Гласуването в чужбина не е мит

Независима информационна кампания, която насърчава гражданската активност, без да повлиява на избора. Разбери как да участваш в следващите избори, независимо къде по света живееш

Митове за гласуване в чужбина

За гласуването в чужбина има десетки, може би дори стотици, митове и легнди. Нека да развенчаем най-често срещаните, защото вярваме, че всеки има право на глас, независимо къде се намира.

expand_less

МИТ

Не можеш да гласуваш извън България

ФАКТ

Всеки български гражданин в чужбина, навършил 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, има право да избира държавни и европейски органи и да участва в допитвания до народа.

expand_less

МИТ

Не можеш да гласуваш, ако не си подал заявление предварително

ФАКТ

Можеш да гласуваш и без предварително подадено заявление. Достатъчно е да представиш документ за самоличност (лична карта, военна карта или паспорт) в избирателната секция в деня на изборите.

expand_less

МИТ

Можеш да гласуваш само в дипломатическите и консулските представителства на България

ФАКТ

Благодарение на активните доброволци в чужбина, избирателни секции се разкриват на всякакви места. За местата, където няма дипломатическо или консулско представителство, важно условие за разкриване на секция е да има над 40 подадени заявления за гласуване.

expand_less

МИТ

Не можеш да гласуваш с изтекъл паспорт или лична карта

ФАКТ

Ако срокът за валидност на документа ти за самоличност е изтекъл, можеш да гласуваш. Трябва да представиш удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че си подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

expand_less

МИТ

Не можеш да гласуваш в друга държава, ако не живееш там

ФАКТ

Можеш да гласуваш, дори ако си временно в друга държава. Намери най-близката до теб избирателна секция и представи свой документ за самоличност (лична карта, военна карта или паспорт).

expand_less

МИТ

Можеш да гласуваш само в секцията, за която си подал заявление

ФАКТ

Можеш да гласуваш в секция в чужбина, различна от тази, за която си подал заявление.

expand_less

МИТ

Не плащаш данъци в България, затова нямаш право да подаваш заявление за гласуване в чужбина

ФАКТ

Ако си български гражданин и имаш право да гласуваш, можеш да подадеш заявление за откриване на избирателна секция в твоето населено място. В изборния кодекс не е упоменато изискване за статут на данъкоплатец за гласуващите в чужбина.

expand_less

МИТ

Вотът ми има по-малка тежест от този на гласоподавателите в България.

ФАКТ

Изборите се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Всеки вот носи равна тежест, независимо къде си гласувал.

expand_less

МИТ

Секция се разкрива автоматично в моя град и без подаване на заявление

ФАКТ

Секции се разкриват по препоръка в български посолства и консулства, но повече заявления помагат за повече секции дори и в тях. За други локации се изискват 40 заявления. Препоръчваме подаване, особено ако около теб има и други българи, за да гарантирате място за гласуване.

Стъпки за гласуване

assignment Стъпка 1

Подаваш заявление онлайн - не е задължително, но увеличава шанса да има удобна секция

share Стъпка 2

Казваш на всичките си приятели колко е важно да подадат заявление, доброволстват и гласуват и те

where_to_vote Стъпка 3

Проверяваш къде е най-близката до теб избирателна секция от картата долу

how_to_vote Стъпка 4

Гласуваш!

Карта на избирателните секции в чужбина

Парламентарни избори, 2 октомври, 2022

Картата е обновена към 21.09.2022. Актуалният списък със секции от ЦИК може да намерите и тук

Къде е най-близката секция до мен?

За да ти покажем най-близката секция до теб, влез в профила си (или се регистрирай) и кажи къде живееш в момента. Населено място, не точен адрес!

search
Влез в профила си

Никой няма да има достъп до твоите данни извън Тук-Там. Информацията няма да се подава на ЦИК, на Външно Министерство или на трети лица, съобразно с нашата политика за поверителност.

Какво мога да направя аз?

Ето как можеш да помогнеш за провеждането на изборите

Да гласуваш

Намери най-близката секция до теб и упражни правото си на глас. Ако искаш да те държим в течение за секциите до теб, позлвай бутона долу.

Да подадеш заявление

Срокът за подаване на заявление е 6-ти септември, но можеш да гласуваш и без предварително подадено заявление.

Да доброволстваш

Има различни начини да се включиш - като помогнеш да се отвори секция, да си част от секционна комисия или да наблюдаваш. Пиши ни и ще те насочим как да стане това.

Да кажеш на приятел

Сподели с няколко приятели и отидете заедно - приятна компания докато вършите нещо важно и помагате на България, дори от разстояние.

Ресурси за сваляне и споделяне

Собственик сте на български магазин, управлявате културен център, организирали сте неделно училище за децата си или сте част от дейност / бизнес, през който минават много българи? Свалете тези образователни изборни материали, които може да закачите на видно място.


Информацията ти беше полезна? Дари за каузата!

Ако информацията ти беше полезна и искаш да подкрепиш кампанията, за да разберат и още българи по света за нея, подкрепи ни с дарение. А ако искаш заедно да повлияваме положително на България, повече от веднъж на 4 години, стани член на Тук-Там Дарителски Клуба

Вече имаш регистрация? Влез в профила си