НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Как изглежда успехът в България

Категории: Блог | Публикувано на 25 май 2016

защосевърнахsiteКогато ни попитат към какво се стремим, първото нещо, което ни хрумва е, че искаме да успеем. Да дефинираме какво е успех обаче често се оказва трудна задача, особено когато става въпрос за нашия собствен. Как изглежда успехът и има ли го в България? Къде да го търсим?

Всички знаем, че много хора си тръгват от България по различни причини, но решението да напуснеш страната си, вече става все по-малко окончателно и мнозина решават да се върнат обратно. Понякога защото не искат да са далече от близките си или им ливсват любимите им места. Друг път искат да избягат от стресиращия живот, в големите градове в чужбина, или вярват, че тук имат по-голям шанс да развият потенциала си, да бъдат полезни и да намерят смисъл.

Често ни се струва трудно да го повярваме, защото сме чували твърде много пъти негативните статистики, но данните на Националния статистически институт показват, че през 2015 година почти 11 000 българи са се завърнали обратно в страната си. Най-много от тях са между 30-40 години, но като цяло няма значителна разлика в големината на различните възрастови групи. Това показва, че всъщност една голяма част от хората, които се връщат са млади, работещи хора.

Много от тях са високообразовани и талантливи и са дошли тук не защото нямат друг избор, а защото вярват, че могат да бъдат успешни в България. Мнозина са завършили в чужбина, част от тях са работили известно време там и са натрупали професионален опит, но в крайна сметка са решили, че искат да се приберат обратно в страната си.

Именно те спадат към групата на тези, които не се оплакват, а действат. Знаят, че животът им е в техните ръце и вярват, че ще постигнат това, което са си наумили.

Някой от тях виждат успеха в малките неща. Ежедневните радости, които често пропускаме, защото бързаме, са едно от нещата, които понякога липсват на българите в чужбина. Затова те се завръщат, за да закусват пържени филийки със сладко от смокини в неделя сутрин, заедно със семейството си. За да познават съседката от втория етаж и тази от четвъртия, и онази от първия. Защото искат децата им да карат колела и да играят на топка, там където са го правили те. Все неща, които звучат обикновени и за които сякаш не си струва да се прибереш, но махнеш ли ги, ежедневието ти губи голяма част от чара си.

Разбира се, успешните хора не спират до там. Защото знаят, че имат потенциал, защото виждат такъв и в България. Захващат се с нещо и уменията им бързо биват забелязвани и оценени. Това ги мотивира. Да видиш как нещата, за които си работил, започват да се случават, ти дава стимул да бъдеш още по-добър и да даваш всичко от себе си.

Каквото и да говорим за успеха, той винаги е субективен. Да се чувстваш успял зависи най-вече от теб и от собствените ти разбирания. Затова от Тук-Там решихме да попитаме успешните според нас хора, защо избраха да се върнат в България. Техните отговори ще публикуваме на нашия профил в Instagram. Така ще покажем поне една част от историите на тези, които се завърнаха.

Ако и ти споделяш тяхната съдба и си избрал да се прибереш в България, сподели своята история във facebook или instagram със #защосевърнах.

Нека заедно разкажем за положителните истории и за това как изборите, които правим, могат да помогнат на България да стане още по-прекрасна!

В Тук-Там подкрепяме опита в чужбина и затова стартирахме фонда за стипендии „Иди, учи и се върни“. Ако смяташ да учиш в чужбина, но си решен да се върнеш след това и да работиш за България, ние можем да ти помогнем да откриеш своето #защосевърнах. Кандидатствай за стипендия тук.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com