НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Блог на Боян Юруков: На кого му се работи в България?

Категории: Блог, Отразяване в медии | Публикувано на 24 ноември 2009

Медиите за Тук-Там

2009 (24 ноември) На кого му се работи в България? – Боян Юруков

Идва декември. След месец голяма част от всички 50000 хиляди студенти от Германия ще се запътят към България за коледните празници. Още много по толкова ще тръгнат от останалите части на Европа и целия свят. Затова и вече е трудно да се намерят билети на нормална цена за София. Това е време на почивка и среща с роднини. А защо не да се замислим и над една добра алтернатива – кариера в родината?

Кариера в България На 22-ри Декември в Хотел Кемпински Зографски в София ще се проведе ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?„. Целта му – българите в чужбина да разгледаме възможностите за кариера и бизнес у дома. За някои това не е под въпрос, тъй като са твърдо решени да не се връщат. От лични наблюдения обаче знам, че по-голямата част от емигрантите и студентите или не са се замисляли над тази опция, или нямат достатъчно информация за нея. Затова е и този форум – да срещне заинтересованите с фирми, инвеститори и HR агенции.
До този момент за това издание са се регистрирали 25 фирми, като съдейки по миналата година, през идния месец се очакват още доста. Очакват се също така около 1500 посетители. Програмата включва фирмени презентации, кариерни консултации, семинари и дискусии. Водеща ще е Петя Дикова от предаването Арт Трафик. Програмата ще започне с дискусия за това има ли допирни точки между изискванията и очакванията на работодателите и българите в чужбина. В нея ще участват Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital и Диана Николаева, съдружник в Ernst & Young България. Следва Бизнес 360° – презентация за развитието и тенденциите в българската икономика.
Като примери за хора с успешна кариера след това ще говорят Валери Петров, съдружник в Bancroft Group и Иван Василев, управител на TNT България. Следващата презентация на мен лично ще ми е доста интересна – как се чувства един чужденец в България. Ще участват Ян Скварил, изпълнителен директор на Авенди и Ерик Слоутън, директор IT приложения във Vivacom. Следват две дискусии – първата е „Политиката и бъдещето на България“, където ще разговаряме с млади българи в политиката, а втората – „За и против връщането и кариера в България“. Модератор ще е Райна Манджукова, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а участие за сега сме потвърдили Кристиан Вигенин, член на Европейския парламент и аз.
Паралелно с тези дискусии ще вървят фирмени презентации и 15 минутни кариерни консултации. Първата е на Българска Мрежа На Бизнес Ангелите, следват PricewaterhouseCoopers и British American Tobacco, а последната е на Stanton Chase. Тези фирми ще имат и щандове в изложбената част. От останалите представени там компании ще спомена още HR агенции като Accelerate, Аdecco, Manpower и Aims, списание Мениджър, Start Up България и компании като c3i, Viscomp, Явлена и Ernst & Young. Всички фирми, заедно със сайтовете и актуалните им обяви за работа, може да намерите тук.
Накрая искам да задам въпрос към всички, които са завършили, все още учат и/или работят в чужбина.
Обмисляте ли възможността за кариера/бизнес в България и смятате ли, че това е добър вариант за вас?

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com