Индустрии: Финтех

Финтех е постоянната технологична революция, която променя начина, по който правим всичко, свързано с финанси. В основата му стоят бързоразвиващите се компютърни технологии като блокчейн, изкуствен интелект и други.

В парнтьорство с Bulgarian Fintech Association

Накратко за сектора

135

Финтех компании

100+

Подкрепящи компании

1.5 млрд. лева

Оперативни приходи за 2020 година

8600+

Заети в сектора

44%

от заетите са жени

3,800

Средна брутна заплата

18

Университета, преподаващи STEM науки

Българската финтех индустрия е сравнително нов бранш в нашата икономика, но от изключителна важност за развитието ѝ. В България се развиват всички познати видове финтех като Digital Payments, Peer-to-peer Lending, InsurТech, RegTech и т.н.
С високия си експортен потенциал от над 50%, финтех индустрията представлява един от най-проспериращите сектори на България.
Annual FinTech Report 2021 is here!

Annual FinTech Report 2021 is here!

Find out more about the achievements of the digital finance industry in the country and region of Southeastern Europe.

2 фев 2022 • 1 мин четене

The Role Of Women In Fintech – BFA Study 2021

The Role Of Women In Fintech – BFA Study 2021

Identify gender disparities in the fintech industry and tackle them through meaningful insights

2 фев 2022 • 1 мин четене

European P2P Lending Sector Comes Together To Create Industry Standards

European P2P Lending Sector Comes Together To Create Industry Standards

BFA, together with the Bulgarian Peer-to-peer consumer lending sector, is calling for all interested parties to join a European initiative on setting the very first gold standards on P2P consumer Lending.

2 фев 2022 • 1 мин четене

Компании

2 400 лв. |

принос към каузите на Тук-Там

Член на Тук-Там

1 320 лв. |

принос към каузите на Тук-Там

300 лв. |

принос към каузите на Тук-Там

14 640 лв. |

принос към каузите на Тук-Там

Защо България?

През 2021 Global Fintech Index поставя България на 39-то място в света по развитие на финтех и на първо в Югоизточна Европа. Неименуемо това се дължи на силно развитото компютърно, икономическо и финансово образование, предлагано от над 50 висши учебни заведения и повече от 30 частни софтуерни образователни институции. Във всеки един момент в страната има над 10 000 студенти, изучаващи Компютърни науки и поне още толкова в направления икономика, финанси и бизнес администрация.
Секторът притежава всички нужни качества и характеристики на бързоразвиващите се икономики от Европа, включително силно развита предприемаческа екосистема с 6 активно инвестиращи във финтех фондове за рисков капитал, десетки неправителствени организации, както и законодателство, отговарящо на всички европейски директиви и регламенти за развитие на сектора. Не на последно място важни за развитието на сектора са най-бързият мобилен интернет в Европа и бизнес климат, с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС.

Споделяш нашата кауза? Подкрепи ни!

Целта на Тук-Там е да обедини българите по света, предоставяйки възможности да инвестират средства и време в каузи, в които вярват и да останат свързани помежду си и с България чрез платформата на Тук-Там.

Включи се и подкрепи каузата!