НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

PIMP your CV!

Категории: Експертни статии | Публикувано на 7 юли 2016

Tuk-Tam Brightpoint Pimp your CV

По снимката посрещат, по съдържанието изпращат.
…или защо е важно да имаме представителна снимка в CV-то

Представете си един работен ден на HR специалист – телефонни разговори, десетки автобиографии и още толкова паралелни епистоларни кореспонденции. В този океан от информация се намира вашата автобиография, която трябва да бъде достатъчно атрактивна, за да привлече вниманието на консултанта и да го задържи.

Защо CV-то трябва да има снимка?
Голяма част от кандидатите не прилагат снимка в автобиографиите си. Мотивите им са различни – стремеж да не се отклонява вниманието от професионалния им опит, ниско самочувствие или други субективни причини.
Автобиографиите с професионални снимки правят по-голямо впечатление, макар наличието им да не е гаранция за успех. От друга страна неподходящите снимки са причината много CV-та да бъдат отхвърлени още на първо четене. Непрофесионалното им излъчване отблъсква и не може да бъде компенсирано дори с най-блестящия опит, отбелязан в съдържанието.

Какво значи „подходяща снимка“?
„Подходящата фотография ще персонализира CV-то ви и ще покаже на потенциалните ви работодатели колко усмихнат и харизматичен човек сте“ – коментира Антония Иванова, Recruiter в BrightPoint. „Не е нужно да наемате специален фотограф за тази цел, просто следвайте съветите, изброени по-долу“ – коментира още Антония.

Вечерен блясък и бански костюми
Забравете за снимки от плажа, от абитуриентския бал или от други нощни забави. Забравете за снимки с домашните любимци или други любими същества. Оставете тези спомени за семейните албуми. CV-то е официален документ – вашето кратко представяне, с което ще направите първо впечатление. Всеки един детайл от автобиографията ви трябва да говори за професионализъм и сериозно отношение.

Технически подробности
Заложете на естествената дневна светлина. Изберете достатъчно осветено място, където да направите фотото – в близост до прозорец или навън. Снимката трябва да бъде с добро качество, обърнете внимание и на композицията.

Подходящо облеклоTuk-Tam Brightpoint Pimp your CV
Придържайте се към семпла визия – изчистена и професионална. Големите деколтета, блузите с изрязани рамене, ситните щампи, спортните дрехи и масивните аксесоари са „анатема“ за професионално изглеждащата снимка в автобиографията ви. Дрехите са част от изразните средства, с които разполагате – изберете ги специално за случая. Акцентът на снимката трябва да бъде върху лицето и очите ви. Всички допълнителни елементи, които отклоняват вниманието, са излишни.

Усмихнете се
Вашата снимка трябва да излъчва позитивно и професионално послание. Намръщените и ядосаните физиономии, както и гримасите с устни няма да направят добро впечатление на потенциалните ви работодатели. Ако нямате много опит в позирането – тренирайте пред огледалото преди да се заснемете.

Последни уточнения (които може би звучат нелепо), но все още се срещат в CV-тата:
=> Не се изрязвайте от общи снимки (колкото и да се харесвате);
=> Изберете едноцветен или еднороден фон, на който да се снимате;
=> Изберете портретен формат, не се снимайте в цял ръст;

Ако все пак смятате, че не можете да отделите толкова време и усилия на една снимка, можете да се обърнете към BrightPoint – агенция за привличане на таланти, която предлага на своите кандидати професионално заснемане, за да впечатлите бъдещите си работодатели.

Автор: Brightpoint

Снимки: Александър Киричев

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com