НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Предизвикателството да гласуваш

Категории: Featured posts, Top News, Блог | Публикувано на 24 април 2019

Да гласувам или да не гласувам? Това е въпросът. 

“Да, този път ще гласувам” е отговорът на кампанията на Европейския парламент тази година. И ако все още си търсиш извинение защо да не гласуваш на евроизборите на 26 май 2019, то тази година не важи!

thistimeimvoting

3 причини да не гласуваш, които тази година НЕ важат:
  1. “Няма никаква полза от моя глас.”

Когато пътуваш в страни от ЕС, замисляш ли се, преди да звъннеш по мобилния си на някого у дома? Вероятно не. От 2 години насам роумингът отпадна и плащаме същите такси за разговор, както и в собствената си страна. В момента там се обсъждат и мерки за намаляване на таксите и на международните телефонни разговори. Съвсем скоро, от декември 2019 г., ще намалеят около десет пъти и таксите за презгранични преводи в евро. Всичко това се случва благодарение на законодателните инициативи на Европейския парламент, който избираш с гласа си.

2. “Няма да имам време този ден.”

Изборният ден е по-дълъг, отколкото предполагаш. Той започва в 7.00ч. сутринта и завършва в 20.00ч. вечерта. Можеш да наредиш ангажиментите си така, че да вместиш и ходене до урните. В случай, че отидеш навреме, но не успееш да подадеш гласа си до 20.00ч., защото има и други чакащи, комисията ще ти даде възможност да гласуваш, но не по-късно от 21.00ч.!

3. “Няма да бъда в България.”

Ако се намираш в друга държава, можеш да дадеш своя глас и от там. Важно условие е, в последните три месеца преди изборите да си живял в България или друга страна от ЕС. Гласуването се осъществява в дипломатическо или консулско представителство. Няма нужда от предварителна регистрация. Можеш да бъдеш включен в избирателния списък на място в изборния ден, след представяне на документ за самоличност и попълване на стандартна декларация.

3 модерни начина да участваш в европейските избори:

Освен да дадеш своя глас в деня на изборите, има и други възможности да помогнеш на кампанията. Ето ти 3 начина, с които можеш да участваш още по-активно в изборите за Европейски парламент:

1. Можеш да се включиш да помагаш онлайн или на местно ниво. За тази цел има регистрационна форма на платформата. Можеш да се регистрираш и да посочиш темите, които те вълнуват, за да получаваш новини, свързани с тях. Темите са разнообразни – от планетата и безопасността ни, до храните и здравето и щастието ни.

2. Можеш да се включиш и в 12-звездно предизвикателство. Чрез споделяне в социалните мрежи, създаване на постери и срещане с хора, събираш виртуални звезди и можеш да спечелиш награди. Кажи на приятелите си, като споделиш линка на кампанията и ги убедиш да гласуват. Можеш да го направиш като просто копираш и поставиш линка, както в Whatsapp и Viber, така и във Facebook и Twitter.

3. Ако всичко изброено, ти се вижда недостатъчно, можеш да се присъединиш и към екипа. На сайта на платформата можеш да се регистрираш и да посочиш дейностите, в които искаш да се включиш. Можеш да помагаш на онлайн екипа, да организираш събитие или да помогнеш за организирането на събития.

Да гласуваш не е просто да пуснеш анонимната бюлетина в урната. Да гласуваш, означава да заявиш гласа си високо и той да бъде чут. Идеите, които ти подкрепяш, ще витаят в общественото пространство заедно с идеите на всички останали. От този сблъсък на идеи ще се родят и решенията на най-належащите проблеми. Гласувай, ако искаш да бъдеш част от това демократично “съжителство” между идеи и решения.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com