НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Сиво, Лили и Наско от „Иди, учи и се върни“ и техните мечти за 2017

Категории: Top News, Блог, Проекти, Фонд за стипендии | Публикувано на 10 януари 2017

 

Преди да приключим с равносметките и решенията за новата година, решихме да попитаме и нашите стипендианти от „Иди, учи и се върни“ как виждат 2017 и за какво мечтаят. Ето какво ни отговориха те:

 

Сиво Даскалов

За да ви разходя из мечтите си, трябва първо формално да дефинираме понятието мечта, което според тълковния речник е „предмет на желанията и стремежите“.

Очаквано, в краткосрочен план основният ми стремеж е максимално да оползотворя времето си в Кеймбридж. Налице са всички предпоставки, преживяването освен личностно и професионално усъвършенстващо, да е и силно удовлетворяващо.

В по-широк план, желанията ми се разгръщат върху завръщането ми у дома. Може би звучи твърде клиширано, но искам да намеря перфектния баланс между грижата за мен, моите близки, професионалното ми развитие и обществената полезност. По предварителен план това ще се случи чрез паралелна работа в бизнеса и провеждане на докторантура във Варна, съчетани със здравословно количество време за семейство и отдих.

Най-смелите ми мечти, разбира се, излизат извън границите на възможностите ми видимо да допринеса за постигането им. Става дума за желанието ми родината ни да стане още по-добро място за живеене. Безспорно природата ни е прекрасна и завидна, нужно е единствено хората да бъдем мъничко по-добри и съпричастни, по-активни и трудолюбиви.

 

Лилия Костова

2016-та беше фантастична! Дано 2017-та поне се доближи до 2016-та като интензитет на позитивните емоции, прекрасните хора и вълнуващите проекти сред природата.

Понеже съм си мечтател, списъкът ми с цели за догодина е доста обемен, но в резюме стигнах до следните няколко основни точки:

През 2017-та се надявам най-сетне да прекарам повече време с баба и дядо на село.

Да запазя връзката си с безценните ми приятели от магистърската програма.

Да поживея за малко в Словения и да видя защо и как ученето сред природата там е обществена ценност и държавна политика.

Да пътувам повече с цел доброволстване или социални каузи, а не просто туризъм. Да работя отново с  „Бъдеще сега“ и „Фабрика за идеи“ – екипи от незаменими хора и страхотни специалисти са!

Да популяризирам любимите ми книги на „Издателство ФЮТ“ с практически занимания.

Не на последно място, да напиша и защитя магистърската си теза с много вдъхновение и желание.

Имам си и утопични мечти за България, като всеки: въздухът в София да не е толкова гаден. Териториите на парковете и защитените местности в България да могат само да се разширяват, а екипите на държавните служители да се сплотяват чрез изкачване на български планински върхове.

Пожелавам на всички да мечтаят смело и да имат нагласата, че късметът спохожда подготвените.

 

Атанас Събев

2016 година си отива и оставя след себе си смесени чувства.Тя ни показа преди всичко значението и отговорнността да се вземат решения, в личен и в професионален план, индивидуално, но и колективно като нация.
Затова на първо място 2017 носи резултатите от изборите, които сме направили през 2016.
В личен план, 2017 ще донесе следващия семестър от магистратурата ми в Харвард, който вече обещава много пътувания, нови приятели, академични предизвикателства. Едно от решенията на 2016, с което съм особено щастлив.
От друга страна, 2017 идва с предизвикателство – да се поучим от изборите, които сме направили, от успешните и неуспешните, и да се постараем да вземем по-добри решения през 2017.
За мен най-важното решение за 2017 е вече взето – избрах след края на програмата си тук, да се прибера в България. Затова нямам търпение да се върна към любимите си хора и познати места, но се надявам да върна в България и нещо от наученото, от емоциите и преживяното тук.
Затова за 2017 пожелавам на себе си и всички нас да бъдем по-близо до семейството си, да отделяме повече време и внимание на хората около нас.  Да успеем да посрещнем предизвикателствата на новата година и да вземеме по-добри решения за себе и своите близки.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com