Обратно у дома – ами сега?

Категории: Без категория | Публикувано на 9 March 2012

При пристигане в една страна винаги има културен шок. При някои е по-остър, при други се преболедува само с лека носталгия по бабините филийки. При връщането в родината надвисва обратният културен шок. Искаме да помогнем със съвети и полезна информация на всички завръщащи се да се справят по-лесно с трудностите. Какво според вас трябва да съдържа нашия гид за новодошлия?

Стартираме проект, с който искаме да предоставим практическа информация, с която да направим завръщането по-леко за всички. Някои имат най-големи проблеми при легализирането на диплома, друг е забравил да си плати здравните осигуровки, а трети се опитва да си намери квартира в нов град. Какво според вас трябва да съдържат нашите страници с полезна информация за “новозавърнали” се?

Изпратете ни вашите мнения в свободен формат:

 • като коментар отдолу
 • на имейл hey@tuk-tam.bg
P.S. Приемаме предложения и за име на проекта 🙂

Коментари

 1. Diana ivanova

  Здравейте,
  Много добро начинание макар и крайния резултат бъде положителен.Пожелавам го с цвло сърце на тиа ,които искат искрено да помогнат на завръщащите се.За съжаление аз се върнах и разочарованието в къщи беше много силно при толкова опит,знаеща езици и накрая пак в чужбина.Бях на ваша среща във Варна оргаризирана с работодателите.Беше пълно разочорование.
  Предлагам:
  1.Да се направи гид на търсещите се специалисти по места,фирма,предлагащ ите условия .
  2.Бюра по места в подкрепа на идващите от чужбина и съдействие за детски градини.работа и всичката необходима информация.

 2. Здравей Диана,

  Благодарим ти за добрите думи и съжаляваме, че си се разочаровала. Ние обаче никога не сме организирали срещи с работодатели във Варна, така че вероятно не става въпрос за наше събитие, съжаляваме за недоразумението.

  Бихме искали да те поканим на редовните ни срещи, когато си в България, за да видиш останалите мотивирани и ентусиазирани хора, които са избрали да останат тук и да обмениш идеи с тях. Също така ще се радваме да ни помогнеш със своя опит от чужбина и идеи как да подобрим положението в България.

  Освен това всяка година правим форума “Кариера в България – защо не?”, който свързва работодатели с кандидати и се надяваме помага за тяхната реализация на родна почва!

  Благодарим и за предложенията – идеята за информация за детски градини ще включим вероятно в някое от следващите издания. За съжаление не можем да изземем функциите на бюрата по труда, но пък се опитваме по различни начини да улесняваме връзката между работодателите и кандидатите, завършили в чужбина!

  Поздрави,
  Екип на Тук-Там

 3. Ana Izvorska

  Re: Гид, но и още нещо – support group

  Re: Гид и още нещо…

  Здравейте,

  С радост научавам за “Гида за новодошлия”. Или трбва да кажа “новозавърналия се”… Мисля, че отдавна има нужда от такова нещо. Със сигурност аз съм имала нужда, но е нямало.

  Връщала съм се в България три пъти, от три различни страни, след малко по-продължителен престой в чужбина (първият път след Еразмус от 6 месеца, вторият път след магистратура от една година, третият път след доброволстване от година и малко). Всеки път става все по-лесно да се интегрирам на новто място, защото зная как да подходя в новата обстановка, а и съм пълна с любопитство, но става все по-тръдно интегрирането обратно в България.

  Когато се върнах в България след магистратурата изживях доста труден период и силно подозирам, че не съм единствената. Трябваше да се върна към старите приятели, които не разбираха изживяването на това да учиш една година в чужбина с различни хора и нямаше с кой дори да си тъгувам по миналото. Не можех да си намеря работа, което не само, че ме караше да се чувствам все по-безполезна и нежелана в нашата мила татковина, но и означаваше, че трябва да живея при родителите си – нещо, от което с удоволствие бях отвикнала. Не смятах обаче и че е трябвало да отида в друга страна или да остана в тази, от която съм се върнала, понеже не виждах кое щеше да е различно в невъзможността ми да си намеря работа – бях току що завършила и без никакъв опит. “Всички сме минали през този момент”, казваха ми разни познати и приятели. По природа съм оптимист човек, но не виждах когато и аз “мина” през това, точно къде ще ида….

