НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Какво е networking?

Категории: Блог, Кариера в България | Публикувано на 13 септември 2018

Този текст е част от книгата „Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата“ на Николай Василев. Ако искате да получите безплатно копие в pdf-форма, пишете му на careerornot@expat.bg.
В моите представи нетуъркинг е дълъг и съзнателно планиран процес, в който студентът (или друг кандидат, търсещ работа) намира възможности за познанство с важни хора от съответния бранш. Не става дума за това, че тези хора още тази седмица ще му предложат работа просто ей така, защото са пътували заедно в самолета.

Нетуъркингът трябва да се разглежда в динамика.

Ако целта ви е главна роля във филм, полезно ли е да се движите години наред в артистичните среди или е най-добре да си стоите вкъщи? Очевидно е, че лични познанства с водещи артисти, режисьори и продуценти не пречат на успеха, а могат само да помогнат. Авторитетите в съответната област могат да споделят подходяща информация (тази година стартират няколко филма на историческа тематика и се търсят кандидати за определени роли), да помогнат за нови полезни контакти (другата седмица в София пристига важна клечка
от Холивуд и ще организира кастинг за ролята на Крум Влад в „Хари Потър“), да дадат ценни съвети за поведение.

Присъствието в съответните професионални среди помага и в по-общ план.

Наблюдавате кои и какви са хората там, как се обличат, как се държат, за какво говорят, какво харесват. Постепенно свиквате с тази обстановка и започвате да приличате на тях. Самочувствието ви също се променя. Не трябва да забравяме, че директорите или собствениците на компаниите, към които се стремим, не са безчувствени роботи, а са живи хора със своите емоции и ценности. Те са ходили някъде на училище и в университет, членуват в професионални асоциации и клубове, имат интереси и социална среда. Съзнателно или не, те също харесват индивиди, подобни на себе си. За добро или лошо, децата и племенниците на техните партньори, клиенти, колеги имат по-голям шанс за интервю от студентите, които прекарват повече време в бара, отколкото за нетуъркинг.

Не зная дали повечето работодатели са като мен, но предполагам, че имам своите сантименти:

  • Не бих отказал разговор на млади хора, учили в моите университети. Или в гимназията ми във Варна. Все пак такива не се появяват в офиса всеки ден.
  • Или имали сходна съдба – завършили в чужбина, искат да се върнат в България и да работят в професионалните среди, особено финансови.
  • Или станали част от CFA програмата. Щом някой си е направил труда да държи супер трудните тригодишни изпити за CFA, значи не е посредствен кандидат.

Няколко идеи:

  • посещавайте събития, конференции, клубове, където се концентрират хора от важните за вас професионални среди
  • имайте в себе си визитки за раздаване
  • дръжте се професионално
  • нищо лошо няма в това да поискате съвет или насоки. Някои хора ще отхвърлят подобна молба, но други ще приемат, дори ще бъдат поласкани от молбата
  • Ще повторя „универсалния трик“ от раздела за интервютата: всеки човек обича да говори за себе си. Защо е избрал тази професия, какво точно прави, какво му харесва или не, какво мисли за съответната компания.

Извод

Трябва да приемем, че нетуъркингът е важен елемент от кариерното развитие. Той трябва да започне от ранна възраст и никога да не спира. Човек трябва да е проактивен, да се развива и адаптира към желаната професионална среда. Контактите често водят до интервю, до възможност за стаж – дори да е неплатен, и в крайна сметка до шанс за работа и кариера.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com