НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Как да се представиш отлично, когато кандидатстваш за стипендия

Категории: Блог, Избрано в блога, Фонд за стипендии | Публикувано на 4 юни 2018

Ежедневно сме заобиколени от възможности за учене и пътуване – обмени, обучения, лагери, менторски програми и стипендии. Най-вероятно и ти си кандидатствал поне веднъж за някое от изброените.

Можеш да кандидатстваш до 8 юни за стипендия за магистратура в чужбина.

Може би си успял да стигнеш до финала, а може би не. Тук ще ти посочим няколко основни съвета как да се представиш блестящо при следващото кандидатстване за стипендия и да получиш възможността, за която мечтаеш.

Въпреки, че съветите са за кандидатстване за стипендия, ще ти бъдат полезни и за всякакъв друг вид конкурси, така, че не се отказвай да четеш.

 

Прочети добре условията

 

Преди да предприемеш каквото и да e, първо се запознай подробно със стипендията. Виж кой я дава, за какво я дава и какъв кандидат си търси. Така ще си спестиш времето за подготвяне на документите, в случай, че не отговаряш на критериите.

 

Ако пък стипендията е подходяща за теб, ще научиш точно какво представлява проектът и ще направиш добро впечатление на комисията, с проявения интерес и това, че си отделил време, за да прочетеш предоставената информация.

 

Освен всичко друго ще си спестиш и риска от документите ти да личи, че не си напълно наясно за какво кандидатстваш.

 

Напиши страхотно мотивационно писмо

 

След като вече знаеш всичко за стипендията, за която кандидатстваш и си сигурен, че отговаряш на условията, идва време да подготвиш документите си. Най-вероятно един от тях е мотивационно писмо – то има голяма тежест пред журито, защото най-лесно може да те отличи от другите кандидати. Постарай се да му отделиш нужното внимание. Докато го пишеш, вземи предвид тези неща:

 

Мотивационното писмо трябва да показва мотивацията ти

 

Да, звучи като нещо, за което би се сетил, но много хора правят грешката да говорят за качествата и уменията си в писмото, вместо за това защо искат да спечелят стипендията и как тя ще повлияе на образованието им.

 

Това не означава, че не можеш да споменеш с какво си се занимавал досега и какви знания вече притежаваш, но се постарай те да имат връзка с основната тема на писмото – твоята мотивация. Всичките ти професионални и личностни качества могат да бъдат представени в твоето CV.

 

Напиши специално писмо за тази стипендия

 

Ако си кандидатствал и на друго място, най-вероятно се изкушаваш да изпратиш готовото си мотивационно писмо, вместо да пишеш ново. Препоръчваме ти да не го правиш, веднага ще бъде забелязано и ще изглеждаш сякаш не си се постарал достатъчно в подготовката на документите.

 

Ако в писмото си твърдиш, че стипендията е важна възможност за теб, но усилията, които си положил не отговарят на това, ще поставиш под съмнение мотивацията си.

 

Предишни писма могат да ти бъдат от помощ, но отдели време да ги редактираш и адаптираш към сегашния случай, за да те представят в най-добра светлина.

 

Обърни внимание на обема

 

Недей да прекаляваш с дължината на мотивационното писмо. Това, че си написал повече, няма да го направи по-убедително. Постарай се да се вместиш в една печатна страница. Избери няколко силни аргумента и им отдели по един параграф.

 

Не се страхувай да задаваш въпроси

 

Ако не си сигурен за нещо, информацията на сайта е поднесена объркващо или липсва, свържи се с организаторите. Те лесно могат да отговорят на въпроса ти и така ще си уверен, че си направил всичко необходимо, за да се представиш блестящо.

 

Ако планираш да учиш магистратура в чужбина, кандидатствай за стипендия “Иди, учи и се върни” до 8 юни. Вече знаеш как 🙂

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com