Симона Дакова: България ми дава широко поле за изява и прекрасни условия за отдих и забавление

Категории: Идейник, Успешни кариери | Публикувано на 17 ноември 2015

simona-dakova-1-205x146През последните години започнахме да приемаме за даденост, че всичко в България, което диша, мърда и мечтае, иска да замине в чужбина час по-скоро. Въпреки че броят на заминалите наши сънародници в годините на т.н. демократичен преход е сериозен, сред нас има и хора, които или не искат изобщо да си тръгват оттук, или го правят с ясното съзнание, че скоро ще се завърнат.

Симона Дакова е пример за представителите на втората група. Още докато учи в Немската гимназия в София, решава, че иска да продължи образованието си тук.

„Като ученичка в Немската бях взела твърдото решение, че няма да съм поредната, която ще загърби ставащото в България и ще се опита да търси по-добро бъдеще и образование навън“, разказва Симона. „Бях свидетел как випускът на сестра ми от над 200 души замина за Германия и други страни в Европа и само двама останаха в България през 1998 г. Малка част изобщо не се върнаха обратно. Тогава си казах: „Какво ще стане, ако всяка година всички завършващи толкова масово се изселват?”

В крайна сметка я приемат в специалност „Компютърни системи и технологии“ в немския факултет на Техническия университет в София. Учебният план в тази специалност следва този от Университета в Карлсруе, Германия. Така решението на Симона е логично продължение на заниманията ѝ до този момент, защото хем следва на немски език, което означава, че годините наред изучаване на този език са имали смисъл, хем учи по немска програма.

По време на следването много от колегите на Симона участват в „Еразъм“ или други програми за обмен. Някои Simona Dakova 4дори остават в страни като Германия. Симона продължава да се притеснява да не прихване „вируса еднопосочен билет за чужбина“.

Всичко се променя през 2008 г., когато тя е в четвърти курс. Попада случайно на брошура за стипендиантската програма на Фондация „Мумерт“ (Rochus und Beatrice Mummert-Stiftung). Тази програма позволява на младежи от Централна и Източна Европа с изявен лидерски и управленски потенциал да направят магистратура в Германия. Основателите на фондацията се стремят да подадат ръка на млади лидери от по-слабо развитите европейски страни, които да придобият нови познания и професионален опит в чужбина, след което да се завърнат в родината си, да допринесат за нейното развитие и така Европа да стане едно по-хубаво място за мирно съжителство и разбирателство. Единственото изискване към участниците е да се завърнат в родната си страна след приключването на програмата.

„Тези обещаващи условия и гаранцията, че няма да остана в Германия, бързо ме амбицираха да пробвам“, казва Симона. „Подадох документи и за мое учудване минах през всички етапи, които не бяха никак леки, и ме одобриха.“

Благодарение на спечелената стипендия Симона следва медийна информатика на английски език в Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University). Тъй като програмата се организира съвместно от университетите в Аахен и Бон, Симона живее по около година и в двата града.

„Интересно беше сблъскването с технологии и подходи, които са все още нови и по-скоро обект на научно-изследователска дейност, а не толкова доказани и използвани методи“, казва Симона. „Например, колеги трябваше да разработят софтуер, който използва сянката от жестовете при правене на презентации за прехвърлянето към нов слайд или за подчертаване. Нека отбележим, че това се случва през 2010 г., когато смартфоните тепърва навлизаха и все още не бяха много достъпни.“

Simona Dakova 3Освен обучението програмата позволява на Симона да участва в множество обучения и работилници за социални и лидерски компетенции, да срещне ръководители на малък и среден бизнес в Германия и да участва в семинари и срещи с институции и бизнес в Берлин и Брюксел. В рамките на програмата Симона прави 4-месечен стаж с фокус мениджмънт в централата на софтуерната компания SAP във Валдорф, Германия. През целия си престой в чужбина Симона дава най-доброто от себе си, за да покаже, че България също ражда възпитани, умни, образовани и трудолюбиви хора.

