НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Запознайте се с Гери – нашият посланик в Ню Йорк

Категории: Блог, Посланици, Проекти | Публикувано на 21 септември 2015

11230233_10100281637597977_2789970285755625371_oМрежата на Тук-Там и влиянието ни не се ограничава само до Европа. Този път ви пренасяме в една много далечна страна, и по-точно континент, където живее и работи нашият посланик Гергана Бочукова-Фъркова. Тя е на 29 години, родена е в София, но успява да завърши само до шести клас преди семейството ѝ да получи зелени карти и да замине за САЩ. Гери е там вече повече от 15 години, а мястото, което е приела за свой дом е Ню Йорк.

В момента следва магистратура в Колумбийския Университет в Ню Йорк със специалност международни отношения и подспециалност икономическо и политическо развитие. Има бакалавър от Бентли Юнивърсити в Бостън, като по време на него успява да учи и един семестър в  Барселона като част от програма за обмен на ученици.

В професионален аспект Гери не се спира само върху една сфера. През настоящето лято е стажант в
Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и по-специално в отдел Комуникации, където отговаря за връзките с обществеността чрез социалните медии.  Също така работи и в голяма неправителствена организация, която администрира програми за обмен на ученици, като координатор на връзки с възпитаниците на Руската програма.11046229_10100269840923607_8941982590813550792_n

В периодите, когато успее да намери свободно време, се отдава на семейството си. И до ден днешен не е прекъснала връзката си с България. Любовта ѝ към родната страна я подтиква да пише блог WithLoveFromBG, чрез който се опитва да представи позитивната страна на България пред света. Също така е писала за ред електронни издания на тема България, като една от статиите ѝ е включена в блога на National Geographic, Intelligent Travel.

Според разказа ѝ, Гери и семейството ѝ преминават сравнително бързо и успешно през периода на интеграция. Споделя, че не е била включена в графата „емигрант“ от своите връстници и учители, което ѝ е дало възможност бързо „да научи правилата на играта“  и то толкова добре, че завършва трета по успех във випуска ѝ. След дълъг престой извън България, за Гери „чужбина“ не е чужда“, тъй като по-голямата част от семейството и приятелите ѝ, както и целият ѝ професионален живот са там. С приемането ѝ в Колумбийския университет пред нея се отварят нови хоризонти за професионално развитие, но добавя че:

„Никой не знае каква възможност пък България може да ни поднесе и да стегнем багажа за другото „вкъщи“. Аз не вярвам в еднопосочния билет, а и никога не съм си купувала такъв. Тоест, живея със съзнанието, че само 12 часа път ме делят физически от България и абсолютно нищо от обществения ѝ живот.“

Според нейните наблюдения, българинът е добре приет в САЩ, а американците са любознателни и търпеливи хора и ако успееш да им докажеш, че си готов да работиш здраво за да сбъднеш мечтите си, в повечето случаи ще ти подадат дори и ръка. За културните различия между българите и американците, споделя че за разлика от преди 15 години, когато да кажеш, че си от България е било нещо екзотично, в днешно време нещата са се променили и за местните страната ни е вече много по-позната:

„Сега само каз11011214_10100281637832507_259435517186159139_o (1)вам „България“ и веднага се започва, „аз купувам вашето сирене“, „имам позната от Велико Търново“, „ходил съм в София и още един голям град…ще ми изброиш ли няколко, за да се сетя?“. Просто шанса някой да ти каже „здравей“ или „наздраве“ понеже познава българин, който го е научил на тези думи, е много по-голям. Аз самата съм допринесла за това в известна степен.“

Ежедневието на Гери е динамично и изпълнено с хъс за преследване на цели и покоряване на нови върхове. Упорита и амбициозна, не си оставя много време за радост от победата и бърза към следващата цел.

БЪЛГАРИЯ?

България ѝ липсва (естествено!):

„Няма човек, на който да не му липсва мястото, на което е оставил сърцето си. Моето никога не е напускало България!“

Вижда много предимства в България, вярва и работи за по-доброто бъдеще на родната си страна, а това което ѝ дава сили да го прави е фактът, че не е единствената. Това, което обаче не ѝ липсва  е  чувството за безнаказаност, което обезкуражава иначе смели и способни хора да следват мечтите си.

 Не забравя от къде идва и кои са корените ѝ. Връща се в България всяка година, поне веднъж и винаги преживява културни шокове. Притеснително за нея би било, ако не ги преживява. Според нея, страната ни се развива, променя се както всеки един от нас. С всяко следващо идване, Гери преоткрива България, но за съжаление тръгванията никога не стават по-лесни.11078231_10100269840928597_8977166026338594215_n

От три месеца е част от екипа на Тук-Там, въпреки че от повече от 3 години следи от близо работата на организацията. Избира да стане посланик, защото както казва „аз  винаги съм била такъв“ , но възможността да има една глобална и страшно позитивна организация зад гърба си е това, което много силно я привлече да стане посланик точно на Тук-Там. До този момент имат проведени две месечни срещи и планове за трета. Много бързо растат като бройка и невероятно вдъхновяващи идеи „валят от всякъде“.

ПЛАНОВЕ ЗА БЪДЕЩЕТО?

На въпроса какви са плановете ѝ за бъдещето, Гери отговаря, че личността ѝ не е от тези, които живеят по план, защото така не би оставила място за изненадите, които всъщност правят живота толкова интересен. С гордост споделя, че ѝ е мечта да живее в България, но по начин и при условия, които тя определя. За сега обаче, оставя място на изненадите…

Автор: Йорданка Михалева

Фотограф: Васил Хр. Фърков

 

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com