НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Бойко Благоев: Бих искал да съм на мястото на младите

Категории: Featured posts, Блог, Фонд за стипендии | Публикувано на 31 май 2019

Бойко Благоев e ръководител на отдел Комуникации на Европейската комисия в България. Той е сред основателите на „Сдружение 365“, което организира проекти като Free Sofia Tour. Бойко Благоев е и един от основателите на Фонд „Иди, учи и се върни“ и част от журито на Фонда 2019.

бойко благоевПървият път, когато почувствах, че съм успял вероятно беше, когато се оттеглих от управителния съвет на Сдружение 365 (Free Sofia Tour). Малко след това осъзнах, че сме успели да създадем организация, която е достатъчно устойчива и може да продължи да се развива дори по-успешно без мен или някой друг от съ-основателите. Успех беше да поставим началото на процеси и екип, които да са устойчиви във времето. Естествено заслугите са и на всички хора тогава и след това. Всъщност дефиницията ми за успех с времето претърпява доста модификации и вероятно тепърва ще се развива.

Каузата, в която вярвам безрезервно, е …  България, колкото и клиширано да звучи. Напоследък обаче тя ми дава поводи за размисъл. Всъщност може би бих допълнил с “България в ЕС”. Европейският съюз е най-доброто нещо, което можеше да се случи на нашето поколение и искрено се радвам, че на последните европейски избори очакваното “цунами” от евроскептицизъм всъщност беше фалшива тревога. И България, и ЕС имат много трески за дялане, но това вече е изцяло в нашите ръце.

Успешният кандидат за стипендиант ецелеустремен. Предпочитам кандидати, които са понатрупали малко професионален опит след завършване. Това им позволява по-реалистично да могат да изберат магистратура, както и да имат по-ясни планове за стъпките след това. Аз самият отидох да уча магистратура в чужбина без много ясна идея какво ще правя след това и с основна мотивация “да уча в навън”. Образованието в чужбина не трябва да е самоцел.

Приключението, в което бих се хвърлил без парашут, е май няма такова. Макар да обичам приключенията, също толкова обичам да планирам. А пък най-любимият ми вид планиране е този за пътешествия. Там всъщност и най-често има време и настроение за спонтанни скокове. В момента по ред причини ме тласка на изток и обмислям кога да се насоча натам.

Първата стъпка към по-доброто бъдеще започва с … образование и опит с различното, за да видиш, че не е толкова страшно. Една от причините да стартираме лятната лидерска програма Preparing Global Leaders Forum, например, беше да дадем възможност на младите хора в България да се докоснат тук в България до топ обучители от “там”, както и да попаднат в среда с хора от различни континенти, култури и мирогледи.

Бих искал да съм на мястото намладите хора в Европейския съюз. Възможностите, които те имат, са неимоверно повече. Може би не е имало по-добро време да си млад човек в България. Винаги има какво да се желае повече, но благодарение най-вече на членство в ЕС, амбициозните млади хора имат много повече възможности да пътуват, трупат опит, учат нови неща и да си осигурят по-добро бъдеще. По мое време фонд за стипендии Тук-Там нямаше, например.

Баланса между кариера и личен живот постигамкато не забравям да се забавлявам и да търся моменти, в които правя нещо само защото ми доставя удоволствие, а не защото ще ми донесе нещо конкретно. Истината е, че за поколението на millennials, границата между кариера и личен живот е много размита. Затова всеки трябва да си я поставя там, където се чувства добре. Наскоро научих една поговорка, която много ми допадна – “Когато си изморен, се научи да си почиваш, а не се отказвай”.

Ако бях стипендиант на Фонд “Иди, учи и се върни”, щях да избера да учанещо, което скоро няма да бъде заменено от роботи. Ако не сте сигурни, едно от местата, на които можете да направите справка, е сайтът Will Robots Take My Job. Във всички сфери, с които аз работя, рискът е не повече от 25%.

Все още си мечтая даобиколя света, без да имам билет за връщане. Всичко с времето си.

Намирам смисъл в България, защототук е домът ми и тук се чувствам най-цéнен и ценéн.

 

КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА!

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com