НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Те избират България, защото…

Категории: Кариера в България, Отразяване в медии | Публикувано на 18 септември 2017

Автор на статията е Дойче Веле.

Все повече българи, завършващи образованието си в чужбина, виждат възможности за реализация и развитие в България. Николай Цеков ни среща с няколко млади българи, които вече са направили своя избор.

 

Много чужди инвеститори в българската икономика вече предоставят адекватни условия за професионално израстване и материално стимулиране. А от форум „Кариера в България“ отчитат трайна тенденция към завръщане обратно в България на висококвалифицирани кадри с опит зад граница“. От всички участници, посетили форума в периода 2009-2017, средно 58% вече са се били върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се.

В същото време България изпитва глад за специалисти, особено в инженерните специалности. За чуждите компании, установили се в България, този дефицит е пречка пред разширяването на тяхната дейност.

София – почти единствен притегателен център

„Търсим инженери по специалностите машиностроене, уредостроене, автоматика, топлотехника, IT-специалисти и софтуерни инженери“, казва Григор Ендрев от отдела за човешки ресурси на „Либхер Хаусгерете Марица“. Пловдивското предприятие на фирмата е най-големият в България завод за хладилници и хладилна техника. По думите му, голям проблем е липсата на инженери с добро владеене на чужди езици – независимо дали английски или немски. Затова неговата фирма предлага и програми за изучаване на чужд език на стипендиантите си, на които отпуска месечни стипендии между 250 и 300 лева. „Отделно им плащаме между 500 и 1000 лева месечно, за да трупат опит в производството по време на студентските ваканции. А след дипломирането им предлагаме постоянен трудов договор и добър стандарт на живота“, казва Ендрев.

През последните две години заетите в пловдивския производител на хладилна техника са се увеличили с 400 души. Кандидатите за средни техници преминават обучение във фирмения професионално-учебен център. С инженерите проблемът е по-сложен, но броят на завръщащите се в Пловдив от Германия български специалисти нараства, уверява Ендрев:

Bulgarien Sofia Konferenz (privat)Григор Ендрев

„Хората, които идват при нас от чужбина, търсят по-високи позиции, а ние имаме специална политика по отношение на тези кадри“, допълва той.

Успешна кариера в България? – Да.

Мария Кръстева търси млади професионалисти за софийския център на „Хюлет Пакард ентърпрайс“. Тя е завършила в София, но е на мнение, че всеки млад човек трябва да се пробва да учи и да поработи на Запад. „Избрах да остана в България, защото фирмата предлага командировки в другите ни офиси, вкл. в чужбина“, казва Кръстева.

Повече от хиляда млади български професионалисти вече са изпитали предимствата на тази схема. “Хюлет Пакард ентърпрайс“ търси около 50 нови сътрудници в мениджмънта, финансите и консултантските услуги. „В момента търсим специалисти с немски език. Проблеми имаме с намирането на хора с повече технически познания“, признава Кръстева.

Трийсетгодишният Виктор Иванов от София се е прибрал преди година от Рим, където е пробвал собствен бизнес в туристическия бранш. Сега работи за компания в областта на агробизнеса от Бенелюкс и е много доволен от промяната.  Той признава, че България предлага по-добри възможности от Италия за намиране на добро работно място с достойно заплащане и шансове за успешна кариера. От години Италия се намира в рецесия, там по-висока е единствено младежката безработица, допълва той.

„Тук мога да си позволя същите неща

Bulgarien Sofia Konferenz (privat)Виктор Иванов

Още по-любопитна е историята на 24-годишния му съименник от Варна Виктор Иванов. Миналата година той е завършил авиоинженерство във Великобритания. В България е забелязан от софийския клон на белгийската компания „Мелексис“, произвеждаща микрочипове за автомобилната индустрия. „Имах и много предложения във Великобритания, но избрах кариерно развитие в България, защото в противен случай щеше да пострада качеството на личния ми живот“, откровен е младият инженер.

„Не може да има никакво сравнение между това да живееш в един малък английски град и живота в интересен и динамичен град като София. Говоря си с приятели, които все още работят на Запад, и установявам, че тук мога да имам почти същото, което можех да си позволя и във Великобритания. Живея в доста хубав софийски квартал и съм доволен, че „Мелексис“ споделя моя ентусиазъм за личностно развитие“, казва Виктор Иванов.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com