестяват 2 млрд. лева годишно от по-ниски цени на електроенергията

Алтернативният сценарий “Визия 2030: За по-евтина електроенергия и по-конкурентна икономика“ обедини енергийни асоциации и ще търси подкрепата на бизнеса и обществото

6 дек 2021 • 5 мин четене

REPowerEU: Съвместни европейски действия за по-сигурна и устойчива енергия на достъпни цени

REPowerEU: Съвместни европейски действия за по-сигурна и устойчива енергия на достъпни цени

Европейската комисия предложи план, чрез който Европа да престане да зависи от руски изкопаеми горива много преди 2030 г., като се започне с природния газ, в контекста на руското нашествие в Украйна.

9 мар 2022 • 2 мин четене

Oтворено писмо: Енергийната политика за развитие на ВЕИ е политика за сигурност

Oтворено писмо: Енергийната политика за развитие на ВЕИ е политика за сигурност

Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) изразява своето дълбоко безпокойство от военните действия в Украйна. Те са трагично напомняне, че енергийната политика е неразделна част от политиката за сигурност.

8 мар 2022 • 2 мин четене

Компании

Член на Тук-Там

90 000 лв. |

принос към каузите на Тук-Там

Защо България?

Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) е сдружение с нестопанска цел, което подкрепя развитието и пазарна интеграция на технологии за производство на енергия от възобновяеми източници и технологии за съхранение и търговия с енергия. Мисия на асоциацията е да създаде благоприятни регулаторни условия и бизнес климат в България за преход към устойчива, въглеродно неутрална енергетика.
АПСТЕ вярва в сътрудничеството, иновациите и устойчивото развитие. Сдружението се стреми да стане център за създаване на контакти и взаимодействие между бизнеса, правителството, научно-изследователската общност и гражданското общество и чрез споделено знание и опит да открива синергии и да развива иновации заедно.

Споделяш нашата кауза? Подкрепи ни!

Целта на Тук-Там е да обедини българите по света, предоставяйки възможности да инвестират средства и време в каузи, в които вярват и да останат свързани помежду си и с България чрез платформата на Тук-Там.

Включи се и подкрепи каузата!