НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Историята на Тук-Там започва през 2008, когато седем души се прибират у дома след няколко години живот и работа в чужбина. По онова време социалните мрежи и скайп не са толкова популярни и те срещат предизвикателството да възстановят социалните и професионалните си контакти след дългото отсъствие. Изправени пред общия проблем и подтикнати от желанието си да имат около себе си хора със сходен опит и подобна нагласа, започват да се срещат редовно.

Така се заражда Тук-Там – сдружение, което обединява българи с опит и образование в чужбина, които вярват, че България е чудесно място за живеене, и искат заедно да го направят дори по-хубаво. Основателите бавно осъзнават, че всичко, с което те се сблъскват при завръщането си, не им се случва само на тях, а е предизвикателство за всеки новозавърнал се.

Постепенно социалните срещи започват да се превръщат в по-големи събирания. По време на тези неформални срещи се зараждат много приятелства, партньорства и идеи. Общото между всички Тук-Тамовци е тяхната позитивна нагласа и желание да използват това, което са научили по време на живота си навън, за да развиват успешно средата в България.

В един момент основателите виждат, че освен социални контакти, новозавърналите се имат нужда и от работа, в която да могат да развиват потенциала си. Това е причината да поставят началото на Форума “Кариера в България. Защо не?” – събитие, което с времето се превърна в най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина. В тази мисия намират съмишленици в лицето на Back2BG, с които работят съвместно от 2008 година, за да бъде всяко следващо издание на форума все по-успешно от предишното.

С течение на времето се оформят и целите на сдружението, най-основната от които е Тук-Там да подпомага хората, които имат желание да натрупат чуждестранен опит и да го реализират в полза на България, независимо дали избират да се приберат тук или остават да живеят някъде там.

С годините дейността на сдружението се разраства и основателите виждат нуждата нови хора да бъдат въвлечени в организацията. Започват да привличат в Тук-Там повече хора – привличат Тук-Тамовци, чиято ценна помощ прави възможно осъществяването на повече и по-качествени проекти.

В резултат на труда на всички замесени, след няколкогодишно съществуване в Тук-Там се появява и първата платена позиция на супергероя – човекът, който отговаря за вътрешната комуникация и координацията на проектите и Тук-Тамовците, и както се разбира от името на длъжността му, има цял арсенал от супер сили. След време до него застава и маркетинг координаторът-магьосник, който поема външната част от комуникацията – тази с общността от Тук-Тамовци, за да може всички страхотни неща, които прави организацията, да достигат до повече хора и да им бъдат от полза.

Осем години по-късно идва време да бъде осъществена и една от мечтите на основателите на Тук-Там – да се създаде Фонд за стипендии “Иди, учи и се върни”, който да помага активно на мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет, а след това да се върнат и да използват наученото обратно в България.

Фондът за стипендии е важен момент в развитието на организацията, защото я прави още по-активен инициатор на положителна промяна в България и дава възможност на повече хора да инвестират в развитието на страната чрез дарение или с труда си.

А най-доброто тепърва предстои.

Включи се

В Тук-Там работим ежедневно, за да направим България едно още по-добро място за живеене. Ако това е и твоята кауза, виж как можеш да допринесеш.
Ела в отбора!

Бюлетин

Абонирай се за нашия бюлетин и получавай новини за всичко, което се случва в Тук-Там.

  • Това поле е за целите на валидирането и трябва да останат непроменени.