НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х
Фонд за стипендии Можем да създадем бъдещето по много различни начини. Един от тях е като се обединим и инвестираме в образованието на няколко мотивирани човека.

За Проекта

Фондът за стипендии на Тук-Там “Иди, учи и се върни” подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и след това да се реализират в България. Бяхме там, сега сме тук и създадохме фонда, за да подкрепим повече млади талантливи хора да отидат, да се развият и да донесат наученото обратно в България.

След успешно завършване на магистратурата си стипендиантите ще бъдат подкрепени от Тук-Там в бъдещото им професионално развитие и ще бъдат включени в общността от млади професионалисти с опит и образование в чужбина. Създадохме и развиваме Фонда за стипендии водени от убеждението, че личният пример е най-важен и че носим отговорността да създадем бъдещето на по-добрата България, в която всички искаме да живеем.

Какво сме постигнали дотук

fund aleko

През 2016 стартирахме Фонда за стипендии “Иди, учи и се върни”, с който подпомогнахме финансово трима млади мотивирани българи да учат магистратура в чужди университети. Надяваме се те да бъдат следващите успешни истории на квалифицирани българи, завърнали се от чужбина и сбъднали мечтите си в България.  

През 2016/2017 чрез конкурс бяха присъдени две стипендии от по 5000лв. и една от 1000лв. за образователна степен Магистър.

През 2017 чрез дарителската кампания „Сговорна дружина носи опит от чужбина“ събрахме 36 856 лв, с помощта на над 120 дарители, 2 компании и множество хора и организациии, които припознаха каузата и ни помогнаха да я разпространим. Основен партньор беше Българска история, а Носия и Успелите също подкрепиха активно кампанията.

През 2018 кампанията „Дари частица по-добро бъдеще на България“ събра 36,933  лева и отново получихме възможност да подкрепим трима души със стипендии по 10,000 лв. Това стана благодарение на близо 100 дарители и Фондация Еконт, HRS, Едланта и Американското посолство в България, които избраха да подкрепят образованието, като основен градивен елемент в по-доброто бъдеще на родината ни.

Какво постигнахме в цифри

12 Стипендии за магистратура
243 Кандидати
84600 Стипендии (в лв)
241 Дарители

Стипендиантите

Атанас
Събев

Практикуващ юрист и алумни на Алма Матер. Завършва магистърската (L.L.M.) програма на Университета в Харвард. Интересува се от това как се правят публични политики чрез данъчната система и какви са предизвикателствата пред публичната регулация във финансовия сектор. Във времето между класовете проучва историята на препокриващите се претенции за суверенни права в Южнокитайско море.

В редките свободни моменти се опитва да спортува – любимото му спортно занимание са ежеседмичните футболни мачове с местния аматьорски отбор. Седмиците, в които не играе футбол, запълва със скуош и плуване, като така и не успява да се включи в тренировките по американски футбол и фехтовка. Запален киноман. Вярва че въвеждането на Technicolor и цветните филми са отнели част от магията на киното. Не спира да се удивлява на филмите на Куросава, Тарковски и Кубрик.

Сиво
Даскалов

Сиво Даскалов е програмист и едноличен компютърен сервиз за близки и приятели. Роден е във Варна и е завършил Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и Технически Университет Варна. Следва и магистратура по компютърни науки в Кембридж, където съжителства в голяма старинна къща с шепа духове. Не е имал удоволствието да се запознае с призраците, но се среща страхотни хора от всички краища на света и области на науката. Занимава се с гребане, за успешното провеждане на което черпи допълнителна мотивация от факта, че умее да плува приблизително колкото ютия. Сиво иска да се развива в сферата на изкуствения интелект в опит да си спести използването на естествен такъв! Не изключва възможността да се изявява и като даннова врачка, област още известна като наука за данните. След завръщането си във Варна възнамерява щедро да сподели наученото „Там“ чрез провеждане на докторантура „Тук“.

