НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Успели българи се връщат от чужбина и избират кариера у нас

Категории: Кариера в България, Отразяване в медии | Публикувано на 16 август 2017

Автор на статията е NOVA TV.

 

Има ли надежда за младите сънародници?

Да избереш България, да се завърнеш след като си се образовал в чужбина и светът ти е предложил хоризонтите си. Разказваме ви за избора „България“ – като възможност за кариера и развитие. Във вторник на Летище София млади хора, избрали да се върнат и да работят у нас, бяха посрещнати с българско хоро и народни танци.

Савина е млада, пълна с идеи и образована. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Италия. Но вместо да остане там, пренася Италия тук – в България. Признава обаче, че често законите пречат, вместо да помагат на малкия бизнес.

Миролюба Бенатова представя: Излъгани гурбетчии

„До ден днешен има моменти, в които казвам „е, защо се върнах, всичко е толкова скапано и гадно“, но има и другата страна и нещата никога не са само бели и черни, зависи как гледаш на живота”, казва Савина Николова, която е предприемач.

Всичко започнало, когато в семейството на нейна приятелка италианка, й показали как се прави сладолед. След това нещата се наредили от само себе си.

„Идеята се роди от приятел на баща ми, който каза, че продава машини за сладоледи, защото е фалирал на морето, тогава баща ми се обади и ми каза „ние можем да ги направим нещо тези машини“ и така започна всичко”, разказва Савина.

В кои университети заплатите са най-ниски?

Много други обаче започват нов живот далече от България. Защото казват, че от кризата в България има два изхода – Терминал 1 и Терминал 2.

Идеята на хорото е символично да каже „Добре дошли, тук има място и за вас и може да се реализирате в България“.

ВЗЕТ ИЗПИТ С ПРАЗЕН ЛИСТ: Накъде върви българското образование?

„Много хора, мисля, че просто не го вярват, не е толкова проблем, че в България няма възможности, колкото, че хората вярват, че няма възможности, което не е вярно”, казва Мариела Станулова, организатор на „Кариера в България. Защо не?”

И макар България винаги да си остане дом, за много терминалите на летището ще си останат по-скоро точка на напускане. За тези обаче, които вече са се върнали, остава надеждата, че България няма да ги откаже от себе си.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com