НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С Атанаска – ТУК-ТАМ ПОСЛАНИК В Брюксел

Категории: Блог, Посланици, Проекти | Публикувано на 11 август 2015

Екипът на посланици в Тук-Там продължава да расте с пълна сила. Този път ви представяме Атанаска Върбанова – нашият представител в Брюксел, Белгия. Тя е на 27 години, родена е и израства в София. Със солидни знания като възпитаник на Испанската гимназия „Мигел де Сервантес“, а след това и на Софийски университет, където завършва бакалавърска степен Mеждународни отношения, тя взима решението да замине за чужбина. В момента живее вече трета година в  Белгия, но нейната първоначална посока е била Холандия, където е живяла близо една година.

Решението ѝ не е случайно и е свързано с поредица събития в живота ѝ.  Професионалният ѝ опит в частна фирма още по време на обучението ѝ в СУ е това, което ѝ е помогнало да бъде по-самостоятелна и от ранни Atanaska Varbanovaгодини да има възможността да пътува и опознава света. Надделява желанието да довърши образованието си с магистърска програма в чужбина, и по-конкретно – програма, която да ѝ даде повече опит и знания, приложими на практика. Затова и изборът ѝ се спира на Холандия, където специализира с магистратура European Public Affairs в университета в Маастрихт. Програмата е точно такава, каквато Атанаска търси – силно наблягаща на практическото обучение чрез стажове, упражнения и симулации, което по-късно според нея: „някак естествено ме доведе в Брюксел.“

Веднага след като завършва магистратурата си в Холандия, е избрана за стаж в Европейската комисия. Това преживяване отвежда Атанаска в един изцяло непознат дотогава за нея свят на европейски институции и политики, събрали в град като Брюксел хора от всички краища на Европа и света. След стажантската програма на Комисията остава в Брюксел, като работи за кратко в младежка НПО, развиваща проекти в сферата на предприемачеството, а от близо две години работи в друга международна организация в Брюксел.

За града, в който живее, споделя че е един много контрастен град – съжителстват белгийци от френско-говорящата валонска част, но също и не малко фламандци, страшно много чужденци, работещи в най-различни международни компании и организации, както и не малко имигранти. На мнение е, че Брюксел е град, в който интеграцията просто не е необходима и стига да се спазват правилата, всеки може да бъде какъвто си е и дори да не му се налага да ползва френски език.

Причината да остане и живее в чужбина на този етап от живота си е удовлетворението, което получава от професионалната си реализация до момента:

„Опитът, който трупам ежедневно тук, със сигурност има повече емоционално измерение, отколкото финансово. Смятам, че основното предимство, което ми дава, е възможност за по-добър старт обратно в България.“

10264246_10152171022592968_7454082416974130558_o Предизвикателства има, и то не малко. Атанаска ги свързва предимно с правилата на „другата“ страна, които често са много, не напълно логични и описани на (поне) два различни официални езика. Споделя, че до момента не ѝ се е случвало да срещне специфично отношение само защото е чужденка, или пък българка, защото според нея „хората тук са някак свикнали с „различното“.

 

КАКВО ТИ ЛИПСВА ОТ БЪЛГАРИЯ? ВИЖДАШ ЛИ ПРЕДИМСТВА В БЪЛГАРИЯ?

Липсват ми семейството и приятелите – колкото и банално да звучи. Само човек, който не е живял в чужбина, навярно би отговорил другояче. Аз съм в чужбина от близо 4 години и макар че се прибирам сравнително често, всеки път се разделям със семейството ми със сълзи на очи. За мен е вън от съмнение, че в България има много възможности и е само въпрос на време предимствата на България да надделеят в избора между това къде да се развиват младите – в чужбина или у нас.

Полетът Брюксел-София е само на 2 часа и половина полет разстояние, като дори и цените на самолетните билети са повече от достъпни през по-голямата част от годината. Атанаска се връща в България поне на всеки 2-3 месеца, което за нея е рядко. Възпрепятства я разбира се финансовата част на нещата. Не преживява културни шокове, точно обратното – с удоволствие прекарва отпуската си в България, пътува из страната или посещава някое интересно събитие в София.

От доста дълго време се занимава с доброволчески инициативи, а  откакто живее в чужбина допълнително се мотивира от възможността да работи за български каузи, което я отвежда и към Тук-Там.  От около година помага за представянето и популяризирането на Тук-там и „Заедно в час“ в Брюксел, а допълнително е и част от екипа на БГ Про – сдружението на българските професионалисти в Брюксел. В Брюксел има не 10154417_10154130432170287_8473811244780028362_nмалка  общност от българи, която е много активна.  БГ Про събира българите на ежемесечни неформални сбирки. Също така групата на българските стажанти в европейските институции е доста сплотена и често се събират.  В Брюксел има и няколко български ресторанта и магазина, както и други инициативи с български печат на предприемчиви нашенци тук, включително и български вестник „Нова България“. Клубовете за български народни танци, както и сдружението за българска култура в Брюксел редовно организират културни мероприятия и дори ежегоден фестивал. Атанаска силно обръща внимание и на инициативите на нашите представители в Европейския парламент, както и българския еврокомисар г-жа Кристалина Георгиева, благодарение на която българското голямо хоро на централния площад в Брюксел вече е станало традиция:

„При цялата тази наситеност от български фактори, понякога самата аз имам чувството, че сякаш живея в една малка колония на България.“

КАКВИ СА ПЛАНОВЕТЕ ТИ ЗА БЪДЕЩЕТО?

За мен лично е вън от съмнение, че ще се върна в България. В България има все повече и повече интересни компании и инициативи, така че се старая да следя случващото се там и с интерес участвам във форума „Кариера в България“, ако не мога лично, то поне виртуално. Искам да се реализирам в България и когато този момент дойде, искам с това, с което ще се занимавам, да помагам и на страната ми.

Автор: Йорданка Михалева

 

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com