НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Защо стипендиите са важни

Категории: Блог, Проекти, Фонд за стипендии | Публикувано на 1 юни 2016

2siteКолкото са много на брой, толкова стипендиите са повод за дълги дискусии. Има ли ползва от тях? Кой трябва да ги получава? При какви условия? Истината е, че стипендиите са един от най-добрите начини да покажеш на някого, че се справя добре.

Често остава на заден план, че стипендията не е просто награда за усърдие, тя е инвестиция в човек. Връчването на стипендия се случва на базата на някакви постижения и също така е индикатор, че от стипендианта се очаква нещо в бъдеще. Затова, не рядко я приемаме по-скоро като награда, отколкото като инвестиция в нас. Но стипендията е точно това – доказателството, че някой вижда потенциал, в това което правим и това, което сме. Никой не би инвестирал, без значение колко, в нещо, в което не вярва.

Именно това е едно от нещата, които правят стипендиите толкова важни. Те са мотивация да продължаваме в същата посока, знак, че си струваме.

Макар и често стипендиите да не успяват да покрият всичките ни нужди, тяхното влияние не бива да бъде подценявано. Има и такива случаи, в които стипендията е решаваща, тя ни дава шанс да учим, там, където искаме и по този начин развива част от потенциала ни, който иначе би могъл да бъде загубен.

Стипендията е повече от награда – тя е отговорност. Получавайки стипендия, ние трябва да разберем, че тя ни е дадена с определена цел, за да постигнем нещо. Приемаки я, е хубаво да се постараем за това нейната цел да бъде изпълнена. Иначе не оправдаваме доверието, което ни е гласувано.

Всъщност, много често средствата за стипендиите идват именно от хора, които сами са имали възможността да получат такива и те са били важен фактор за тяхното образование. Сега на свой ред искат да върнат услугата и да помогнат на някои друг млад талант да развие себе си.

Освен самата стипендия, всеки стипендиант получава и добавена стойност, която се изразява в това, че той е бил избран за нея. Тук вече тя на свой ред се превръща в индикатора за неговия потенциал. Дори години след като стипендията е изтекла, това че сме я получавали, ни помага като показва на бъдещите ни работодатели или споносри, че някой вече е повярвал в нас и ние сме оправдали доверието му.

Стипендиите са един добър начин да видим, че има хора, които ги е грижа за бъдещето, които вярват в младите и избират да инвестират не в друго, а в човек. В този ред на мисли, те носят също толкова позитиви на организацията или хората, които стоят зад тях, колкото и на самия стипендиант. Те създават надеждна връзка и повод за други партньорства между двете страни.

Наскоро стартирахме фонда за стипендии, който ще помогне на двама мотивирани и дейни българи да следват магистратура в чужбина, а после да се върнат и да приложат наученото в България. Идеята за фонда е отдавнашна наша мечта. Тя най-накрая успя да се реализира, чрез лични дарения от членове и симпатизанти на организацията, сред които са изпълнителни директори на някои от най-големите компании в България.

В Тук-Там ценим опита в чужбина и смятаме, че животът зад граница ни учи на много неща, извън самото университетско обучение. Също така, вярваме и че България има бъдеще и от нас зависи как ще се развие то. Затова търсим хората, които не само ще отидат с голямо желание, но и ще са мотивирани да се върнат обратно и да приложат наученото. Ще съдействаме на завърналите се магистри по всякакъв начин, за да могат да се реализират успешно след завършването си.

Тази година фондът ще подпомогне двама души с по 5000лв. Ако инициативата се окаже успешна, планираме всяка година да увеличаваме броя на стипендиантите. Всичко за кандидатстването можете да научите на fund.tuk-tam.bg.

В заключение можем да кажем, че стипендиите са важни, защото хората, които ги получават са важни. Стипендиите дават възможности и създават контакти, правят ни по-отговорни хора и ако се справим добре, един ден ни поставят от другата страна – при хората, които могат да помогнат на други като тях да реализират мечтите си.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com