Гид на новодошлия: Как да си намеря работа в България

Категории: Блог, Гид на новодошлия, Експертни статии | Публикувано на 11 октомври 2017

Гид на новодошлия е книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

Автор: HRS Bulgaria

Вероятно търсенето на работа след дългосрочен престой в чужбина и идеята да започнете наново ви притесняват, но мантрата, че в нашата родина всичко се случва с връзки и познати все повече започва да губи стойност. Сигурно сте забелязали, че в последните няколко години нашата столица е в топ класациите за най-привлекателно място за развитие на бизнес. Докато офисите на международните компании и новоизникващите стартъпи се множат, пазарът отеснява и нуждата от квалифицирани кадри с международен опит и познания поне по един чужд език нараства значително.

Все пак, истина е, че кандидатстването за работа в чужбина и в България се различава. С тази цел сме събрали няколко полезни съвета, за да се ориентирате как успешно и бързо да се сдобиете с нова работа.

 

Подгответе своята автобиография

Важно е как представяте себе си пред компанията. Именно затова, преди всичко друго, отделете време да подготвите старателно своята автобиография. Това е първата среща на консултанта по подбор с вас и е важно да оставите добро впечатление пред компанията. В автобиографията трябва да опишете професионалния си опит, като освен името на компанията и позицията е добре да включите най-основните ви задължения (за предпочитане е да избягвате дългите текстове, а да изброите с тирета) . Започнете хронологията на работния опит с последната заемана длъжност. След това опишете образованието си, езиците, които владеете и допълнителни квалификации, сертификати, доброволчество, компютърни и софтуерни умения. Не забравяйте да съобразите езика, на който я пишете, т.е. ако кандидатствате за международна компания, имайте предвид, че най-вероятно официалният език на компанията е английски – в такъв случай автобиография на английски език е най-добрият ви избор. И преди да изпратите автобиографията си където и да било, прегледайте я няколко пъти за правописни грешки или пропуски.

Социални мрежи

Най-вероятно познавате някои от професионалните социални мрежи като LinkedIn. Ако не, проучете ги и си направете профил, който да бъде близък до автобиографията, и разширете мрежата си в него. Не се притеснявайте да добавяте консултанти по подбор в различни компании и да следвате страниците на компаниите, към които имате интерес. Разбира се, добре е първо да направите едно кратко проучване кои са организациите в България, които се развиват в сферата, към която сте се насочили. Най-вероятно, скоро след като оформите профила си и разширите мрежата си, ще започнете да получавате съобщения от консултантите по подбор, а защо не и вие да се свързвате с тях – голям е шансът точно в момента, в който им пишете, някъде да има позиция за вас.

Платформи за търсене и предлагане на работа

След като вече имате добра автобиография, разгледали сте компаниите във вашата сфера и сте тренирали как отговаряте на въпроса “Разкажете ми за себе си?” пред огледалото, сте готови да започнете да кандидатствате по обяви. За препоръчване е да не ограничавате търсенето си само по една определена позиция или сфера на дейност. Бъдете отворени за опции и проявете търпение. Обикновено от момента, в който сте кандидатствали, до момента, в който ще имате организирано интервю на живо или по телефона, може да минат няколко седмици.

Имайте идеята, че търсите нов старт на кариерата си и гледайте на компанията като място за изява и намиране на своя нов социален кръг.

Компании за подбор и кариерно консултиране

Ако всичко изброено до момента ви се струва трудоемко и несигурно, имате и опцията да се обърнете към компания за подбор на персонал. Тази опция обикновено не ви струва никакви средства и ви гарантира консултация с кариерен консултант, който може да ви насочи и помогне във всички изброени по-горе стъпки – от оформяне на автобиографията до разглеждане на потенциалните опции на пазара. Този тип компании обикновено работят в сътрудничество с голяма част от организациите на пазара и познават компаниите отблизо. Могат да ви дадат съвети и насоки както за опциите за развитие, обратната връзка от вече работещи служители и организационната култура на организацията, така и за очакванията на компанията към кандидатите, етапите за интервю и съвети за документите, които ще трябва да подготвите. В същото време, освен че увеличавате опциите си за избор, сте информирани за актуалното развитие на процеса по подбор и стъпката, до която сте стигнали.

Кариерни събития

Най-подходящите събития за хора, търсещи работа, са кариерните форуми. По време на кариерните форуми можете да се запознаете с фирмите, които ви интересуват, но и да намерите полезни контакти и да получите кариерна консултация. Двата най-големи кариерни форуми са Форум “Кариера в България. Защо не?”, специализиран за хора с образование и опит в чужбина през септември месец, и “Национални дни на кариерата” през март месец.

 

Най-важна стъпка при търсене на работа – бъдете отворени към възможностите, отърсете се от наложените предразсъдъци и изградете успешна кариера в България!

Ако статията ти е харесала, изтегли целия гид тук.

 

Коментари

  1. Интересна статия. Да се надяваме, че на колкото се може повече хора да е полезна (колкото се може повече хора да се върнат в България). Защото както казва 1 „приказка“: Чужбина пари дава, чужбина къща дава, но чужбина Родина никога не става.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com