НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Иван Беломорски – всичко е възможно поне по няколко начина

Категории: Успешни кариери, | Публикувано на 30 ноември 2016

ivan

Иван Беломорски. На кратко луда глава – и в офиса и в забавленията.

Какво работиш?

Софтуерен проектен мениджър в Мусала Софт. Работя за клиенти на Мусала Софт като IBM, Coca Cola Hellenic, Deutsche Telekom и по множество продукти на самата фирма.

Защо се занимаваш именно с това?

Защото е интересна, креативна работа в бързо растяща индустрия. Характерно е, че всичко е възможно поне по няколко начина. Трябва ти само креативност и аналитичност, да измислиш, кой е най-добрият при зададени параметри от клиента или потребителя. А, пък ако се и сетиш нещо, което те не са се сетили, а би им свършило допълнителна работа – още по-очарователно.

 

Последната ми мечта в университета и малко преди него беше стратегическото консултантство

 

Това ли искаше да работиш като малък? 

Не си спомням какво съм искал като малък. Последната ми мечта в университета и малко преди него беше стратегическото консултантство. Реално, това и правя като тип работа. Разликата е, че вместо да консултирам компании стратегически, консултирам клиенти за софтуерна имплементация и автоматизация и се опитвам да превърна с моя екип консултацията ни в реалност.

Какво си учил и къде?

  • Бакалавър в Rotterdam School of Management, Erasmus University – International Business Administration
  • Обмен в Сеул, Южна Корея – Korea University Business School
  • Магистратура в Rotterdam School of Management, Erasmus University- Strategic Management & Consulting
  • Обмен в COPPEAD – Universidade Federal do Rio de Janeiro

 

Решаването на проблеми понякога пречи на това да видиш неограничените възможности за подобрение

 

Какво ти помогна да стигнеш до тук?

Гледам да подбирам добре каузите си – да са неща, които харесвам, които ще ме обогатят и които ме поставят в екип с невероятни хора. От там, нататък резултатите са винаги на лице.

Кой е най-ценният урок, който си научил в работата си?

Решаването на проблеми понякога пречи на това да видиш неограничените възможности за подобрение. Понякога е добре, да се фокусираш върху проблем, който трябва да решиш. Това в някои индустрии е и най-ефективният начин да добавиш стойност към клиентите. В креативна индустрия, в която възможностите са неограничени, доста често, човекът който задава проблема за решаване няма представа от безкрайния набор възможни решения. Така той може да те подведе и да ограничи твоите възможности и въображение. Най-важното е да се започне от това, какво си мислиш, че има нужда клиентът и какво би могъл да има, като добавена стойност. И когато имаш чувството, че имаш добра идея – отстоявай я докрай, дори и това да не се харесва на някого.

 

колкото по-цветен е един екип – толкова по-добре за крайния продукт

 

Какъв е твоят стил на работа?

Проучване и събиране на информация за цялостната картинка, малко измисляне на идеи и след което аналитично отсяване на най-добрите решения. Обикновено изчаквам да събера информация по дадена тема и да изслушам колегите експерти. Обичам да задавам въпроси, които ми се струват релевантни – тип „pros and cons“ на различни решения или подходи. Когато се убедя в нещо, е доста трудно да ме разубедиш или разфокусираш. Разбира се, с правилните доводи е възможно, но когато си инвестирал заедно с твоя екип достатъчно време в анализа на дадено решение е понякога по-добре да се фокусираш върху неговото незабавно изпълнение. Така оставяш пазара да ти подскаже как можеш да адаптираш, това което си направил, вместо да стоиш на чертожната дъска.

С какви хора най-много обичаш да работиш?

Със всякакви, само да са компетентни, мотивирани и отворени към креативна дискусия. Като изключим тези „ограничения“, колкото по-цветен е един екип – толкова по-добре за крайния продукт и мен лично като развиващ се професионалист.

Какви са твоите каузи и какво правиш, за да ги реализираш?

Обичам да доставям изпипани продукти, но за това вече говорихме. Имам страничен стартъп за умни и елегантни мъжки бизнес чанти. Брандът се казва Mr Fox’s и наскоро си пуснахме първата Kickstarter кампания.. не се разви добре, учудващо не ставало от първия път. В момента използваме всички знания и опит, които натрупахме, за да подобрим продукта си и да пробваме пак.

Обичам мултифункционалния и измислен дизайн. Сам си начертах повечето мебели у нас и след тяхното изпълнение, съм много доволен от някои интересни решения от гледна точка практичност. От други – не чак толкова – останаха уроци за в бъдеще!

Смятам, че образователната и ценностната система, които се промотират в България, трябва да са подобрени малко от гледна точка на аналитичност и визия/информация за възможностите за развитие. Начинът ни на мислене, като народ, понякога може да бъде не толкова широко скроен. Това може да бъде лесно обяснено с един предишен режим на управление.

Участвам в младежки клуб на Ротари клуб София-Балкан, а именно – Ротаракт клуб София-Балкан. С хората от клуба организираме различни проекти и събития с цел подобряване на средата. Един от проектите, който ми е любим е Балкан Бизнес вечери. Опитваме да покажем на младежи възможности на развитие като организираме отворени дискусии с успели България в различни посоки. Тази редица събития, определено ме е обогатила мен лично като знания и нови приятели.

