НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Опитът в чужбина като предпоставка за добра кариера в България

Категории: Кариера в България, Отразяване в медии | Публикувано на 17 август 2017

Автор на статията е Мениджър.News.

Модерно е да учиш, да живееш и да се развиваш в чужбина. Има обаче и хора, които отиват там, но винаги се връщат тук, за да използват опита, събран по света, у нас. Форумът “Кариери в България. Защо не?”традиционно събира над 1300 души, а тазгодишното издание, което ще се състои на 5 септември в Интер Експо Център е десетата юбилейна среща на завърнали се българи с над 100 работодатели в България. Според статистика на форума между 2008 и 2017 година най-търсените сектори от българи с опит в чужбина са мениджмънт, консултантски услуги, маркетинг, финанси и ИТ.

С мениджмънт и маркетинг се занимава и 33-годишният Станимир Лазаров, Стенли, който в момента е Head of Merchant Operations към международната компания Paysafe. Вярва, че кариерно развитие в България е възможно, ако младите хора са амбициозни и готови да се учат постоянно. Като дете е искал да бъде доктор (като всички деца), а дядо си смята за опората, която го превръща в любознателния човек, който е днес. Спортът го е научил да си поставя винаги високи цели и да знае за какво да се бори. Затова и Стенли си поставя цел след цел – от научаване на немски език и образование в Германия до работа в най-големия клон на Paysafe в света, в София.

Но Станимир Лазаров не се спира дотук. Неговите интереси извън работното място запълват свободното му време, но той не съжалява. Таекуондо е неговата страст и затова през 2010 година учредява клуб с най-добрия си приятел, наброява около 150 деца, участват в международни турнири и организират две от най-мащабните състезания на Балканите.

Стенли казва, че има две успешни кариери – в корпоративния свят и с деца, но въпреки това използва всяка възможност да прави това, което обича – “да пътувам по света”.

Защо реши да учиш в Германия?

Избрах Германия, защото като малък ходих там и останах впечатлен – беше 1995 г. и всичко ми се виждаше перфектно. Тогава си наумих, че ще уча немски и ще следвам там. След като завърших 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, кандидатствах и бях приет да уча маркетинг и мениджмънт в Бремен.

Първоначално отидох, защото така си бях наумил, а и защото повечето съученици направиха същото. След първата и втората година обаче масово българските студенти започнаха да се връщат. От спорта съм научен да бъда много усърден и да не се отказвам. Знаех, че е за добро и всичките ми усилия ще се възнаградят рано или късно.

Защо се върна в България?

Никога не съм искал да оставам в Германия за постоянно, винаги съм искал да взема нещото, което е ценно за мен – образованието, да се завърна и да прилагам знанията си тук. С тази мисъл съм бил през всичките тези години, затова след защитата на дипломната ми работа се върнах в България и бях подготвен за всички предизвикателства, които ми предстоят.

Не само защото тук са моето семейство и приятели, а защото аз харесвам България и не смятам, че другаде бих се чувствал по-добре. Както обичам да казвам, перфектната формула е: „Живей и работи в България, пътувай по света в свободното си време.“

Какви модели на управление и интересни идеи от Германия ти помагат тук?

Най-важното нещо, което съм научил в Германия, е, че емоционалната интелигентност е два пъти по-важна от знанията в съответната сфера и нивото на интелект на човек. Това означава, че той притежава много от следните лични или социални качества: реагира премерено във всяка ситуация, познава силните и слабите си страни, самоуверен е, може да се владее и е адаптивен, честен е и поема отговорност за личните си действия, мисли иновативно, стреми се към перфектни резултати, приема корпоративните цели и остава оптимист въпреки всички трудности, които среща.

Според мен един мениджър трябва да се отнася с уважение към хората, за които отговаря, да ги вдъхновява. Аз определено се опитвам да работя по този начин. Винаги съм готов да изслушам, да помогна. Активно участвам и в процеса по подбиране на персонала. Вярвам на хората и делегирам много от нещата, които извършвам. Смятам, че това допълнително ги мотивира, тъй като виждат, че им се гласува доверие, имат свобода на действие и получават нови и интересни задачи.

Цени ли се опитът в чужбина в корпоративния свят?

Опитът в чужбина е безценен – като това човек да разчита на себе си, да има цели и да ги гони докрай, да се запознае с много различни хора от различни държави, да се научи да комуникира и работи по различни проекти в университета с тях. Когато преди шест години и половина започнах работа в Moneybookers (сега Paysafe), аз бях уверен в моите способности и знаех, че каквото и да ме чака, мога да се справя. Ако човек работи нещо, което е сравнително близо до това, което е учил, опитът в чужбина би бил изключително ценен.

Как се разви кариерата ти до сегашната си позиция?

Аз започнах от най-ниското стъпало в търговския отдел на Moneybookers, като след две години  ме повишиха и станах тийм лидер на New Business отдела. Година по-късно се изкачих още и вече бях Merchant Sales Onboarding Manager, отговарях за два екипа. През 2015 г. Paysafe България се създаде като резултат от придобиването на Skrill от Optimal Payments и получих възможността да оглавя целия търговски отдел.

Как се позиционираш ти самият спрямо пазара у нас и в чужбина, къде си ценен повече?

Работя за международна компания и мястото е просто личен избор. Възможна би била една вътрешнофирмена промяна на локацията, да кажем от София в Лондон. За компанията бих извършвал същата дейност, но както казах и по-горе, имам енергията и мотивацията да остана в България и да се развивам тук.

Автор: Тихомира Дончева

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com