НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Отзвук от Вдъх-нови-ни 2

Категории: Блог | Публикувано на 4 февруари 2013

За втора поредна година +това се изпълни с будни и ентусиазирани туктамовци, дошли да задоволят любопитството си за интересни идеи и проекти. Вдъх-нови-ни 2 събра някои от най-активните граждански организации в България според класация на Cocoonix. Презентаторите трябваше да представят идеите си за 2013 год., както и да отговорят на въпроса „Защо останах в България?“ Най-интересното отразихме на живо в Twitter с hashtag #vdahnovini. Иван Велов запечата емоциите на гостите в снимки, които са качени в страницата ни във Facebook. Кристиан Митов засне вдъхновяващите презентации, за да можете да наваксате изпуснатото. А тук Симона Дакова ще обобщи накратко случилото се.

Първи се представиха causes.bg в лицето на Николай Николов. Завършил Американския колеж и бизнес администрация в Холандия, ето какво го задържа в България досега: “Аз останах в България заради хората като вас: положителни, енергични,… като двигател на промяната„. Това е и целта на causes.bg – да бъде промяната, която те искат да видят в обществото. Сдружението предоставя на дарители и доброволци достъп до социално-отговорни каузи по удобен и прозрачен начин. Николай призова присъстващите: “Разчитаме на вас да кажете кои са правилните каузи.

Презентацията на Causes.bg

Ивелина Христова от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) презентира инициативата i-hub. Тя е ориентирана към студенти и специалисти от по-техническите специалности. Целта е да се направи връзката между образованието и дизайна на пазарно-ориентирани технологични продукти чрез семинари по предприемачество. Крайният срок за кандидатстване за i-hub е 17 февруари 2013. Защо Ивелина остава в България: „защото мога. … и може да направим много неща!

Презентацията на ABLE

Интригуваща беше и предстанвяето на Стела Райчева от Animal Rescue Sofia, която не се нуждаеше от презентация. Журналист по професия и кучкар по сърце, тя разпалено разказа за това как с колегите й се грижат за най-големия приют за кучета в Горни Богров. Въпреки многобройните новозадомени и кастрирани кучета, организацията все още преговаря “със Столична община за ново място за тези 500 кучета…и нас всички идиоти с тях…

+това едва побра всички желаещи да присъстват на събитието! Още снимки има във Facebook

СНИМКИТЕ ОТ СЪБИТИЕТО

Асоциацията за ранно детско развитие в лицето на Василена Симеонова представи проекта “Чети и помагай”. Той представлява “уеб платформа, където децата могат да четат книжки…” След като прочете дадена книжка, всяко дете може да направи тест. Наградата за напълно верен отговор са виртуални пари, с които детето може да подпомогне различни благотворителни каузи. Ето как Василена обобщи ползите: „Децата ще разберат, че с интелектуален труд се печелят пари”, а и “ще се научат, че има хора, които имат нужда от помощ, и ще се научат да помагат.” Този амбициозен проект сякаш потвръди думите на Василена защо е останала в България: “…защото е предизвикателство!”

Презентацията на АРДР

Христина от фондация “Екоцентрик” остава в родината, защото обича много “гората, морето, чайчето от мащерка, домашните домати на баба”. На сърце й е темата за опазване на околната среда. С това е свързан и проектът на фондацията “Ваканция за устойчиво развитие”. Той цели повишаването на екологичната култура сред учениците чрез преживяване  и придобиване на нови знания и умения, “за да пренасочим мисленето…“ Накрая Христина покани всички: “Елате това лято във Врачанския Балкан!

Презентацията на Екоцентрик

Нуша Спирова от Фондация “Идентичност за България” имаше не по-малко интересни причини за своето оставане тук: “Обичам въздуха тук, хората тук и тук може да сме първи в много неща.” Тя говори за значението на добрите “готвачи” в неправителствените организации. Успехът в такива екипи се определя от масата, дадена като личната и професионална подготовка, от скоростта като бързината за опознаване на средата, които от своя страна генерират енергия от ентусиазъм и отдаденост. Невероятна формула!

