Фонд за стипендии Можем да създадем бъдещето по много различни начини. Един от тях е като се обединим и инвестираме в образованието на няколко мотивирани човека.

За Проекта

Фондът за стипендии на Тук-Там “Иди, учи и се върни” подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и след това да се реализират в България. Бяхме там, сега сме тук и създадохме фонда, за да подкрепим повече млади талантливи хора да отидат, да се развият и да донесат наученото обратно в България.

 

Можеш да кандидатстваш за 1 от 3 стипендии по 10 000 лв до 8 юни 2018.

След успешно завършване на магистратурата си стипендиантите ще бъдат подкрепени от Тук-Там в бъдещото им професионално развитие и ще бъдат включени в общността от млади професионалисти с опит и образование в чужбина. Създадохме и развиваме Фонда за стипендии водени от убеждението, че личният пример е най-важен и че носим отговорността да създадем бъдещето на по-добрата България, в която всички искаме да живеем.

Какво сме постигнали дотук

%d0%b8%d0%b4%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b8

През 2016 стартирахме Фонда за стипендии “Иди, учи и се върни”, с който подпомогнахме финансово трима млади мотивирани българи да учат магистратура в чужди университети. Надяваме се те да бъдат следващите успешни истории на квалифицирани българи, завърнали се от чужбина и сбъднали мечтите си в България.  

През 2016/2017 чрез конкурс бяха присъдени две стипендии от по 5000лв. и една от 1000лв. за образователна степен Магистър.

През 2017 чрез дарителската кампания “Сговорна дружина носи опит от чужбина” събрахме 36 856 лв, с помощта на над 120 дарители, 2 компании и множество хора и организациии, които припознаха каузата и ни помогнаха да я разпространим. Основен партньор беше Българска история, а Носия и Успелите също подкрепиха активно кампанията.

През 2018 кампанията “Дари частица по-добро бъдеще на България” събра 36,933  лева и отново получихме възможност да подкрепим трима души със стипендии по 10,000 лв. Това стана благодарение на близо 100 дарители и Фондация Еконт, HRS, Едланта и Американското посолство в България, които избраха да подкрепят образованието, като основен градивен елемент в по-доброто бъдеще на родината ни.

Какво постигнахме в цифри

8 Стипендии за магистратура
122 Кандидати
43000 Дарени средства за стипендии (в лева)
223 Дарители

Стипендиантите

Атанас
Събев

Практикуващ юрист и алумни на Алма Матер. Завършва магистърската (L.L.M.) програма на Университета в Харвард. Интересува се от това как се правят публични политики чрез данъчната система и какви са предизвикателствата пред публичната регулация във финансовия сектор. Във времето между класовете проучва историята на препокриващите се претенции за суверенни права в Южнокитайско море.

В редките свободни моменти се опитва да спортува – любимото му спортно занимание са ежеседмичните футболни мачове с местния аматьорски отбор. Седмиците, в които не играе футбол, запълва със скуош и плуване, като така и не успява да се включи в тренировките по американски футбол и фехтовка. Запален киноман. Вярва че въвеждането на Technicolor и цветните филми са отнели част от магията на киното. Не спира да се удивлява на филмите на Куросава, Тарковски и Кубрик.

Сиво
Даскалов

Сиво Даскалов е програмист и едноличен компютърен сервиз за близки и приятели. Роден е във Варна и е завършил Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” и Технически Университет Варна. Следва и магистратура по компютърни науки в Кембридж, където съжителства в голяма старинна къща с шепа духове. Не е имал удоволствието да се запознае с призраците, но се среща страхотни хора от всички краища на света и области на науката. Занимава се с гребане, за успешното провеждане на което черпи допълнителна мотивация от факта, че умее да плува приблизително колкото ютия. Сиво иска да се развива в сферата на изкуствения интелект в опит да си спести използването на естествен такъв! Не изключва възможността да се изявява и като даннова врачка, област още известна като наука за данните. След завръщането си във Варна възнамерява щедро да сподели наученото “Там” чрез провеждане на докторантура “Тук”.

Лилия Костова

Зодия – чудак скитник. Завършва магистърската програма – Transcultural European Outdoor Studies. Сякаш е част от експеримент с участието на осемнадесет човека от пет континента, които пътуват и опознават заедно практиките за учене сред природата в Англия, Норвегия и Германия. Обожава междукултурните различия и се надява те да бъдат запазени, въпреки глобализиращия се свят.

Лили мечтае за мрежа от училища сред природата в България и достъп до образование и преживявания на открито за всички. Смята, че природата е велик учител и хората, пожелали да овладеят езика й, подобряват връзката със себе си, стават по-благи към околните и по-загрижени за заобикалящата ги среда. Поговорката „Да бе мирно седяло, не би чудо видяло“ напълно отговаря на житейската й философия. Поема рискове и любопитства, за да й се „случват“ чудеса. Обича да практикува спортове, които вече умее, но с охота приема ролята на аматьор, защото това й вдъхва увереност, че може да се справя с новите житейски предизвикателства.

Виктория
Попова

Вики е психолог по образование и искрено обожава специалността си. Именно годините, прекарани в Софийски университет я мотивират да потърси магистратури по трудова и организационна психология и от септември 2017 година ще продължи академичното си развитие в Холандя, като част от Maastricht University.

В свободното си време обича да чете и има нескрито влечение да колекционира книги (предимно романите на Стивън Кинг). Не си представя живота без комуникация – намира общуването за изключително позитивна, вдъхновяваща и приятна част от ежедневието и се радва, когато има възможност да обменя опит с различни мотивирани личности.

