НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Гид на новодошлия: Търсене на жилище

Категории: Блог, Гид на новодошлия, Експертни статии | Публикувано на 16 октомври 2017

Търсене на жилище е една от темите в Гид на Новодошлия – дигитална платформа, която предоставя обективна информация и съдържание на всички хора Тук или Там, които ценят връзката с България.

Опитът показва, че намирането на подходящо място за живеене е една от основните нужди на всеки и приоритетна задачка за новопристигналите. Дори според Маслоу, който го е поставил в основата на своята прочута пирамида – покривът над главата е важен елемент в организирането на един живот, независимо дали в чужбина, или в България.

 

Използвайте услугите на агенция за недвижими имоти

В хода на работа ще забележите, че брокерите в България не работят по очаквания от вас начин. Има голям шанс да ви се наложи вие да сте двигателната сила на взаимоотношенията. Също знайте, че брокерите работят на процент и често съветите им са продиктувани от желанието за сключване на сделка и получаване на комисионна. Но с тази информация наум, вие сте на добър старт и можете да се концентрирате върху плюсовете, които агенциите предоставят, а те са важни за вас.

 

Не пестете от комисионна

Ако решите да минете евтино на тази фаза, може да допуснете грешки, които ще ви струват скъпо впоследствие и които лесно биха се предотвратили с помощта на опитен професионалист. Винаги сключвайте договор, в който взаимоотношенията с вашия брокер (възлагателен договор, договор за поръчка, споразумение, брокерски договор) и наемодател (наемен договор) са ясно регламентирани. Големите агенции за недвижими имоти имат типови договори, които могат да бъдат адаптирани за вашия случай.

Често брокерите в България не изглеждат мотивирани aктивно да търсят най-подходящото за вас жилище и ще ви се стори, че понякога сами се справяте по-добре. Причините са много, една от които – липсата на единна информационна система за предлаганото и друга – голямата несигурност за възнаграждението на труда им. В България брокерските услуги се заплащат само при сключване на сделка. Силата на добрия брокер идва на следващия етап, а именно – в договарянето на най-добрата за вас цена за жилище. И това е от изключително значение, тъй като добър брокер може да ви спести големи суми.

Разпитвайте брокерите щателно

Обикновено те са комуникативни и разполагат с много информация. Изисквайте пълно съдействие за изготвяне на документацията и съвети при юридическото оформяне на сделката. Не пестете работата на брокера си. Нека той координира срещите и взаимоотношенията и да защитава интересите ви пред отсрещната страна. Изисквайте договорът да се провери от юриста на агенцията. Добрите договори регламентират най-често срещаните потенциални ситуации и ви предпазват от последващи конфликти.

Ако имате съмнения в компетентността на брокера, който ви обслужва, поискайте той да бъде сменен или да се консултирате с неговия пряк ръководител. Един от плюсовете на работа с брокер, представител на голяма агенция за недвижими имоти, е, че зад единицата човек, който ви обслужва, стоят ресурсите на цялата фирма, от което е хубаво да се възползвате. Не се доверявайте на брокери и агенции, които искат заплащане за огледи. Това е практика при малки и непрофесионални фирми, които нямат добър бизнес и се опитват да припечелят суми, като ви разхождат из неподходящи имоти.

 

Бъдете наясно с комисионната

Стандартно услугите на агенциите за недвижими имоти се равняват на еднократна комисионна от 50% от договорения месечен наем от наемодателя и от наемателя. Разходи като електричество, отопление, вода, интернет и телевизия обикновено не са включени в месечния наем, но може да бъде уговорено и друго. В България вече е практика и така нареченият депозит-гаранция, който се заплаща от наемателя на наемодателя в размер на един или 1,5 месечен наем. Депозитът служи като гаранция за наемодателя, че ще пазите имота му в състоянието, в което ви го е предал, и с изплатени консумативи и разходи. При покупка на жилище обикновено комисионната на брокера е 3% от цената, но има и допълнителни разходи за нотариус, данъци и изкарването на различни документи.

 

Не прибързвайте в избора на агенция

Когато избирате агенция за недвижими имоти, препоръчваме да се ориентирате към големите агенции с дългогодишен опит на пазара, тъй като те имат установени добри взаимоотношения с наемодатели и могат да дадат наистина компетентен съвет. Такива са агенциите, членове на НСНИ, FIABCI, CEREAN и NAR.

 

Разберете особеностите при избора на агенция

Помислете какви са вашите приоритети. Не мислим, че перфектният имот съществува, но можете максимално да се доближите до идеалния за вас вариант, ако предварително обмислите на какво държите и с какво не бихте направили компромис. Променливите, които ще варират при огледи на имоти, са следните: локация, цена, състояние, обзавеждане, изложение, разходи за поддръжка, възприятие или т.нар. “любов от пръв поглед”. Често хората тръгват с едни параметри на търсене, но в хода на оглеждане преосмислят приоритетите си, в съответствие с предлаганото.

 

План Б:

Ако прекалено много го закъсате, може да проверите в социалните мрежи и форумите на Couchsurfing, където понякога хората обявяват своите свободни жилища. При по-спешни ситуации, можете да си намерите временно настаняване в AIRBNB, хостели или хотели, ако нямате възможност да останете при приятел.

Гид на новодошлия е безплатна платформа за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в Гида, пиши ни на guide@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com