НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Гид на новодошлия: Нощен живот

Категории: Блог, Гид на новодошлия | Публикувано на 7 август 2018

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

Автор: Pub Crawl

Всяко кацане в София носи различно усещане. Едно обаче си остава необяснима константа – ако си излязъл за по едно, то най-вероятно ще се умножи многократно преди да осъзнаеш, че вече се развиделява. Дали вечерта ще завърши преди да са спрели градския транспорт, или трябваше да си вземеш слънчевите очила, в София никога не се знае.

За “един” коктейл отиваме в One More, The Cocktail Bar или вечната класика – Memento. Ако обаче си настроен авантюристично и ти се експериментира, спешно трябва да посетиш 5L – уникален speakeasy бар, скрит в самото сърце на столицата.

А щом става дума за скрити барове, София определено има какво да предложи. От аромата на восък и романтичната атмосфера в Хамбара, през емблематичните малиново вино и хималайски чай в Апартамента, от които една чаша никога не стига, към социалните Амстердам и Арт бар, където и сам да отидеш винаги ще има с кого да споделиш 1-2-3 шота, след които се намираш да чукаш на вратата на Лорка. Бар Петък пък е от онези места, които са трудни за откриване, но веднъж посетени, краката ти някак все натам те водят.

Истинските традиционалисти завършват вечерта в клуб. Феновете на електронната музика обикновено откриваме в Yalta или Culture Beat, a рокаджиите в Rockit, Rock n Rolla или Строежа. Ако много ти се ходи на концерт и харесваш алтернативни места, се чекирай на Terminal 1, но онзи на “Ангел Кънчев”. Ако търсиш място с ексклузивен подбор на гостите и където всичко ще е на едно космически различно ниво, то ще се видим в PM, Bedroom или Carousel. Когато пък зажадуваме за балкански ритми или сме достигнали едно определено ниво на шотове, е време за местата, на които всички ходят, но малцина си признават – “чалга клубовете” – а именно безсмъртния Биад или модерния Megami.

А ако просто искаш да пиеш по бира — Kanaal, 100 Beers, Halbite и Luciano ще ти предложат толкова богата селекция, че ще се наложи да се връщаш редовно, докато не опиташ всичко. Другата ти опция е да си вземеш бира и да посетиш най-горещата точка в летни нощи – градинката пред Народния. Само не забравяй, че да си намериш свободна пейка там обикновено е по-трудно отколкото да влезеш в Bedroom по джапанки. А и паркът не работи с резервации.

Ако се случи невъзможното и нощният живот в София те отегчи, карай около 130 км, докато стигнеш Пловдив. Една разходка по главната включва безброй задължителни спирки и леки отклонения, като бар Fabric, чиято градина е повече от задължителен старт на летните вечери, историческия Найлон и оригиналния Сандъкъ с неповторими уиски предложения. Крайната цел може да бъде някъде в Капана или класическият No Sense, въпреки че тя обикновено е неясна и се появява спонтанно. Ако спазиш пешеходен радиус от главната (а и определен дрескод), Pasha и W Garden могат да ти поднесат множество приятни изненади.

В морската ни столица всичко започва от добре познатия Севастопол и това скоро няма изгледи да се промени. Тук преди вечер по баровете зареждаме батериите с кафе и нещо сладко. Крамер, Café-Mafe, или Endorfino винаги са добра идея, с вкусни торти и добро кафе. Ако обаче нямаш против лека разходка, Социалната чайна на Варна ще те посрещне с уютна атмосфера и богат избор на чайове. Това е един прекрасен проект, който дава работа на деца от социални домове, а отскоро предлага и удобна co-working среда.

Ако вече подскачаш от кофеин, събрал си приятелите си от Севастопол, е време за Brick Bar. Тук е повече от задължително да си поръчаш коктейл, иначе все едно не си излизал. Впечатляващ е не само вкусът на коктейла, но и чашата, в която е сервиран – ако си голям късметлия, може да получиш малък аквариум с жива рибка вътре.

Всяка топла вечер някак естествено води към плажа, където изборът на заведения е голям, а обикалянето – минимално. На една линия са се наредили Ментол, Кубо, Makalali, Calni Bani и още толкова много… чисто предизвикателство за черния дроб и физическата ти издръжливост. Ето затова е необходимо да се заредиш с кофеин отрано.

 

Изтегли целия гид 

 

Гид на новодошлия е безплатен за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в следващото издание на Гида, пиши ни на hey@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com