Презентацията на Идентичност за България

В сдружение Фрий София Тур вярваме, че може да променяме нещата в България.“ Така започна представянето на историка Деница Тодорова, която също беше решила да не залага на PowerPoint. В момента тя е част от Управителния съвет на сдружението, което си е поставило амбициозната цел да променя през 2013 год. представите за НДК. Самата тя споделя, че след 3 часова обиколка “бях убедена, че в тази сграда трябва да има тур”, защото “има всякакви изкувства, … много силно е застъпена националната идентичност”. Нямаме търпение да се включим в тази обиколка, която се надяваме да стартира през пролетта на тази година, ако проектът бъде одобрен и тръгне успешно.

Може би най-добрият цитат за вечерта дойде от Боряна Великова от Обединени идеи за България: „Не е модерно нито да си пасивен критик, нито да си песимист.“ Според нея “промяната в България е възможна с много усилия.” А във фондацията те я постигат чрез иницииране на дискусионния форум с работни групи по интереси  “Идеите – това сме ние” и проектен инкубатор с “идеалните мерки: 8-16-120 – 8 групи, 16 гост лектори и 120 участника”. Боряна призова към активно участие във следващото издание през септември 2013 год. “Разпространете идеята.

Презентацията на ОИБ

Радослав Георгиев от Start It Smart се вдъхновява да остане тук, защото „България е абсолютна равнина и всеки може да създаде нещо!!!“ Това се стремят да докажат за пореден път в четврътия сезон на 3Challenge, състезание за предприемачи. Какво ще е различното тази година? “Искаме да излезнем от София: ще отидем в Русе, Варна, …и естествено в планината!” Ще се провежда 2 пъти в годината и ще се pitch-ва на английски. Немалко са причините да се включиш: шанс за изява, тонове от обратна връзка. менторска програма. Предварително запознаване с фондове” и др. Не се ослушвай – кандидатстването започва от 01.02.2013 год.

Презентацията на SIS

Велислава Иванова и Ивайло Весков също успяха да ни заинтригуват с презентацията си за Младежката банка София. Тя представлява “инструмент да реализирате вашите идеи и да помогнете на хората около вас.“ По този начин се цели развиване на лидерски умения и личностно развитие на младите. “Хората правят Младежката банка. Набираме екип.”, но за съжаление срокът за кандидатстване мина – 31 януари 2013 г. Но никога не е късно да пробваш.

Презентацията на Младежката Банка София

Иво Божков спечели дамите в публиката с признанието си, че е останал в България “заради момичетата”. В своята презентация той коментира начините за постигане на цели и сподели, че „когато се ангажираш по разумен начин, провеждаш диалог, нещата стават„. Но често потенциалът е оставен “някой друг да го реализира”. Ето защо в Национална мрежа за децата активно са се заели с решаването на проблема с училищните тоалетни и насилието, което се случва в тях. Защото те са против всички форми на насилие над децата.

Презентацията на НМД

Екипът на Тук-Там изненада Бойко, който имаше рожден ден предния ден (28 януари)

На последно място и ние, домакините от Тук-Там в лицето на Оля Василевска от УС, презентирахме проекта си “АКТИВизиRай се!”. Това означава “да имаш визия и да бъдеш активен, да правиш това, за което мечтаеш.” Незасимо дали тук или там, те призоваваме да станеш част от екипа на Тук-Там като посланик на сдружението или като доброволец на форума “Кариера в България. Защо не?” и в проекта MyWay.BG.

Презентацията на Тук-Там

Това беше по-интересното от второто издание на Вдъх-нови-ни. 12 страхотни презентации, страхотни идеи и заразно позитивни хора. А ти вдъхнови ли се?

Коментари

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com