НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Импровизацията е начин на мислене – Боян Михайлов

Категории: Истории, | Публикувано на 14 декември 2016

bobi3

Боби е дългогодишен доброволец на Тук-Там и посланик на организацията ни в Копенхаген. Там организира събития за местната общност и заедно с другите доброволци, разпространява българските традиции и култура сред жителите на града. Когато си е в България не пропуска събитие на Тук-Там. Тази година, на летния ни тиймбилдинг, организира за доброволците страхотни игри свързани с импровизация. Понеже много ни харесаха, го помолихме да ни разкаже повече за импровизационния театър.

 

нито зрителите, нито актьорите знаят какво ще се случи на сцената

 

Импровизационният театър (или просто импровизация) е вид театрален жанр, където актьорите създават сцена пред очите на зрителите без да използват предварително подготвен сценарий. Това означава, че нито зрителите, нито актьорите знаят какво ще се случи на сцената и всяко представление е уникално за себе си. За да могат актьорите да импровизират по този начин, се изисква специална подготовка.

Аз се занимавам с разработка на софтуер и никога през живота си не съм се занимавал с актьорско майсторство. Честно казано, не съм имал интерес към това. Докато преди близо 3 години не прочетох за импровизацията в една книга и реших, че искам да опитам. Потърсих веднага курсове в Копенхаген, където в момента живея и работя, и така попаднах в курс за начинаещи импровизатори. Предизвикателствата на този етап към мен бяха две: едното е самата импровизация като ново начинание, а другото е, че ще бъде на датски език. Моето ниво на датски до този момент беше на чисто работно равнище, но на сцената може да се случи човек да говори за абсолютно всичко.

 

с игри и забавление, импровизацията те изкарва извън зоната на удобство, която си изградил в ежедневието

 

Това, което ми направи силно впечатление в началото, беше как с игри и забавление, импровизацията те изкарва извън зоната на удобство, която си изградил в ежедневието. Освен това, за да могат двама души да създадат нещо заедно, трябва да се сработят добре. Тук не става въпрос просто да се познават добре и да са работили заедно дълго време, което определено е важно, а по-скоро за някои основи на този театрален жанр.

Едно от основните правила в импровизацията е да се постига разбирателство на сцената и актьорите взаимно да надграждат своите идеи. Това правило е известно още като „Да, и“, което означава, че единият актьор казва „да“ на идеята на другия и добавя нещо от себе си, за да я развие. Това може да изглежда така, например:

  • Благодаря ти за цветята.
  • Знам колко много обичаш хризантеми.

Докато, ако другият актьор отговори на първата реплика с „Това са всъщност домати“, тогава се създава отблъскване от първоначалната идея на първия актьор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тъй като в импровизацията няма сценарий, няма как един актьор да направи грешка

 

Друг основен принцип на импровизацията е да възприемаш своите партньори като творци-гении. Всеки допринася със своя опит и идеи за изграждане на една сцена и е изключително важно актьорите да се ценят и подкрепят взаимно. Тъй като в импровизацията няма сценарий, няма как един актьор да направи грешка – това, което евентуално може да се случи, е зрителите (а и останалите актьори от групата) да не успеят да схванат идеята на представлението и да останат разочаровани.

След като завърших курса за начинаещи, заедно с още няколко от останалите курсисти решихме да създадем група по импровизация. Така вече повече от 2 години ние изнасяме представления в Копенхаген и региона. Ние сме изключително различни, не само като професия – учител, журналист, банкер, а и като възраст – от 22 до 50 години. Това, което ни обединява в групата, е желанието да създаваме нещо заедно и да радваме публиката. Много е приятно, когато след представлението хората идват лично и ти казват колко им е харесало и те питат от къде си (да, имам си акцент като говоря на датски, но това го използвам като чар 🙂

 

Всички тези принципи от импровизационния театър ми помагат изключително много в ежедневието

 

Колкото повече се занимавам с импровизация, толкова повече осъзнавам как начинът ми на мислене се променя. Всички тези принципи от импровизационния театър ми помагат изключително много в ежедневието. Представете си колко по-лесна и приятна би била работата ни с другите хора, ако се изслушвахме взаимно и подкрепяхме идеите си, вместо веднага да поставяме бариера помежду ни.

Представете си колко по-продуктивни и идейни можем да бъдем, ако давахме възможност на всеки да се изяви, вместо да се разделяме йерархично. Когато водя занимания по импровизация с приятели, във фирми (сред които и тази, в която работя аз) и с неправителствени организации (сред които и любимците ми от „Тук-Там“), виждам как хората, забавлявайки се, си помагат и градят заедно. Забавата, удоволствието и удовлетворението са пътят към здравословно общество.

 

Забавата, удоволствието и удовлетворението са пътят към здравословно общество

 

bobi-1

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com