„Това бяха вълнуващи две години и половина, които ме срещнаха с хора от различни ръководни позиции, с различни индустрии и дори култури“, казва Симона. „Може би всеки от нас се почувства една идея повече европеец и осъзна, че всичко е възможно, но пътят до успеха е стръмен и изисква постоянство и търсене на нови възможности.“

Задължението да се завърне тук след приключването на стипендиантската програма далеч не е единствената или дори основната причина за Симона да го направи. Докато е в Германия, Симона осъзнава, че тук ще бъде най-полезна. Също така смята, че тук ще намери повече пространство за професионално развитие и за участие в различни проекти със социална насоченост.

„Може и да работите в централата на международен софтуерен гигант, но в един момент ще си дадете сметка, че сте само едно колело от смазаната машина с 8 000 служители в тази централа, почти град с над 20 сгради, където ви предлагат и спорт, и фризьор, и аптека, и химическо чистене, и безплатна храна, уж за ваше удобство“, казва Симона. „Рано или късно се усещате, че просто искат да сте напълно отдадени на работата си и да прекарвате максимално много време в нея. Да, всичко е под мотото „ние държим на служителите си”, но това е нормално, когато техният труд изкарва милиони.“

Далеч от България на Симона най-много ѝ липсват семейството, свободата да взима спонтанни решения, преходите из Рила и Пирин, възможността да се радва на Черно море и забавленията с приятели. След завръщането си тук Симона си дава малко почивка, след което започва сериозно да търси потенциалSimona Dakova 2но работно място. Вече три години работи като IT бизнес анализатор в частна българска компания, създадена като печатница. Свободното си време запълва с организирането на проекти и събития като част от екипа на „Тук-Там“. От август 2013 г. Симона ръководи „Идейник“ – „мрежата, където българи от чужбина споделят опит и знания за положителната промяна на България”. Споделя, че се чувства удовлетворена, защото тук се занимава с нещата, които обича, лесно намира съмишленици и постига резултати, които понякога дори надминават очакванията ѝ.

„Важното е да вярвате достатъчно силно в идеята, която искате да реализирате. Тогава и Вселената ще работи за вас“, категорична е Симона.

Признава, че понякога се поддава на широкоразпространения тук скептицизъм, но пък успява бързо да прогони отчаянието или раздразнението си, когато нещо не се получава по план. Според нея страната ни има изключителен потенциал за развитие, от който можем да се възползваме само ако проявим отдаденост и градивен подход.

„Трябва само да спрем да мрънкаме и да впрегнем негативизма си в нещо конструктивно. Ще видите колко по-малко натоварващо е да решите даден проблем, отколкото да се опитвате да живеете с него, възмущавайки се ден след ден. Ако се научим да изискваме, вероятно по-рядко ще чуваме „толкова си можем”. Бъдете активни и отговорни граждани! Полезно е, защото е заразно и дава пример на невярващите.“

Автор: Даниел Пенев

Коментари

 1. Здравейте, изпращам Ви дословно и моля разгледайте внимателно, за да получите финансиране на дейността си с наградата.
  “ VIVACOM стартира програма в подкрепа на малки населени места и общности
  Програмата на VIVACOM, която осигурява финансиране на обща стойност 50 000 лв., ще подкрепи обществено значими проекти за развитие на регионите в България. Регионалният грант стартира за първа година и е изцяло насочен в подкрепата на малки населени места и общности. Програмата ще приема и оценява проекти в различни сфери, без ограничение, с изключение на дейности, свързани с религиозна или политическа дейност, хуманитарна помощ или насочващи към насилие или омраза. Предимство имат инициативи, осигуряващи добавена стойност за цялата общност, особено иновативни идеи. Допустими бенефициенти по програмата са читалища, училища и неправителствени организации в обществена полза.
  Всеки проект кандидатства за финансиране до 5000 лева. За една година програмата ще подпомогне поне 10 значими проекта на местно ниво. За прозрачността при оценяването, за спазването на критериите и безпристрастно избиране на проектите ще се грижи 5-членно жури.
  Формата за кандидатстване вече е отворена, концепции ще се приемат до 20 декември 2015г. Първоначалните концепции ще бъдат оценени до 17.01.2015г.и най-добрите ще преминат на следващия етап. В него (от 18.01.2016 до 07.02.2016г.) кандидатстващите ще трябва да доразвият предложенията си, които ще бъдат подложени на втора оценка от комисията. През малт 2016 г.ще бъдат обявени печелившите проекти.
  Повече информация за кандидатстване можете да откриете на http://www.vivacomfund.bg
  успех

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com