НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Гид на новодошлия: Как да се справяме с проблемите, които виждаме в София

Категории: Блог, Гид на новодошлия | Публикувано на 28 август 2018

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

В любимия ни град София има немалко проблеми, сред които лошото качество на улиците, тротоарите, осветлението, градския транспорт, въздуха и др.

Как можеш да помогнеш на града си?

Не е нито трудно, нито времеемко. Най-важното е да не подминаваш проблема, а да сигнализираш за него. Лошата новина е, че има много проблеми, а добрата че в последните години се появяват все повече платформи за комуникация между гражданите и отговорните институции. Ето няколко добри примера.

call.sofia.bg е най-прекият ти досег със Столична община. На този сайт посочваш къде в града си се сблъскал с проблем, какъв точно е той и как изглежда (можеш да качиш снимки). Столичната община разпределя сигнала към отговорната дирекция, след което чакаш отговор от там. Понякога това отнема 24ч, но може и да се проточи няколко дни или седмици в зависимост от сложността на сигнала. Можеш да подаваш сигнали от всякакво естество засягащи градската среда или градския транспорт.

Гражданите е изключително лесно за боравене и интуитивно приложение. Стана популярно с това, че можеш да пратиш нарушение на пътя или неправилно паркиране директно до КАТ.

Civi е друго приложение, което препраща сигнала ти към компетентната институция и то не само в София.

Спаси София енеправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София. Ако искаш да си по-активен и да даваш предложения, а не само да подаваш сигнали, то се запиши за техен доброволец.

Тук Спаси София са събрали всички контакти, за да можеш да се обърнеш директно към институциите при различни проблеми. Бъди активен!

Изтегли целия гид 

Гид на новодошлия е безплатен за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в следващото издание на Гида, пиши ни на hey@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com