НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С Таня – НАШИЯТ ПОСЛАНИК В Абърдийн

Категории: Блог, Посланици, Проекти | Публикувано на 27 октомври 2015

Tanya pic 4В Тук-Там сме горди да представим и втория посланик в Обединеното Кралство – Таня Рудева, която от 5 години живее в Абърдийн, Шотландия. Тя е на 24 години и е родом от града на розите – Казанлък.

Преди да замине за Там, завършва средното си образование в Стара Загора, където освен стандартните академични занимания, тя е активна в много извънкласни дейности, сред които Младежки общински съвет, доброволческа дейност към БМЧК и РИОКОЗ, Стара Загора. Решението да учи точно в Шотландия взима спонтанно след като е приета в няколко университета в Англия, но в крайна сметка избира безплатното обучение в северната част на Обединеното кралство. Също така е привлечена от автентичната архитектура на университета и традициите в Шотландия.

Завършила е Университета в Абърдийн със специалност Политика и Международни отношения, но има интерес да продължи образованието си в друга насока. В момента се занимава с много неща. По време на академичната година, веднъж седмично преподава народни танци в университета. Паралелно работи като кетеринг асистент в частна болница в Абърдийн, на което гледа като на едно наистина безценно изживяване: „В болницата човек може да види най-съкровените качества на хората – иначе дълбоко скрити заради забързаното ежедневие.“ Работата намира през агенция за набиране на работна ръка, нещо като частно бюро по труда и според Таня този модел би бил доста успеTanya pic 3шен и в България.

За културните различия споделя, че и шотландците са шумни като нас, но значително      по-отдръпнати: „Имам приятели шотландци, които дори след много дълго време не биха прегърнали приятел/ка, ако се срещнат случайно на улицата“. За нещата, които свързват България и Шотландия казва, че са недоволството от политическия дневен ред, неистовото желание за промяна и, разбира се, обичта към традиционната музика (предимно шотландски гайди!).

Тук се връща в зависимост от възможностите и свободното си време. Споделя, че определено всеки път получава “културен шок”, който е породен от ежедневни случки и ситуации в заведенията, магазините, по улиците и т.н. Но България естествено ѝ липсва – липсват ѝ семейството, вкусните гозби и естествената зелена продукция на България:

Tanya pic 1„Липсва ми истинската близост с хората, колкото и странно да звучи. Българите сме сърдечни хора, изпълнени с топлина и желание да допринасяме за по-добрата част от живота на другия. Вярвам в това, въпреки че за българина определено оптимизмът е дефицит (или позитивните събития в момента сякаш са в застой, знам ли?)“

Таня не е имала пряк и постоянен досег с живота в България през последните 5 години и смята, че представата ѝ относно предимствата в България е доста бегла. Според нея, българите имат нужда да бъдат заредени с позитивни изживявания и новини, които да ги карат да се чувстват по-живи, а също и да бъдат мотивирани да се включват активно в социални дейности и проекти. Въпреки това, вярва, че България може да бъде силен конкурент на световно ниво в многобройни и различни звена.

Наскоро става част от Тук-Там с намерението да се запознае с нови хора, които са заинтересовани и активно работят към развитие на потенциала на българите, получили опит в чужбина – да се развиват в България или поне да подпомагат за развитието на различни идеи в страната ни. Със сънародниците най-често организират събирания с цел забавление – танцуват любимите традиционни хора под ритъма на народната музика:

В бъдеще имам идеи за други събития, които включват и запознаване на българите тук с организацията Тук-Там и с какво можем да бъдем полезни – както Тук така и Там.“

Като заключение споделя, че тепърва ѝ предстои да разширява хоризонтите си и да открива нови места и дейности, които да  я развиват непрекъснато и избистрят  качествата ѝ като човек. За момента най-важното предизвикателство, което стои пред нея, е намирането на по-отговорна работа, в която да прилага знанията и уменията, придобити през академичните години. Продължава да търси своето място, но с намерението да помага на всички, които имат желание да бъдат в България и да се развиват тук.

Автор: Йорданка Михалева

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com