Лилия Костова

Зодия – чудак скитник. Завършва магистърската програма – Transcultural European Outdoor Studies. Сякаш е част от експеримент с участието на осемнадесет човека от пет континента, които пътуват и опознават заедно практиките за учене сред природата в Англия, Норвегия и Германия. Обожава междукултурните различия и се надява те да бъдат запазени, въпреки глобализиращия се свят.

Лили мечтае за мрежа от училища сред природата в България и достъп до образование и преживявания на открито за всички. Смята, че природата е велик учител и хората, пожелали да овладеят езика й, подобряват връзката със себе си, стават по-благи към околните и по-загрижени за заобикалящата ги среда. Поговорката „Да бе мирно седяло, не би чудо видяло“ напълно отговаря на житейската й философия. Поема рискове и любопитства, за да й се „случват“ чудеса. Обича да практикува спортове, които вече умее, но с охота приема ролята на аматьор, защото това й вдъхва увереност, че може да се справя с новите житейски предизвикателства.

Виктория
Попова

Вики е психолог по образование и искрено обожава специалността си. Именно годините, прекарани в Софийски университет я мотивират да потърси магистратури по трудова и организационна психология и от септември 2017 година ще продължи академичното си развитие в Холандя, като част от Maastricht University.

В свободното си време обича да чете и има нескрито влечение да колекционира книги (предимно романите на Стивън Кинг). Не си представя живота без комуникация – намира общуването за изключително позитивна, вдъхновяваща и приятна част от ежедневието и се радва, когато има възможност да обменя опит с различни мотивирани личности.

Макар още да не е заминала за Маастрихт, няма търпение да се върне в България след една година и да продължи развитието си, като внесе нови и интересни идеи в работата с тук.

Лилия
Чобанова

Бакалавър по икономика и бизнес администрация от Американския университет в България. В момента следва магистърска степен по Финанси в Бабсън колеж, Бостън. Интересува се от факторите, които допринасят и пречат за развитието на финансовите пазари в страните от централна и източна Европа, както и от перспективите на фондовата индустрия в региона. С известен опит в сферата на корпоративни финанси, банкиране и инвестиционен мениджмънт. От есента на 2017 г. портфолио/риск мениджър към фонда за стипендии на Бабсън колеж.

В малкото свободно време се интересува от социална дейност, планинско ходене, фитнес и кулинария. За щастие, досега никой от семейството и приятелите ѝ не е бил жертва на последното. Постоянно иска да пътува, по много и навсякъде, като се надява вбъдеще да увеличава броя на посетените континенти. Въпреки това, тъй като е родом от София и до известна степен привързана към града, обича да се завръща вкъщи.

Дениза
Георгиева

Дениза Георгиева има магистърска степен по Организационна психология и бакалавър по Европейски изследвания от Софийския университет. Изследователските ѝ интереси са в областта на социалната психология, управлението на конфликти, принудителната миграция и дискриминация. Интересът и работата ѝ в сферата на човешките права и социалната работа я включват в редица обществени и активистски проекти. От 2013 година работи с лица търсещи и получили закрила, както като доброволец, така и като хуманитарен работник и експерт в областта на бежанските въпроси. През последните две години като телевизионен водещ тя успява да привлече вниманието на обществеността, като продуцира четири документални филма за общностите на бежанците и LGBTQI в България.

Опитът на Дениза в работата ѝ с деца и непълнолетни бежанци я вдъхновяват да продължи обучението си в областта на психологията, за да разшири познанията си и да осигурява по-ефективна подкрепа в бъдещата си работа, ориентирана към непридружени непълнолетни бежанци, сираци, LGBTQI младежи и други уязвими лица.

Савина
Алексиева

Савина е дипломиран юрист, наред с което е завършила и втора специалност „Управление на бизнеса и предприемачеството“. Вярва, че всеки професионалист трябва да бъде специалист в областта, в която иска да се развива и именно затова, сега отново студент в магистърска (L.L.M.) програма на университета „Еразъм“ в Ротердам, където специализира международно и европейско търговско право.

