НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Успешното презентиране не е само презентационни умения

Категории: Експертни статии | Публикувано на 28 октомври 2016

rositsa-veselinova-boris-hristov-356labs-walking

Много често се „сблъскваме“ с презентатори с опит и такива, които сега искат да навлязат в този свят да твърдят, че зад една успешна презентация седят само добри презентационни умения. Като основател на 356labs – презентационна агенция, която живее и диша презентации и работи с клиенти от държави по целия свят, ми се иска с този кратък пост да внеса малко яснота около проблема и да обясня защо горното не е вярно.

Когато някой спомене думите „презентационни умения“ най-често това се свърза с това как един презентатор се държи на сцената, как комуникира с публиката, какъв е езикът на тялото му и т.н. Започвате ли да забелязвате вече проблема? Не е ли една презентация изградена от повече компоненти? Много често той използва слайдове. Защо не говорим за това как се правят ефективни слайдове? В много презентации пък се показват данни. Защо тогава не говорим за това как се визуализират ефективно тези данни? Има ли нужда да продължавам?

За огромно съжаление презентациите, които виждаме, както вие, така и ние, са неефективни, защото презентаторът не познава добре и няма опит с някои, а понякога и с всички компоненти, които правят една презентация истински успешна. Кои са тези „компоненти“ тогава? Нека в тази статия разгледаме основните 5, защото преди да говорим за детайлите, трябва да сме поставили една стабилна основа:

1. Презентационни умения – да, един презентатор трябва да знае как да говори пред публика, да подготви и изнесе презентация, която е съобразена с аудиторията пред която презентира и да го направи по ангажиращ начин.

2. Изкуството да превърнеш презентацията си в увлекателна история (storytelling) – изумително e колко презентации са едно изливане на факти, числа и данни и то в неструктуриран, а понякога даже и неподреден формат. В същото време имаме перфектния пример за това как ние, като публика, биваме дълбоко въвлечени в нещо – филмите. Каква е тази магия, която прави това възможно? Отговорът е историята. Ако не сте се замисляли върху това, сега е моментът да направите първи крачки в това да видите как можете да вземете структурата на една кино продукция и да я приложите към Вашата презентация.

3. Ефективни слайдове (ако се използват такива) – от презентациите ни по целия свят и най-големите събития в света знаем, че все още презентаторите продължават да третират слайдовете си като алтернатива на документи. Много, много грешно. Запомнете – слайдовете са малките братя на билбордовете. Те трябва да са силно визуални, прости и лесно смилаеми. Вашата публика трябва да може да види слайда ви, да го разбере бързо и веднага да върне вниманието си към вас като презентатор. Ако те отделят по 10-15 и повече секунди, за да четат слайдовете ви, това няма начин да се случи. Не третирайте слайдовете си като документи. Да, това е молба от целия екип на 356labs.

4. Визуализацията на данните (ако се показват такива) – ако трябва да покажете резултати от изследване или някакъв тип финансов анализ, или каквито и да е други данни, трябва да знаете как да ги визуализирате ефективно (т.нар Data Visualization или DataViz). PowerPoint, например, ви дава възможност да създадете 3D-типове графики с данните си. Не го правете. Никога. Ако сте го правили до момента. Спрете. Сега. Използвайте най-простата възможна визуализация и вместо в заглавието да пишете „Финансов анализ 2016“ напишете извода от това, което хората виждат от графиката: „През 2016 година компанията продължи да расте и показва по-добри финансови резултати.“ Да, това е един от малкото типове слайдове, на който можете да пишете текст.

5. Презентационния софтуер, който използвате – за да постигнете горните две ви трябва и софтуер, нали така? Дали това ще е PowerPoint, Prezi, Google Slides, Keynote или някой друг, изборът е ваш. Помислите добре какво точно искате да постигнете като краен резултат и на базата на това изберете правилния инструмент. Не забравяйте обаче, всеки един от тези продукти може да прави буквално чудеса. Не се подвеждайте по това колко лесни са те за използване, особено PowerPoint. Вложете време и разучете внимателно какво и как може да се прави с тях, защото ви гарантирам, че ще останете приятно изненадани.

Това са основните компоненти, които комбинирани на високо ниво водят до топ презентация и то не просто на българско ниво, а на световно. Моят съвет – ако не сте обръщали внимание на някой от тях до момента, но искате да сте успешен презентатор, започнете да ги „атакувате“ един по един, защото гарантирам ви и то от опит – сами ще видите разликите и още по-важното – ще се отличите. Ще се отличите и то по един много впечатляващ начин!

Успех!

Борис Христов е основател на 356labs – където се занимава със „света на презентациите и презентирането“. Боби има удоволствието да презентира по целия свят и да обучава в създаване и дизайн на истински ефективни презентации, както и в успешното им изнасяне – от уменията да говориш пред публика до разказването на истории, визуализации на данни и много други. Говорил е в над 25 държави и на най-големите събития по света, като работи както с български, така и с компании от държави като САЩ, Великобритания и Словакия.

Коментари

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com