НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Коста Каракашян – динамичен, предизвикателен и новаторски

Категории: Featured posts, Блог, Фонд за стипендии | Публикувано на 25 октомври 2019

Казвам се Коста Каракашян и съм режисьор и хореограф. В момента уча магистратура по човешки права в Глобалния кампус по човешки права във Венеция. Европейският клон доскоро имаше друго име, но от тази учебна година официално се присъдини към останалите регионални центрове, създавайки обща мрежа от над 100 университета! В рамките на един семестър ще се запознаем с 60 различни гост-преподаватели. Процесът на преподаване тук определено е динамичен, предизвикателен и новаторски!

В момента съм в петата седмица от семестъра и се запознахме с механизмите за защита на човешките права в Европа, Америка, Азия и Африка. Много съм вдъхновен от средата и състудентите ми тук – запознах се с активисти, доброволци в бежански лагери, академици, и стажанти от ООН и НАТО. Току-що приключихме първия и най-сериозен изпит за учебната година – надявам се успешно!

Програмата се състои от два семестъра – през първия целият випуск учим заедно на остров Лидо до Венецианската лагуна, а през втория се разпърскваме по 41 различни университета в Европа, в които предстои да работим по дипломните си работи. Засега съм се ориентирал към университети в Утрехт, Любляна или Солун за втория семестър заради силните им катедри по културни науки, медии и изкуства.

(България също е част от програмата в лицето на Софийския университет, но програмата изисква да направим втория семестър извън родната ни страна.)

Ше обвържа работата ми през втория семестър с темите, които изследвам като артист – как да създадем повече приемственост и емпатия в обществото ни чрез култура и изкуство. Вълнува ме как може България да стане страна, която по-пълноценно да уважава правата на различните. Вдъхновен от програмата тук, вече започнах да работя по концепцията за дипломната ми работа – изследване на ролята на медиите и попкултурата в създаване на приемственост на ЛГБТ общността ни. Последното проучване на Евробарометъра сочи, че имаме още много работа по този въпрос и според мен изкуството може да играе главна роля в тази промяна. След като се върна в България искам активно да работя в тази посока, фокусирайки се върху образование и творчески проекти.

В момента също се занимавам с организирането на филмов фестивал на тема човешки права, който ще се състои на 7-ми декември с подкрепата на унивеситета и фондация Right Livelihood. Задачата е голяма и включва намиране и наемане на зала във Венеция, куриране на филмовата програма и канене на правилните гости за събитието. За щастие, целият ни екип е изключително ентусиазиран и вече работим по проекта! Също така работим по арт инсталация за Европейското младежко събитие в Брюксел през май месец 2020-та година, която моята съквартирантка Йелена измисли.

Ако искате да научите повече за програмата, може да се насочите към Instagram профила ми @kostakarakashyan, където със състудентите ми всеки ден публикуваме по един въпрос от лекциите по човешки права. Предизвикваме ви да тествате знанията си!

Коста Каракашян

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com