Макар още да не е заминала за Маастрихт, няма търпение да се върне в България след една година и да продължи развитието си, като внесе нови и интересни идеи в работата с тук.

Лилия
Чобанова

Бакалавър по икономика и бизнес администрация от Американския университет в България. В момента следва магистърска степен по Финанси в Бабсън колеж, Бостън. Интересува се от факторите, които допринасят и пречат за развитието на финансовите пазари в страните от централна и източна Европа, както и от перспективите на фондовата индустрия в региона. С известен опит в сферата на корпоративни финанси, банкиране и инвестиционен мениджмънт. От есента на 2017 г. портфолио/риск мениджър към фонда за стипендии на Бабсън колеж.

В малкото свободно време се интересува от социална дейност, планинско ходене, фитнес и кулинария. За щастие, досега никой от семейството и приятелите ѝ не е бил жертва на последното. Постоянно иска да пътува, по много и навсякъде, като се надява вбъдеще да увеличава броя на посетените континенти. Въпреки това, тъй като е родом от София и до известна степен привързана към града, обича да се завръща вкъщи.

Дениза
Георгиева

Дениза Георгиева има магистърска степен по Организационна психология и бакалавър по Европейски изследвания от Софийския университет. Изследователските ѝ интереси са в областта на социалната психология, управлението на конфликти, принудителната миграция и дискриминация. Интересът и работата ѝ в сферата на човешките права и социалната работа я включват в редица обществени и активистски проекти. От 2013 година работи с лица търсещи и получили закрила, както като доброволец, така и като хуманитарен работник и експерт в областта на бежанските въпроси. През последните две години като телевизионен водещ тя успява да привлече вниманието на обществеността, като продуцира четири документални филма за общностите на бежанците и LGBTQI в България.

Опитът на Дениза в работата ѝ с деца и непълнолетни бежанци я вдъхновяват да продължи обучението си в областта на психологията, за да разшири познанията си и да осигурява по-ефективна подкрепа в бъдещата си работа, ориентирана към непридружени непълнолетни бежанци, сираци, LGBTQI младежи и други уязвими лица.

Савина
Алексиева

Савина е дипломиран юрист, наред с което е завършила и втора специалност „Управление на бизнеса и предприемачеството“. Вярва, че всеки професионалист трябва да бъде специалист в областта, в която иска да се развива и именно затова, сега отново студент в магистърска (L.L.M.) програма на университета „Еразъм“ в Ротердам, където специализира международно и европейско търговско право.

Голямата й страст са младежките политики и включването на младите хора в процеса на вземане на решения. На седемнайсет е избрана да бъде младежки наблюдател на 49-тата сесия на Комисията за социално развитие на ООН, оттогава младежките проблематики и дейното участие на младите хора са неин приоритет. Вярва, че ние сме поколението, способно да промени света, защото младите хора са решението, а не проблемът.

В малкото си свободно време Савина обича да пътува, чете, да опознава чужди култури и обичаи. Срещите с приятели, киното и танците са също неразделна част от ежедневието й.

Екип на проекта

Бойко Благоев
Съосновател на фонда
Бойко Благоев е един от хората, които твърдят, че са срамежливи, но никой не им вярва. Освен да говори, обича и да пише. Може да...
Христо Бояджиев
Съосновател на фонда
Ицо е един от тези досадно енергични хора, които не ги свърта на едно място и им е малко трудно да седят без работа. Към...
Юлия Георгиева
Подбор
Юлия Георгиева е страстен любител на пътешествията, особено по планините, а най-вече през зимата със закопчан сноуборд. Когато не й стигат приключенията, си ги измисля...
Жоро Пенчев
Уебсайт
Жоро е носил много шапки в Тук-Там - бил е в няколко от проектите, бил е в Управителния съвет, а в момента представлява Тук-Там в...
Елица Атанасова
Дизайн
Елица рисува откакто се помни. Творчеството е част от същността ѝ, най-голямата ѝ страст и дейност, която е способна да я погълне изцяло. Не е...
Мариела Станулова
Оценител
Мариела обича да помага на хора, които обичат да помагат на други и да правят България едно още по-хубаво място. От 2008 нейното основно хоби...
Георги Йорданов
Правни въпроси
Любимото занимание на Георги Йорданов е да приключенства и откривателства, което практикува успешно по света и у нас. Посетил е над 32 държави и хиляди...

Искаш да инвестираш в бъдещето на следващите трима стипендианти?
Всяка форма на подкрепа е важна!

Включи се

В Тук-Там работим ежедневно, за да направим България едно още по-добро място за живеене. Ако това е и твоята кауза, виж как можеш да допринесеш.
Ела в отбора!

Новини

04 Jun
Как да се представиш отлично, когато кандидатстваш за стипендия
Ежедневно сме заобиколени от възможности за учене и пътуване - обмени, обучения, лагери, менторски ...
Прочети цялата новина
04 Jun
Какво търсим в бъдещите стипендианти – журито на “Иди, учи и се върни”
"Иди, учи и се върни" е фонд за стипендии, който подкрепя българи да учат ...
Прочети цялата новина
29 May
Приключението да учиш в чужбина – Лили Костова и магистратурата в три държави
Лили е един от хората, които подкрепихме със стипендия за магистратура в чужбина. Днес ...
Прочети цялата новина
16 May
Приключението да учиш в чужбина – Дени Георгиева и университетът в Ню Йорк
    Дениза е един от хората, които подкрепихме със стипендия за магистратура в ...
Прочети цялата новина
Tuk-Tam Copyright 2018. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com