НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Да си намериш работа с Тук-Там: Магдалена Петкова

Категории: Блог, Избрано в блога, Истории, | Публикувано на 3 април 2018

Как се казваш?

Магдалена Петкова

Къде,кога, как видя обявата на Catalyx?

Мой приятел ми изпрати обявата на Catalyx на сайта на Тук-Там. Стори ми се много интересна възможност и ми направи впечатление, че не беше публикувана на други места, което я направи още по-любопитна. Бях доволна от тогавашната си позиция и в този момент не търсех работа, но Catalyx е уникален работодател за индустрията (маркетингови изследвания и консултиране) на Българския пазар и реших да кандидатствам.

Подготвих се като научих всичко за компанията, което може да бъде научено от интернет – уебсайта, активност в социалните медии, YouTube клипове и др. Част от аналитичната и консултантската дейност на Catalyx е свързана с crowdsourcing, затова четох по-задълбочено за метода.

Какво представлява работата ти там?

Catalyx се занимава с маркетинг консултантство. Клиентите ни са производители на бързооборотни и дълготрайни стоки и доставчици на услуги. За да ги консултираме по най-добрия начин, се уповаваме не само на собствените си знание и опит, но също така и на разбиране на актуалните потребителски нужди и на знанията и креативния потенциал на самите потребители.

Това се случва основно чрез т.нар CROWD – група от потребители, събрана във виртуалното пространство, които общуват, отговарят на наши въпроси и обменят идеи, за да помогнат за решаването на бизнес проблем.

Аз съм маркетинг консултант – осмислям бизнес проблема, пред който е изправен нашия клиент, координирам събирането на цялата необходима информация и я анализирам, за да помогна на клиента в изработването на стратегически и тактически решения.

Тъй като Catalyx е бързо растяща иновативна компания, основен фокус е стандартизирането и оптимизирането на процесите в нея, разработването на нови продукти и развитието на успешни подходи за продажбата им. Особено интересна част от работата ми е да участвам в тези вътрешни проекти.

Какви са предимствата и недостатъците на кариерата в България според теб?

Бизнес средата в България се развива с ускорени темпове, но все още много индустрии, процеси, подходи не са стандартизирани. Това е чудесно предимство за предприемчивите. Имаме възможности не само да основаваме нови бизнеси, но и да подобряваме вече съществуващи решения в организациите, да създаваме нови връзки между хора, организации и продукти. Липсата на установени с десетилетия практики освобождава ума от (често нелогични) ограничения, които има на по-развитите пазари.

От друга страна липсата на установени с десетилетия практики често означава, че влагаме много усилия в решаването на проблеми, за които вече отдавна е открито елегантно и ефективно решение.

За мен идеалната комбинация в бизнеса би била да научим това, което по-развитите пазари вече знаят, и същевременно да запазим здравословно критично отношение към тези знания и предприемачески подход към проблемите.

Къде и колко време си била в чужбина?

Работих в маркетинг агенция в Белгия половин година, а когато се прибрах в България продължих да работя в същия екип дистанционно за година и половина.

Какво правеше там?

Бях изследовател за международния пазар в  Ipsos – една от глобалните агенции за маркетингови изследвания. Интеграцията в екипа беше лесна, защото преди това бях работила в българския офис на компанията.

Кога се върна в България? Защо реши да се върнеш?

Върнах се в България през 2015. В Белгия хората са много добри по природа, много отзивчиви и също така умни в правенето на бизнес. Опитът ми там е безценен. Все пак се върнах в България, защото ми липсваха близките ми хора и особеният бохемски дух, типичен за южните страни.

 

Ако се интересуваш от предложения за работа, виж актуалните предложения тук.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com