НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Започна второто издание на Фонда за стипендии „Иди, учи и се върни“

Категории: Отразяване в медии | Публикувано на 29 април 2017

Материалът е публикуван в truestory.bg и  препубликуван от Тук-Там. Автор – Даниел Пенев

 

Ако сте придобили бакалавърска степен между 1 януари 2012 г. и 31 юли 2017 г. с висок успех, приети сте в магистърска програма в чуждестранен университет, можете да мотивирате избора си на специалност и възнамерявате да се завърнете в България след края на обучението си, то Фондът за стипендии „Иди, учи и се върни“ на Сдружението на българите с опит и образование в чужбина „Тук-Там“ е точно за вас.

Фондът беше учреден през миналата година, когато бяха раздадени три стипендии за образователна степен „Магистър“ на обща стойност 11 000 лв. Тъй като „Тук-Там“ е общност от млади и трудолюбиви българи, които си поставят високи цели и работят за постигането им, второто издание на фонда надгражда сериозно върху постигнатото през миналата година. Благодарение на даренията на 116 българи от цял свят, компаниите HRS Bulgaria и Comtrail, както и на поръчалите риза с български шевици „Носия“, тази година „Тук-Там“ ще раздеде три стипендии от по 10 000 лв. Предимство ще имат кандидати, които досега не са учили в чужбина и за които финансовата подкрепа е от решаващо значение.

По време на обучението си в чужбина стипендиантите трябва да информират „Тук-Там“ за хода на следването си. След завършването си имат правото да останат в чужбина още шест месеца, през които да направят стаж или да работят по проект. След изтичането на този период трябва да се завърнат в България и да направят всичко по силите си да си намерят работа в България за период от поне една година. През цялото време стипендиантите могат да разчитат на пълната подкрепа на „Тук-Там“ за бъдещето си професионално развитие.

Защо точно фонд за стипендии за следване в чужбина?

Защото от създаването си през 2008 г. „Тук-Там“ преследва една ключова цел: да направи България по-добро място посредством споделените усилия, знания и опит на българите тук и българите там. Защото, както пишат от сдружението, „Знанията, които студентите придобиват в чужди университети, уменията, с които се сдобиват при стажовете си в чужди компании, и разширеният мироглед, който придобиват при общуването си с хора от цял свят, могат да бъдат изключително ценни за цялото ни общество.“

 

Конкурсът включва пет етапа. Желаещите да участват трябва да изпратят документите си (формуляр, CV, мотивационно писмо и планиран бюджет) до 24 май. След като получат отговор на 29 май, одобрените кандидати имат срок до 8 юни да запишат видео с дължина до две минути, в което разказват как виждат бъдещето си в България. До 19 юни избраните от журито ще получат покана за индивидуално интервю, което ще се проведе на 25 юни. Имената на тримата стипендианти ще бъдат обявени на 29 юни. На 15 август те ще подпишат договор с „Тук-Там“, които от своя страна ще им преведат стипендиите.

През тази година тримата стипендианти ще бъдат избрани от жури, съставено от 18 вътрешни и външни оценители. Журито включва Христо Бояджиев (съосновател на „Тук-Там“, проектен ръководител „Фонд за стипендии“ в „Тук-Там“ и изпълнителен директор на дигитална агенция Despark), Мариела Станулова (съосновател и член на Управителния съвет на „Тук-Там“ и създател на Академия за родители), Юлия Георгиева (ръководител „Проекти“ в „Тук-Там“ и възпитаник на програма „Заедно в час“), Бойко Благоев (проектен ръководител „Фонд за стипендии“ в „Тук-Там“ и ръководител на отдел „Комуникации“ на Представителството на Европейската комисия в България), Теодор Стойчев (ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България), Филип Генов (вицепрезидент и мениджър „Специални проекти“ в „УниКредит Булбанк“), Наталия Митева (програмен директор „Образование“ във Фондация „Америка за България“) и други представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Подробна информация за фонда за стипендии и начина на кандидатстване можете да намерите тук. Информация за историята, екипа и проектите на „Тук-Там“, както и ценни ресурси за кариерно развитие в България, ще откриете на сайта на сдружението.

 

Ако отговаряте на профила, представен в началото на този материал, няма какво да му мислите. Запретнете ръкави, подгответе и изпратете необходимите документи и очаквайте обратна връзка.

Защото от участието си в подобен конкурс можете само да спечелите.

Защото знанията, опитът и контактите, придобити там, са още по-ценни и сладки, когато се използват тук.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com