НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Всичко, което трябва да знаеш за Европейския парламент преди да гласуваш

Категории: Featured posts, Top News, Блог | Публикувано на 14 май 2019

Ако все пак си си отговорил позитивно на въпроса дали да гласуваш на изборите за Европейски парламент на 26 май тази година, вероятно те терзаят и други въпроси. Например, колко депутати ще те представляват в европарламента, как гласът ти ще се отрази на състава на парламента и куп други питанки. Ние от “Тук-Там” имаме отговорите, които те интересуват.

Знаеш ли, че…

>> Досега депутатите в Европейския парламент бяха 751, но след планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз, техният брой ще намалее до 705. При преразпределението на местата нито една държава няма да загуби депутати, а някои ще увеличат броя на местата си с между 1 и 5 поради демографски промени. Страните, които имат по-голямо население, имат повече евродепутати. Така един депутат от по-големите страни представлява повече хора, отколкото един депутат от по-малките страни. По този начин депутатите от по-малките страни имат относително по-силно присъствие в Парламента.

Тук-Там справка: След Брекзит България ще остане, както и досега, със същия брой от 17 депутати.

Тук можете да намерите детайлна схема на всички държави в ЕС и броя на евродепутатите им преди и след Брекзит.

>> Евродепутатите се обединяват по политически, а не по национален принцип в Европейския парламент. В сегашния Европейски парламент има осем политически групи, които са съставени от депутати от различни държави. По този начин отделните евродепутати имат по-голямо влияние върху вземането на решения. Проучване на отдела за наблюдение на общественото мнение на ЕП прогнозира броя на депутатите в бъдещия парламент на базата на сегашните европейски политически партии, тъй като няма как да се определи бъдещия брой и състав на политическите групи.

Тук-Там справка: Новите партии в държавите-членки, които имат шанс да влязат в ЕП, са в категория “други”, разделена по равно от лявата и от дясната страна на хемисферата.

* GUE/NGL – Европейска обединена левица/Северна зелена левица; S&D – Прогресивен алианс на социалистите и демократите; Greens/EFA – Зелените/Европейски свободен алианс; ALDE – Алианс на либералите и демократите за Европа; EPP – Европейска народна партия; ECR – Партия на европейските консерватори и реформисти; EFDD – Европа на свободата и пряката демокрация; ENF – Европа на нациите и свободата; NI – независими евродепутати

>> В началото на кампанията политическите партии в държавите-членки обявяват принадлежността си към дадена група в Европейския парламент или намерението си да образуват или да се присъединят към нова. В момента българските евродепутати са членове на 4 от европейските политически групи. Най-голям брой български евродепутати (7) са членове на дясно-центристката група на Европейската народна партия. По четирима членове има в ляво-центристката група на Партията на европейските социалисти и в Алианса на либералите и демократите. Останалите двама са членове на Европейските консерватори и реформисти.

Тук-Там справка: Според проучването на отдела на ЕП, в сътрудничество с “Kantar Public”, разпределението на българските евродепутати след изборите ще бъде раздробено между 5 политически групи.

BG MEPs

Ако в главата ти отново се прокрадне съмнението дали да гласуваш или не, послушай онзи глас, който ти казва “да, този път ще гласувам”. Защото колкото повече хора го направят, толкова по-силно влияние имаш с гласа си за вземането на решенията, които искаш ТИ да се случат.

Коментари

  1. Кольо

    А защо от нас се очаква да знаем английските (предполагам) съкращения на партиите в ЕП??

  2. tuktam

    Благодарим за обратната връзка. Добавихме легенда с наименованията на партиите на български. Надяваме се, че това ще спомогне за по-добра четивност на текста.

    Коментари

    Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com