  Кактои да е, и това мина, наистина. Но това, което се опитвам да кажа е, че в онзи момент, имах нужда от Гид на новозавърналия се, нещо или някой, който да ми даде съвет как да изляза от тази сигуация или поне да зная, че има и други с този проблем и евентуално да мога да ги намеря и да говоря с тях. Та освен гид, може да направите и support group за отчаяни и безпътни завърнали се идеалисти, които току що са се сблъскали с пазара на труда в България.

  Пожелавам ви успех!
  Ани

 4. Здравей Ана,

  Благодарим ти за добрите думи! Ще се радваме да ни разкажеш малко повече за проблемите, през които си миналата и за това как си се справила с тях, за да можем да бъде още по-полезни на завръщащите се!

  Идеята ти е страхотна – ние вече правим нещо подобно 🙂 Освен всички други събития от нашия календар, всяка сряда имаме редовна среща, на която можеш да се срещнеш с други завърнали се идеалисти! Хубавото е, че повечето от тях вече не са безпътни и отчаяни и могат да дадат съвет и помощ по редица въпроси!

  Поздрави,
  Екипа на Тук-Там

 5. Здравейте,
  Никога не съм предполагала, че ще търся подкрепа за завръщането си в БГ.Вярно е, че никога не съм и преполагала, че ще се върна. Ужасена съм от тази преспектива, но за жалост обсотятелства ме принуждават, не сърцето ми.
  За себе си ще изоилзвам термина “преместване”, а не “завръщане”.
  Със съпруга ми ще се преместим да живеем в България за няколко години, а след това ще видим.
  За да преместим живота си там,имаме нужда от информация. От много информация – къде и как да си купим нов дом, как да уредим правния си статут(той е чужденец, и аз също не фигурирам в никакви регистри), какви са ни възможностите да се издържаме и т.н.
  Запретнах ръкави и се заех да организирам бъдещето си.
  От две седмици търся телефонни номера в нета, за се свържа с гранични институции – остаряла или невалидна информация.
  Обаждам се на брокери за да търсят имоти – самокато чуят, че какво искаме да купим и започват да ни съдират кожата, мислейки , че сме изумително богати.Да не споменавам, че умишлено укриват информация за имотите…Една дама даже ми се скара, че нямам никаква представа как се продава къща – не било задължително по закон да се казва всичко в обявата.Нали тя имала цялата информация на компютъра…
  Обадих се на няколко кмета на общини да попитам за интернет покритие в областта, те нямат никаква представа какво става в района им…
  Да не говорим, че всички комуникират на един превзет псевдо-официален език, стараейки се да звучат важни…
  Държавни институции нямат връзка помежду си и ми дават покъртително противоречива информация за здравни осигуровки и други задължения…
  От друга страна Държавата вие налявао и надясно, че иска българите да се върнат в България. Основната таргет група са младите българи.Да, ама аз съм на 50 години и явно не съм контингет на никоя програма. Професионалният ми опит, образование и таланти явно не са желани там.
  Съпругът ми е до някъде наясно със раздразнението ми, но за него това е екзотика и приключение.За мен е и ще бъде тежка работа. Живях в общесто, в което свободата е начин на живот и не е необходимо да губиш време и емоции, за да организираш някаква част от ежедневието си. А аз знам със сигурност, че …
  Остави!
  Със сигурност ви вдигнах кръвното вече и даже вярвам, че сте ми ядосани 🙂
  Самата аз работех по разни програми и провеждах обучение на различни контингенти от хора в БГ.10 години минаха от живота ми там, правейки срещи, консултации, програми и резолюции 🙂 За това ми е толкова познат този стил – Заглавие(означващо цел на програмата) и подточки, обхаващащи различни подцели и етапи. Бидейки първият в България инструктор по обучение на възрастни, сега след толкова опит мога да кажа, че нашият, българският стил, е прекалено академичен и постен.
  Така, както прогарамата за подпомагане и привличне на българи от чужбина.
  Някой по-горе каза, че е бил/а на среща във Варна. С вс и работодатели. Аз съм убедена, че знам кой е организирал срещата(Ст.Ат.) и знам, че на гърба на завърналите се сънародници е отчетена масивна дейност и даже масмедиите са заляти с информация за цели и резултати и изводи от срещата :)))
  Е, ние, които трябва да се върнем искаме нещо по-конкретно, не програми 🙂
  Ние идваме с различни знания и опит и трябва да бъдем в помощ на обществото там, а не да бъдем мисловно обвинявани в антипатриотизъм, да бъдем гледани като богаташи, забогатели с миене на чинии и като неудачници, неуспели да се внедрят на друго място, защото “виждаш ли? Тук в България е най-добре” !
  Моля забележете, че последното изречение е картина на собствен опит.
  Така. Излях се и сега е момента да мина към положителната страна на нещата:)
  Каквото и да стане ще го посрещнем. С ваша помощ или не.
  Днес за пръв път разбрах за вас и обещавам, че ще споделям с вас опит, за да можете да го включите в следващите си програми и наистина да помогнете на други сънародници без оглед на възраст и социално положение.
  Благодаря за времето, което отделихте да четете страховте ми!
  Бъдете здрави!

