НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Позиция на Сдружение “Тук-Там” относно обсъжданите промени в Изборния кодекс

Категории: Featured posts, Блог | Публикувано на 27 април 2016

logo_thumbnailСдружение “Тук-Там” изразява искрено безпокойство от намерението на народните представители да ограничат местата за гласуване извън страната и по този начин да възпрепятстват извоюваните с много труд от активни българи в чужбина победи, които позволиха на мнозина да гласуват и да се чувстват ангажирани с България. Недоумение буди и решението да се отстъпи от включването на МИР “Чужбина” в сбора от мандатите и по този начин да се установи за пореден път статуквото българите в чужбина да нямат истинско представителство в законодателната власт, а гласовете им да се разпределят между останалите избирателни райони. Смятаме, че депутатите от всички партии в Народното събрание имат ангажимент, изразяван нееднократно, за подкрепа на сънародниците ни в чужбина и за постъпки за тяхното участие в гражданското общество и в политическия живот в България.

Oт над осем години ние работим неуморно в посока заздравяване на връзките между сънародниците ни в чужбина и в България. За тази цел организираме кариерни събития за работа в родината, провеждаме информационни срещи, създаваме събития, промотиращи българското и българските традиции сред диаспората ни по целия свят. На базата на богатия опит на много наши членове и приятели, винаги сме вярвали, че обучението и работата в чужбина разширяват светогледа, носят ценни познания и много често изграждат активно желание наученото да бъде приложено и реализирано именно в България и в полза на българското общество. Дори когато сънародниците ни решат да останат в чужбина за по-дълго, те най-често подпомагат роднини и приятели там, където държавата не се справя задоволително, и на практика представляват най-големият чуждестранен инвеститор в българската икономика.

За да помагат и за да чувстват свързани и ангажирани с България, сънародниците ни в чужбина трябва да усещат, че случващото се тук зависи и от тях там. Че могат да повлияят в положителна посока на обстоятелствата в родината си, така че да имат възможността и желанието да бъдат полезни и да реализират себе си тук, на родна земя. Не съществува по-ефективен и по-справедлив начин за ангажираност и приобщаване от конституционното право на всеки български гражданин, навсякъде по света, да гласува и да участва във визията за бъдещето на българското общество.

Очакваме започналата обществена и политическа дискусия по така предложните и приетите промени в Изборния кодекс да завърши по разумен начин и в най-кратък срок. Очакваме да се утвърди декларираното многократно желание на управниците ни да помагат на българите в чужбина и да правят всичко възможно да ги приобщят към случващото се тук.

Управителен съвет на „Тук-Там“

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com