Голямата й страст са младежките политики и включването на младите хора в процеса на вземане на решения. На седемнайсет е избрана да бъде младежки наблюдател на 49-тата сесия на Комисията за социално развитие на ООН, оттогава младежките проблематики и дейното участие на младите хора са неин приоритет. Вярва, че ние сме поколението, способно да промени света, защото младите хора са решението, а не проблемът.

В малкото си свободно време Савина обича да пътува, чете, да опознава чужди култури и обичаи. Срещите с приятели, киното и танците са също неразделна част от ежедневието й.

Андреа
Попйорданова

Андреа Попйорданова е графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика, завършил бакалавър илюстрация в Единбург. Учила е и живяла и във Франция.

От две години живее и работи в България, където непрестанно се запознава с интересни хора, и попада на много смислени проекти и инициативи. С още две илюстраторки формира колектив ЧАРК, който работи по проекти за визуална идентичност. С тях и още една илюстраторка движат и платформа за независими публикации и арт книги “ТИ-РЕ”, с които инициират конкурси и изложби за този тип изкуство. Сред хобитата й са аналоговата фотография и обикалянето по диви и красиви места из България (и в други страни също, но на тях като че ли се е наситила, и сега обича да открива хубави неща по-наблизо).
Андреа заминава да учи магистратура в Лондон, където се надява да вземе най-доброто от местната културна сцена, да се нагледа на изложби, музеи и изкуство, докато все още може.
Там ще учи визуална комуникация в Royal College of Art, институция, която събира световни таланти и имена от сферата на изкуството и дизайна, и която е много обвързана с индустрията. Андреа се надява да успее да се включи в проекти от всякакъв вид, с които да развие уменията си, така че да добие опит в различни сфери на дизайна, и да разшири въображението и възможностите си за работа по-нататък.

Гюлсевер
Сали

Гюлсевер е възпитаник на Алма Матер, практикуващ юрист и отявлен цивилист. Имa многобройни състезания и стажове в правителствения и неправителствения сектор зад гърба си, но открива своето призвание в Юдикативата. Вярва в европейското бъдеще на България и счита, че обединени на европейския континент можем ще бъдем по-силни, по-щастливи и по-проспериращи. За по-добро и справдливо правосъдие счита, че е необходимо задълбочено познаване и придържане към регулациите на европейския правопорядък. Именно затова иска да специализира Право на Европейския съюз в Маастрихтския университет в Холандия.

Наред с това обича да обменя идеи и вярва в комуникацията и диалога между поколенията. Счита, че знанието и опитът стават ценни тогава, когато бъдат споделени с повече хора. Вярва в силния заразителен ефект на добрия пример и е привърженик на идеята, че една птичка пролет прави, защото винаги след себе си влече ято от себеподобни – ентусиасти. Затова мечтае и за академична кариера.

Интересува се от сравнителни частноправни проучвания, следи политическите процеси в Европейския съюз и пише по теми, по които мисли, че има какво да каже. Солидарна е с каузи, посветени на правата на жените и децата, на равенството между половете, грижата за социално слабите граждани и бежанците. За повече цвят и емоция, обича да подправя ежедневието си с различни форми на изкуство, като предпочита театъра пред киното и мюзикъла пред операта. Освен дебели юридически книги, чете трилъри, класически романи и руска поезия. Мечтае един ден да отвори галерия с картини – пъзели, наредени лично от нея, каквито е започнала да колекционира още като дете.

Неда
Грозева

По образование Неда е юрист, по призвание воин на светлината. Вълнуват я инициативи, обединяващи право, предприемачество и образование. През 2016 организира Alpha Ω Academy of Social Entrepreneurship, напълно безплатно събитие, което свързва предприемачи от Чили, Мароко, Южна Африка и Зимбабве с българската общност. Споделените тогава идеи, култура и нови приятелства са сред най-хубавите неща, които завихря на родна почва. Неда е алумна на международната програма за лидери на Държавния департамент на САЩ и щастлив доброволец при “Фабрика за идеи”. Тази есен ще продължи образованието си в магистърската програма на университета “Лойола” Master of Laws in Rule of Law for Development. В дългосрочен план желае да работи за утвърждаване върховенството на правото в България и създаването на качествено антикорупционно образование.