 6. Николай Генчев

  Здравейте госпожа,абсолютно сте права вращането се оказва по трудно от отиванвто.За сажаление аз имам вашия проблем,проблема на 50 годишните.Исками се много неща да споделя,но нямям сили вече.Ако искате напишете ми на e-mail

 7. Ralitza Petrova

  Здравейте,

  Поздравления за проекта, много добро и полезно начинание! 🙂

  Това което мога да споделя е относно признаване на Здравно Осигуряване в Б-я на ‘новодошлите’ от Англия.

  Би спестило доста време на обиколки по НАП и НОИ.

  Първото и единствено място където трябва да отидете е:

  НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА, адрес: гр. София 1407, ул. “Кричим” №1

  (адреси за страната: http://www.nhif.bg/web/guest/contacts)

  Там се подава заявление за Е 104 в деловодството на НЗОК

  Документите които ще Ви бъдат нужни са P60 за последните 3 години от пребиваването Ви в Англия, в случай, че сте работили

  или P45 за последните три години от прибиваването Ви в Англия, в случай на безработност.

  Идеята е да докажете, чрез документ че сте плащали National Insurance Number contributions (здравни осигуровки)

  Ще трябва да попълните молба (на място в НЗОК) и заедно с Вашите P60, или P45 (за последните три години), тя ще бъде пратена до Англия за издаване на Е 104, с който по-късно трябва да отидете до Вашия НАП по адрес и бъдете регистриран за Здравни Осигуровки (съответно за безплатно ползване на лекар/ GP в България)

  Срокът на чакане е неопределен, но ако молбата Ви е “straightforward” не би отнело повече от три месеца

  Е 104 означава, че годините, които не сте били в Б-я ще Ви се признаят от Здравна Каса, и че ще може да ползвате услугите и, и да бъдете регистрирани с GP по адрес

  успех! 🙂

  повече информация можете да потърсите на следните телефони:

  Информация за граждани: тел: 0800 14 800 – национална телефонна линия /на цената на един импулс от аналогови телефони, безплатно – от цифрови. Времетраенето на една консултация е 5 минути/.

  Тел. 02/ 9659 121 и 02/9659 387 – за набиране от аналогов и от мобилен телефон /GSM/.

  Информация за граждани за здравноосигурителните им права в Европейската общност:
  тел: +359 2 9659 116

  Експертите на НЗОК работят от 9 до 17.30 часа, от понеделник до петък.

  Приемна за консултации на граждани за здравноосигурителните им права в Европейската общност :
  адрес: София 1407, кв. Лозенец, ул.”Кричим” №1 /карта /

Leave a Reply

Tuk-Tam Copyright 2016. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com