НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Николай Василев: С доста колеги се върнахме заедно от чужбина и останахме заедно тук

Категории: Блог, Истории | Публикувано на 19 юли 2018

Николай Василев получава бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Будапещенския икономически университет в Унгария (1990–1994 г.), където завършва задочно и два семестъра от магистърската програма по икономическа политика. Има втора бакалавърска степен от Щатския университет на Ню Йорк в град Осуиго, САЩ (1995 г.) със специалности бизнес администрация, финанси и икономика. Получава магистърска степен по международна икономика и финанси от университета „Брендайс“, щата Масачузетс, САЩ (1997 г.), като прекарва два семестъра в университета „Кейо“ в Токио, Япония (1996–1997 г.), където изучава мениджмънт и данъчна политика. През 1999 г. е един от първите двама българи в света, които получават финансовата квалификация CFA (сертифициран финансов аналитик).

През 1993–1994 г. Николай Василев работи като данъчен консултант в Coopers&Lybrand в Будапеща. След това, през 1996–1997 г., е инвестиционен банкер в Токио в тогавашната SBC Warburg (днешната швейцарска банка UBS), където се занимава със стратегия на японския пазар на акции. Продължава в същата банка в Ню Йорк (1997 г.) и в Лондон (до 2000 г.), където е асоцииран директор и се занимава с анализ на акции за България и Източна Европа, както и със стратегия на глобалните развиващи се пазари. През 1997 г. създава първия български борсов индекс Warburg Sofia Index, който публикува до пролетта на 2001 г. През 2000–2001 г. е старши вицепрезидент в инвестиционната банка Lazard Capital Markets в Лондон. Активен член е на Българския сити клуб в Лондон от създаването му през 1997 г. Основен автор е на Програмата от 101 точки от инициативата „Българският Великден“ през пролетта на 2001 г.

През май 2001 г. Николай Василев се връща в България по покана на цар Симеон II и се включва в Национално движение „Симеон Втори“ като ръководител на икономическия екип. Основен автор е на предизборната програма, както и на следващи икономически и управленски програми на НДСВ. В правителството на Симеон Сакскобургготски е вицепремиер и министър на икономиката (2001–2003 г.), а след това вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003–2005 г.). В правителството на Сергей Станишев е министър на държавната администрация и административната реформа (2005–2009 г.).

От 2009 г. е един от акционерите и управляващ партньор в инвестиционната компания „Експат Капитал“ в София.

Защо се върна?

Конкретно – защото ме поканиха да участвам в политиката и в правителството. Но останах заради комбинация от емоционално-патриотични и прагматични причини. След годините в политиката повечето ми колеги и приятели вече са тук, в България. Освен това с доста колеги се върнахме заедно от чужбина и останахме заедно тук.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

1) Приятелите, носталгията, роднините, храната, климатът
2) Ниските данъци и възможностите за успехи в бизнеса
3) Вече има добри училища за децата

Защо избра да останеш. Съжаляваш ли?

Не, в никакъв случай не съжалявам. Бих го направил отново.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com