НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Топ 5 на НЕпредвидените разходи в чужбина

Категории: Featured posts, Top News, Блог | Публикувано на 21 май 2019

Капка по капка – вир става. Много често такова е и положението с непредвидените разходи по време на ученето в чужбина. И така, ако не внимавате, “пороят от разходи”, може да ви залее неочаквано в края на месеца. Ето някои съвети, които да имате предвид, за да спестите средства, докато следвате в чужбина. 

Ако и ти планираш да учиш магистратура в чужбина през есента на 2019, кандидатствай за стипендия от фонд „Иди, учи и се върни“!

Такси

таксиМакар да не сте го очаквали, такси изникват от всеки ъгъл. Например, съществуват множество такси при банкови преводи и плащания, при теглене на пари от банкомат (особено от чужда банка), както и такси по дебитни/кредитни карти. Добър вариант тук е да си отворите студентска банкова сметка в държавата, в която учите, защото в голяма част от случаите тя е без такси или с много олекотени такива за студенти.

Други непредвидени такси са свързани със самолетните полети. Някои авиокомпании, като Wizzair и Ryanair например, вземат солидни такси, ако решите да направите своята регистрация за полета (check-in) на летището. Ето защо винаги е добре да правите онлайн check-in и да не забравяте да имате на някакъв носител готовата регистрация.

Лекарски услуги

лекарски услугиОткъдето и да го погледнете най-неприятният непредвиден сценарий е да се разболеете. Това е свързано с много главоболия, дори и финансови, защото здравеопазването в чужбина не е никак евтино. Проверете дали имате някакъв вид опция за здравна застраховка докато учите в университета и се възползвайте от нея. Също така можете да си извадите Европейска здравна карта още докато сте в България. Тя покрива безплатно само спешни и неотложни случаи в чужбина, но е хубаво да я имате именно в такива ситуации.

депозит за квартира
Депозит за квартира

Ако планирате да живеете на квартира, ще трябва да заплатите депозит. В повечето случаи той може да е в размер равен на наема ви за няколко месеца напред. Важно е да внимавате при подписването на договора в какво състояние получавате квартирата. Добре е да имате писмено или снимково описание на условията, при които наемате помещението, може и по имейл. Това е изключително важно за края на престоя ви, за да може да вземете депозита си обратно. Много често хазяите се опитват да си “спестят” връщането на тези пари, като претендират, че оставяте жилището в по-лошо състояние от завареното.

Интернет

интернетВъзможно е услугата за интернет да не е включена като консуматив към цената на квартирата ви. В такъв случай е добре да проучите всички варианти за прекарване на интернет, като изберете най-изгодната оферта от доставчик. Друг вариант би бил, ако ползвате телефон в чужбина, да намерите изгоден план с включен неограничен или голямо количество мобилен интернет. Винаги може да ползвате и безплатен интернет на територията на университета и библиотеката ви, тъй като повечето университети са помислили за тази ваша нужда предварително.

Забавления

забавленияРазбира се, че сте предвидили разходи за барове и кина, например, но не и колко точно средства ще отиват по това направление всеки месец. Защото то винаги е неочаквано и непредвидено. Добър план, за да се справите, е да използвате студентската си карта. Тя може да ви осигури намаления на много места като музеи, кина, та дори и ресторанти. Много често такива намаления са от типа “2 на цената на 1”, което пък е страхотен повод да комбинирате излизане с добър приятел. А ако обичате да спортувате, може да се поинтересувате дали във вашия университет има фитнес и на какви отстъпки за месечен абонамент имате право като студент.

 

Това са само част от непредвидените разходи, които могат да ви “споходят”, когато отидете да учите в чужбина. Няма как да сте напълно подготвени, но ако си направите първоначален бюджет и се придържате към него, има голяма вероятност в края на месеца все пак да не “потънете” в морето от непредвидени разходи.

 

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА СТИПЕНДИЯ ОТ ФОНД „ИДИ, УЧИ И СЕ ВЪРНИ“!

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com