НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Александра Мечкова – професията PR е динамична и креативна

Категории: Успешни кариери | Публикувано на 21 ноември 2016

alexandramechkova

Александра Мечкова е старши ПР мениджър в Progress, където заедно с екипа им в София отговаря за глобалния ПР на компанията в EMEA, Азия, Австралия и Нова Зеландия, Южна Америка и Карибския басейн.

Какво работиш?

Аз съм старши ПР мениджър в Progress

 

професията на ПР специалист е изключително динамична, креативна, стратегическа и има голямо влияние в и извън организацията

 

Защо се занимаваш именно с това?

При мен се получи интересна комбинация, при която много обичам и професията, и компанията, която ми дава поле за изява. Telerik преди, днес Progress ми предоставя тази особено рядка възможност да работя в глобална компания и на пазари извън пределите на България, да спазвам най-добрите практики в нашата сфера на световно ниво и да се развивам като глобален специалист и всичкото това от София. Мисля, че както за всички извън компанията, така и за всички, които сме част от нея, успехът и примерът й са страшно голям мотиватор и вдъхновение да даваш най-доброто от себе си. Същевременно професията на ПР специалист е изключително динамична, креативна, стратегическа и има голямо влияние в и извън организацията.

Това ли искаше да работиш като малка? 

От много малка винаги съм искала да се занимавам с медии и в частност ТВ медии. Професията ми днес е просто другата страна на монетата.

Какво си учила и къде?

Имам магистратура по “Управление на комуникациите” от един от водещите колежи за комуникации и изкуство, Emerson College в Бостън, САЩ, където учих със стипендия от Fulbright. Преди това завърших Jacobs University Bremen в Германия с бакалавър, който обхваща науки като масови комуникации, икономика, политология, социология и статистика. В Jacobs беше и първият ми истински досег до ПР професията, където преди 12 години започнах като ПР асистент в отдел „Корпоративни комуникации“ на университета.

 

човек дава най-доброто от себе си, когато е лично отговорен за даден проект, екип, изпълнението на дадена задача, и от друга, когато работата е повече от работа, тя е кауза

 

Какво ти помогна да стигнеш до тук?

Поглеждайки назад, може би фактът, че не съм се предавала в по-тежките моменти, а съм продължавала с малки стъпки напред. Като започнем от първото отделяне от родителите и средата, когато заминах за Германия веднага след гимназията, и след това, когато се преместих в САЩ и започнах от нулата – без адрес, без телефон, без банкова сметка. Справянето с такива предизвикателства впоследствие ти показва, че всичко можеш да пребориш.

Кой е най-ценният урок, който си научила в работата си?

От една страна, човек дава най-доброто от себе си, когато е лично отговорен за даден проект, екип, изпълнението на дадена задача, и от друга, когато работата е повече от работа, тя е кауза. Виждам го както в себе си, така и в колегите и партньорите, с които работим. Когато започнах в Telerik, нямаше ПР отдел или екип. Това ми предостави страхотна възможност. Първоначално сама и с времето с колегите сме го изграждали и съм много горда с това, което сме постигнали и постигаме от името на компанията.

Какъв е твоят стил на работа?

Мисля, че стилът ми на работа е преди всичко балансиран. Той има практична, професионална, педантична и на моменти много вглъбена страна, балансирана с по-забавна и нетолкова сериозна страна. Може би колегите ми имат други наблюдения 🙂

С какви хора най-много обичаш да работиш?

Амбициозни и сериозни към работата си и същевременно с чувство за хумор, забавни към себе си и с колегите си. Хора, които са изключителни професионалисти и същевременно не се носят из облаците. Хора, които последно ще ти споменат титлата си и които преди всичко говорят повече в “ние” форма, а не в “аз”.

Какви са твоите каузи и какво правиш, за да ги реализираш?

При мен чувството за справедливост е изключително високо и борбата за него е огромна кауза – независимо дали е в личен или професионален план. И в двата случая, когато видя че то се потъпква, реакцията ми е еднакво крайна. Също така чрез Progress и индивидуално с колегите подкрепяме инициативи, които се борят именно с някои от несправедливостите в живота – SOS Children’s Villages, Animal Rescue, Фонд Св. Никола.

Какво правиш, когато не си на работа?

От близо 2 години имам куче и тя е окупирала голяма част от моментите, през които не съм в офиса – общо взето времето, което доскоро беше за спорт и приятели. Сега е за нея и семейството ми. А когато не съм в офиса за дълго, то е защото пътувам.

 

никоя задача не е твърде малка или маловажна, ако я вършиш със страст и професионално, някой със сигурност ще го забележи рано или късно

 

Ако трябваше да намериш човек, който да те замести в работата, какво би търсила в него?

Човек с много енергия, хъс, амбиция, инициатива, с визия и желанието едновременно с това да запретне ръкави и да я реализира. Някой, който показва че обича работата си и ще се отдаде на компанията, за която работи.

Какво би правила, ако не работеше това?

Интересен въпрос. В момента много съм се запалила по интериорния дизайн, но със сигурност не искам да обидя някого, че съм експерт по темата. Може би по-скоро отново нещо свързано с медийния бизнес. Политическите кампании и комуникации в държави като САЩ също за изключително интересни за мен.

Какво би посъветвала тези, които сега започват кариерата си?

Като начало да започнат. По мои наблюдения има много хора, които седят в очакване на перфектната възможност, а тя отнема време. Време, през което могат да трупат полезен опит и съответно увереност и самочувствие, контакти. Силно вярвам, че никоя задача не е твърде малка или маловажна, ако я вършиш със страст и професионално, някой със сигурност ще го забележи рано или късно. Това, разбира се, не значи да не гледат стратегически на кариерата си, с времето и опита това идва естествено.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com