НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Запознайте се с Ралица – Тук-Там посланик в Манчестър

Категории: Блог, Посланици, Проекти | Публикувано на 28 юни 2015

TT-logo-normal-large_jpegПредставяме ви още един от нашите страхотни посланици зад граница, а именно Ралица Комсийска – нашият Посланик в Манчестър. Тя е на 21 години, родена е в Стара Загора, където и завършва средното си образование в езиковата гимназия „Ромен Ролан“ с френски и английски език. В Англия е вече 3 години и подобно на много други хора, избира тази държава заради високото ниво на висше образование, което предлага. Зад избора й също така стои и брат й, който по време на кандидатстването й, вече е живеел и учил в Манчестър. Ралица учи право в University of Manchester, като тази година ще бъде последна от следването й. Времето запълва с лекции, сбирки на студентски общества, различни извънкласни дейности, а най-голямата и страст са народните танци и салсата. От време на време работи в университета като Student Ambassador, а когато има мачове работи на стадиона Манчестър Юнайтед.

Съвсем нормално, в началото Рали има малки проблеми с английския език, но след 3 години прекарани в Англия, с гордост твърди, че добре е усвоила специфичните им жаргони и акцент. За англичаните и разликите с българите казва, че са много по-различни, от една страна са по-дружелюбни от българите и по-учтиви, но от друга са просто странни. Прави и впечатление голямото значение на материалните придобивки, което я кара да мисли, че ценностите в богатите страни се изместват все повече към материалните притежания.

1Животът й в Англия е много различен. Определено има доста възмжности да се включи в различни организации, студентски общества, да присъства на разнообразни събития, фестивали и да се запознае с хора от всички континенти и от десетки страни, които разширяват мирогледа й всеки ден.

За това е много щастлива, но завършва изречението с това, че все пак й липсва България. Какво й липсва от България? Най-много липсват близките хора, средата, културата, родният град, природата и климата. Връща се приблизително на всеки 3-4 месеца. Не преживява кулутурни шокове – точно обратното, вижда хубава и позитивна промяна в България:
„За мен България е най-красивата страна, с най-хубавата и разнообразна природа, страна в която има хиляди образовани и културни хора, които биха могли да работят за развитието и напредъка й, ако им се даде възможност.“

Като предимство в България вижда, че все повече големи световни и европейски компании отварят офиси и започват бизнес в страната, което създава и много работни места и шансове за развитие. Не ѝ липсва обаче хората постоянно да казват как няма бъдеще в България, и че изходът е само на Терминал 2.

2Към „Тук-Там“ се присъединява преди 2 месеца, защото много ѝ допадат идеите на организацията. Тя споделя същите оптимистични виждания за България и затова е направила решението да кандидатства и да стане част от екипа:
„Посланик съм, защото искам българите в Манчестър да са по-задружни, обединени и приятелски настроени един към друг и се надявам чрез Тук-Там това да се случи, както и да се запозная с нови хора.”

Първото събитие което организира е през месец май по случай Денят на Славянската Писменост и Култура, когато събира малка групичка, с която обменят идеи и си дават съвети и помощ един на друг.  Ралица е твърдо решена, че иска да се върне и да живее в България. Защо? Защото вярва, че ако искаме промяна в страната си, то трябва да работим в такава насока. С това тя иска да докаже на всички хора, които казват че България никога няма да се оправи, че не са прави.

Автор: Йорданка Михалева

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com