НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Гид на новодошлия: Преместване в България с цялото семейство

Категории: Блог, Гид на новодошлия, Експертни статии | Публикувано на 10 юли 2018

Тази статия е една от темите в Гид на Новодошлия – дигитална платформа, която предоставя обективна информация и съдържание на всички хора Тук или Там, които ценят връзката с България.

Въпреки че България някога е била твой или ваш дом, излизането извън пределите на страната, в която вече имате изграден начин на живот, е важно решение дори ако си отговорен само за себе си. Да се преместите с цялото си семейство го прави още по-сериозно. Ето няколко съвета как да организирате преместването си в България, без да предавате излишно напрежение на хората, които обичате.

 

Бъдете екип

Помнете, че сте заедно в това. Завръщането в България след дълго отсъствие, особено след като сте създали семейство далеч от родината си, не е лесна крачка и вероятно партньорът и децата също минават през вълнения и притеснения. Важно е да бъдете един отбор и да се приготвите за тази крачка заедно. Накрая всичко това ще си струва – ще си починете и ще се наслаждавате заедно на новия си дом.

За да се уверите, че всички сте еднакво ентусиазирани и имате една и съща цел, трябва да включите цялото си семейство в процеса. Това означава, че може да разпределите задачите поравно с партньора си. Също така означава, че трябва да седнете заедно и да актуализирате информацията си за града, в който планувате да се преместите, и възможностите за квартири или собствено жилище. Добре е отрано да потърсите информация относно кариерното развитие и на двама ви, което пък може да се окаже и фактор в избора на град. Столицата София е предпочитаната дестинация като най-голяма и развита, но градове като Пловдив, Варна, Бургас също предлагат множество възможности, за които може да проучите. Тези стъпки ще ви помогнат всички да се почувствате по-развълнувани, отколкото изолирани и объркани спрямо предстоящото заминаване.

 

Включете и децата си

Докато се занимавате с организацията покрай местенето си в България, не забравяйте за децата си. Вероятно те се притесняват дори повече от вас. В крайна сметка те също са част от заминаването.

Напомнете им, че мястото, на което отиват, не е чуждо и че във вените им тече българска кръв. Накарайте ги да се почувстват българи и да възприемат заминаването като нещо естествено. Разкажете им повече за българската история, традиции, празници или ги накарайте те сами да намерят информация и интересни факти. Накарайте ги да се гордеят – това неминуемо ще ги ентусиазира и ще им вдъхне кураж и самочувствие в сблъсъка с новата среда.

 

Направете си екскурзия из красива България преди окончателното си преместване

Покажете на семейството си колко красива е България – страната, която предоставя уникалната възможност да изкачваш най-високия ѝ планински връх, а само след 4 часа да събираш слънчеви лъчи на Черно море. Запознайте ги с историческите места и възрожденската ни архитектура. Опитвайте разнообразната кухня и се наслаждавайте на домашно приготвени продукти. Накарайте ги сами да се убедят, че решението за преместването е правилно и даже много вълнуващо.

 

Поддържайте връзка със семейството и приятелите си вкъщи

Въпреки напрегнатата обстановка покрай организацията, не забравяйте и не пренебрегвайте контакта с близки и роднини в България. Дръжте ги в течение с развитието на процеса и им позволете да ви помогнат. След дълго отсъствие от родината може би не всичко, което знаете, е правилно или актуално. Поддържането на контакт с близките ви може да ви е изключително полезно при вземането на някои решения. Поискайте съвет, помолете ги за допълнителна информация и обсъждайте възможности. Така ще засилите контака си с по-близките си хора в България, както и ще създадете нови, които със сигурност ще са ви полезни и приятни след пристигането. Едновременно с това ще се улесните в изпълнението на някои задачи и ще направите преместването си по-приятно

 

Гид на новодошлия е безплатна платформа за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в Гида, пиши ни на guide@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com