Във времето за разтуха изследва нови земи, играе федербал и се старае да си кара колелото без да пада.

Росалина
Тодорова

Роси има бакалавърска степен по журналистика и бакалавърска степен по социология в Софийския университет. През октомври 2018 започва магистърска програма по социология (с акцент върху маргинализацията и изключеността) в Университета в Кеймбридж. Там ще разработва магистърска теза за измеренията на “чуждостта” в българския град Елхово.

Любимата си част от следването по журналистика прекарва криейки се като прилеп в едно таванско радиостудио – зад микрофона и малко над покрива. В онзи уютен задух успява да научи, че преди да знаеш какво да кажеш, трябва да знаеш какво да чуеш. Любимата си част от следването по социология прекарва в слушане на лекции. И в (донякъде) успешното избягване на научните трудове на Мишел Фуко.

Надява се любимата й част от следването в Кеймбридж да бъде моментът, в който открие разковничето към спасението на света. Или поне ключа към преборването на дискриминацията и неравенствата. За да й помогне да отключи тайните вратички, скрити някъде по малките български градове.

Екип на проекта

Бойко Благоев
Съосновател на фонда
Бойко Благоев е един от хората, които твърдят, че са срамежливи, но никой не им вярва. Освен да говори, обича и да пише. Може да...
Христо Бояджиев
Съосновател на фонда
Христо е енергичен бизнес лидер и (дръжте се) социален предприемач. Към края на иначе доста стандартното си средно образование в 7мо СОУ в София се...
Юлия Димитрова
Подбор
Юлия Георгиева е страстен любител на пътешествията, особено по планините, а най-вече през зимата със закопчан сноуборд. Когато не й стигат приключенията, си ги измисля...
Жоро Пенчев
Уебсайт
Жоро е носил много шапки в Тук-Там - бил е в няколко от проектите, бил е в Управителния съвет, а в момента представлява Тук-Там в...
Елица Атанасова
Дизайн
Елица рисува откакто се помни. Творчеството е част от същността ѝ, най-голямата ѝ страст и дейност, която е способна да я погълне изцяло. Не е...
Мариела Станулова
Оценител
Мариела обича да помага на хора, които обичат да помагат на други и да правят България едно още по-хубаво място. От 2008 нейното основно хоби...
Георги Йорданов
Правни въпроси
Любимото занимание на Георги Йорданов е да приключенства и откривателства, което практикува успешно по света и у нас. Посетил е над 32 държави и хиляди...

Искаш да инвестираш в бъдещето на следващите трима стипендианти?
Всяка форма на подкрепа е важна!

Включи се

В Тук-Там работим ежедневно, за да направим България едно още по-добро място за живеене. Ако това е и твоята кауза, виж как можеш да допринесеш.
Ела в отбора!

Новини

09 юли
Запознайте се с новите стипендианти на „Иди, учи и се върни“
За трета поредна година в Тук-Там имаме удоволствието да подкрепим със стипендии за магистратура ...
Прочети цялата новина
04 юни
Как да се представиш отлично, когато кандидатстваш за стипендия
Ежедневно сме заобиколени от възможности за учене и пътуване - обмени, обучения, лагери, менторски ...
Прочети цялата новина
04 юни
Какво търсим в бъдещите стипендианти – журито на „Иди, учи и се върни“
"Иди, учи и се върни" е фонд за стипендии, който подкрепя българи да учат ...
Прочети цялата новина
29 май
Приключението да учиш в чужбина – Лили Костова и магистратурата в три държави
Лили е един от хората, които подкрепихме със стипендия за магистратура в чужбина. Днес ...
Прочети цялата новина
Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com