Започнахме ново събитие на изкуството, където промотираме различни изкуства, в изпълнение на нови ансамбли, театрални трупи и музиканти. Привличаме като зрители деца, които да покажем и запалим за различни начини за експресия на тяхната креативност. С приходите се опитваме да помогнем на самите изпълнители с носии, костюми и други реквизити.

Какво правиш, когато не си на работа?

belom1Гледам да не пропускам седмица без културно събитие. Най-вече посещавам театър, опера или балет, но винаги има нещо изненадващо като юбилеен концерт на софийската филхармония. Фестивалът Piano Extravaganza беше една такава чаровна изненада – безупречно организирана серия от интригуващи, иновативни и зареждащи концерти на пианисти и приятели от цял свят. Препоръчвам да се следи за следващото издание! София, макар и малка, в това отноешение, предлага достатъчно голям избор човек да се забавлява без да повтаря.

Обичам да чета книги. Под книга разбирам, нещо философско или професионално насочено, което да ме е предизвикало и развило като човек или професионалист след като затворя задната корица. Тази година си поставих за цел да прочитам по 1 на 2 седмици. За жалост съм по близо до 1 на 4 седмици. Има какво да се желае и от 2017. Препоръчвам ‚Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет’ на Робърт Пърсиг – доста странна книга, но и доста екзистенциално аналитична.

 

спортът е успял да ме закара до невероятни места по света

 

Освен всичко останало обичам да спортувам. Гледам да спортувам поне веднъж дневно. Сред основните ми страсти са извънпистовите ски. С бойната ни група катерим различни върхове със ските на гръб и ги пускаме. В повечето случаи е през зимата, но се е случвало и през лятото да намираме по малко сняг. Интересните неща в този тип изживявания за мен са адреналинът, близостта до природата и хармонията, която тя носи, медитация и времето прекарано със себе си на път за върха и не на последно място информираният и аналитичен подход, който е нужен на човек да има към планината. Типовете сняг, времето, физическите възможности на групата и текущото им състояние са само част от факторите,  за които човек трябва да бъде наблюдателен и осведомен, за да може да взима малко по-адекватни решения.

belom2Лятото карам кайтсърф (понякога и зимата). Силно препоръчвам този спорт. Той е невероятно разнообразен, като стилове на каране и преживяване – има от романтично плаване до агресивни трикове. Освен това,спортът е успял да ме закара до невероятни места по света, където никога не бих се сетил да отида, ако не карах. Един пример за това е Атинс  – малък оазис сгушен в пустинята „lençóis maranhenses“, близо до устието на река Амазонка в северна Бразилия. Интересното там е, че пустинята има слой глинеста почва под себе си и след дъждовния сезон се превръща в пустиня с над 2000 лагуни. Тази комбинация води до сюрреалистична гледка. Питай Гугъл, ако не ми вярваш!

Освен тези двата, когато съм в София, гледам да ходя на тенис и йога – кога редовно, кога не толкова редовно.

Не на последно място – обичам да готвя за приятели. За това хоби и бедствията, свързани с него, ще разкажа друг път.

 

 

Най-много обичам да видя как нечии ден и работа са по-лесни и усмихнати заради това, че с моя екип сме си свършили работата

 

Ако трябваше да намериш човек, който да те замести в работата, какво би търсил в него?

Човек, който гледа да си прави предварителните проучвания, който е спокоен, аналитичен или смел, в зависимост от ситуацията. Всяко едно знание и специфично умение може да бъде придобито лесно, когато е нужно за текущата работа, а човекът притежава горните няколко качества. От друга страна, моята индустрия е крайно динамична,и това, на което мога да те науча днес, може и най-вероятно ще е нерелевантно утре. Важното е да си пишеш домашното и да си адаптивен.

Какво би правил, ако не работеше това?

На теория бих плавал из карибите на катамаран, да карам сърф и да се гмуркам. На практика, ще ми стане скучно точно след 1 месец и ще си потърся работа, в която да съм също толкова креативен и да виждам хората как ползват продукта на моя труд. Най-много обичам да видя как нечии ден и работа са по-лесни и усмихнати заради това, че с моя екип сме си свършили работата.

 

бъдете смели и правете каквото ви се прави добре – а другото ще се получи независимо от индустрията

 

Какво би посъветвал тези, които сега започват кариерата си?

Търсете фирма, в силно техническа индустрия, чийто приходи са формирани над 70% от западния пазар. Западните клиенти и конкуренция налагат професионален тертип на работа, в който няма място за връзкарщина, комплексарщина и други, привични на чалгата, черти. Не е нужно, вие да сте инженер – въпреки мисленето на инженерите, на един продукт му е нужно повече от инженерна мисъл, за да стане успешна пазарна реализация. Винаги има място за маркетинг, стратегия, комуникация с клиенти, процес на доставяне на продукта и организация на работа, тестване, счетоводство, човешки ресурси и много други.

И не толкова практичен, но по-важен съвет – бъдете смели и правете каквото ви се прави добре – а другото ще се получи независимо от индустрията.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com