НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Защо напускат младите?

Категории: Блог | Публикувано на 2 август 2018

Този текст е част от книгата на Николай Василев „Меню за реформатори“. Ако искате да получите безплатно цялата книга в pdf-формат, пишете му на careerornot@expat.bg.

Тук не става дума за наука, а за чувства, човешки отношения, случайни събития, както и за обективни процеси. Бил съм един от тези млади. Прекарал съм 13 прекрасни години в чужбина – в бившия СССР като дете (под 2 години), Унгария (4), САЩ (над 2), Япония (1), Великобритания (4). Затова смятам, че добре познавам причините, поради които българите се чувстват добре в чужбина или не. Ще се опитам да ги обобщя в няколко групи:

На Запад е по-хубаво и това е

Фактите са известни. Там хората са по-богати. Университетите са по-добри. Улиците са с по-малко дупки. Тротоарите са тротоари – без „плюещи плочки“. Бездомни кучета няма. Манталитетът на хората е по-различен. Заплатите са по-високи. Възможностите за професионална реализация са по-добри. България просто е много малка. Колко още да продължавам с това изброяване? Картината е ясна.

Българите сме нихилисти и не особени патриоти

Ще рискувам да споделя някои свои впечатления. Ние, българите, сме малко по-склонни от други народи да отричаме постиженията и достойнствата на своята нация и да издигаме на пиедестал предимствата на други държави. Не сме от народите, за които съм чувал, че трудно се асимилират (евреи, китайци). Напротив, понеже бързо учим езици, добре умеем да се приспособяваме там, където попаднем. Може да казваме, че сме големи патриоти (трибагреникът на стената, „Аз съм българче“ и т.н.), но вероятно други са още по-големи патриоти от нас. Забелязал съм, че много наши сънародници са склонни да работят каквото и да е, щом попаднат в чужбина. Някои от тях имат повече от едно работно място. Трудят се здраво, защото знаят, че нямат друг изход. Ако с такова старание и усилия работеха и в България, сигурно и тук щяха да успеят. Но не се получава така. Многократно съм чувал българи в чужбина да казват, че избягват да общуват с други сънародници, защото българите са били еди-какви си. Ако всички българи казват така, интересно как не стигат до умозаключението, че и те самите са точно такива, щом другите пък не искат да комуникират с тях.

Световните миграционни процеси са неизбежен и необратим процес

Откакто Колумб е открил Америка през 1492 г., милиони и милиони хора от целия свят се стичат натам в търсене на по- добър живот. От стотици години също така милиони хора се насочват към Западна Европа. В това няма нищо изненадващо и нищо ненормално. В рамките на една държава вътрешномиграционните процеси също не са спирали. От годините на индустриалната революция милиони хора излизат от селата и отиват към градовете в търсене на по-добро образование, по-добра работа и доходи. Както Лондон и Истанбул концентрират все по-голям процент от населението, бизнеса и богатството на своите държави, така това става и в България в посока София и частично Варна. Софиянци няма да се върнат към Калофер, но може да отидат към Калифорния.

Българските университети не са на ниво

Споменавам университетите, защото повечето деца не напускат страната, докато са в детската градина, а точно около университетската си възраст. Тогава младите хора изграждат своя мироглед, получават желаната от тях професия, имат първата си работа, срещат приятели, влюбват се и имат деца. Ако тези деца са родени в Монреал или Мюнхен, познайте от три пъти на какъв език ще се говори в семейството.

Част от причините са морални

Как изглежда днес България в очите на чужденците? Както изглежда и в очите на младите хора в самата България:

  • една от най-корумпираните държави в ЕС
  • най-бедната в ЕС
  • с най-ниска медийна свобода в ЕС

В този смисъл част от емиграцията от България към чужбина не може да бъде спряна. В същото време обаче можем и трябва да правим страната си по-атрактивна, което ще задържи част от хората тук, ще върне част от заминалите обратно и ще привлече по-желани от нас чужденци към България.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com