НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Запознайте се с новите стипендианти на „Иди, учи и се върни“

За трета поредна година в Тук-Там имаме удоволствието да подкрепим със стипендии за магистратура в чужбина талантливи студенти, избрали да продължат професионалния си път в България. Чрез фонда “Иди, учи и се върни” насърчаваме образованието в чуждестранен университет на млади хора, които имат желание да придобият опит извън страната, но да се реализират и останат у нас след дипломирането си.

Щастливи сме, че тази година имаме двоен ръст в броя на кандидатите и почти 40% повече средства събрани във фонда. За нас това е индикатор, че сме на правилния път и все повече хора и организации вярват в нашата кауза да направим България още по-добро място за живот, за професионална реализация, за създаване на семейство и подкрепяща социална среда.

Средствата във фонда за стипендии се събират целогодишно чрез дарения. Зад нас и тази година застанаха стотици индивидуални дарители, компании, както и Американското посолство в София, в резултат на което събраните средства достигнаха 48 000 лева.

Тазгодишните четирима стипендианти ще учат Право, Социология и  Визуални комуникации. Общият размер на раздадените стипендии е 35 000 лева, като остатъкът във фонда ще се прехвърли в програмата за 2019 г. Освен финансовата помощ, всеки от спечелилите кандидати получава и допълнителна менторска подкрепа, чиято основна идея е да подпомага образованието в чужбина, социалната адаптация по време на следването и професионалната реализация при завръщането в България.

За стипендиантите:

Росалина Тодорова е завършила Социология в Софийския университет. От 2014 е активен доброволец в студентското радио “Реакция”, където се стремят да дават алтернатива на медийната среда в България. Тази есен заминава за Кеймбридж, за магистратура, отново в областта на Социологията, защото иска да развива Социалните науки и изследователската дейност в България и да ги прилага, за да се бори с дискриминацията.

Неда Грозева завършва право в Нов български университет и Стратегически комуникации и информиране в УниБИТ. Разработва и подкрепя инициативи, обединяващи образование и предприемачество. В началото на септември я очаква юридическа магистратура, посветена на върховенството на правото, която ще изучава в университета „Лойола“ в Италия. След връщането си иска да продължи работата си в неправителствения сектор с фокус върху антикорупционното образование.

Андреа Попйорданова пък мечтае да се развива в сферата на изкуството. Завършила е бакалавър по Илюстрация в Единбург, а магистратурата ѝ по Визуални комуникации ще я отведе в Лондон. Тя също има богат опит в доброволчески инициативи с различни каузи и в сферата на Изкуството. След дипломирането си иска да се върне в България и да развива платформите за илюстрация – нещо, което вече е започнала.

 

Гюлсевер Сали завършва Право в Софийския университет, а сега планира и магистратура по Европейско право – в университета в Маастрихт, Холандия. Освен стажовете по специалността, Гюлсевер участва и в състезания и доброволчески инициативи. Избира Европейско право, защото смята, че ще може да приложи наученото в българската правна система.

Тук-Там е организацията на Българите с опит и образование в чужбина. Вярваме в България и я правят по-добро място, от тук или от там, заедно. Работим за това, като създаваме общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят.

Тази година в дарителската кампания за „Иди, учи и се върни“ се включиха над 100 индивидуални дарители, както и Фондация Еконт, Телерик Академия, HRS и Edlanta.

 

Коментари

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com