НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Марк Смит: тук децата са свободни

Категории: Блог, Истории | Публикувано на 31 май 2018

Марк е живял в Лондон, Дюселдорф, Северна Ирландия, Босна и Косово. Пътувал е навсякъде по света – Азия, Африка, Южна Америка, Европа, Щатите, но най-любимото му място (цитирам!) са Балканите. От година живее и работи в България и е избрал тук да отглежда детето си. Марк е Директор Бизнес Развитие в българската компания Next Consult и отговаря за пазара във Великобритания.

Марк, разкажи ни малко за себе си.

Роден съм в Хъдърсфийлд, Англия, но наистина се възприемам за гражданин на света! На 18 години се записах за армията, защото исках да пътувам. Озовах се в Косово, където всъщност се роди и моята любов към Балканите. Спомням си, че беше много сурова зима и бяхме изпратени там, тъй като беше военно положение. Въпреки ужасните условия на войната и бедността, се изумих от приятелското и топло отношение на местните. Порази ме тяхното гостоприемство и се влюбих в хората там.

Последваха пътешествия из Сърбия, Босна, Македония, България. Редовно идвах на почивки в България! С всеки изминал път аз се влюбвах все повече във всичко – от климата и кухнята, до мистичната култура и местните обичаи. Разбира се, няма как да пропусна и един от най-важните моменти в живота ми – първото опитване на ракия!

Да, този момент не се забравя! Какво се случи след като напусна Косово?

Живях в Лондон и Германия, където работих за BlackBerry и Vodafonе. В Лондон се запознах с предишната ми приятелка, която е от България. Както можете да предположите, любовта ни ме доведе насам. Решихме да се преместим в България, за да отгледаме дъщеря си тук. Въпреки, че вече не сме заедно, аз реших да остана, защото обожавам всичко и искам да се установя тук.

Бил съм навсякъде по света, но за мен България е най-доброто място за отглеждане на дете.

Защо смяташ така?

Просто е – тук децата са свободни. Тук те могат да играят, да мечтаят, да развиват въображението си, без да имат стотици забрани и правила, както във Великобритания. Да не забравяме, че и времето тук е прекрасно (с изключение на миналата зима – беше адски студ), което значи, че децата имат повече възможности да играят навън, а не да са постоянно затворени между четири стени.

Съгласна! Какво друго ти харесва в България?

Най-вече хората. Има погрешна перцепция за хората в Източна Европа. Ако някой си направи труда да попътува малко из този край на Европа, ще се убеди колко приветливи и сърдечни са местните. Нещо, което ми направи впечатление, е че всички са много елегантни, винаги добре облечени и стилни. Може би затова и в София има салон за красота на всеки две крачки, и шопинг центровете се падат по 3 на глава на населението!

Природата на България е друго нещо, което трябва да спомена. Тук имате всичко – море, планини, градове, села, равнини.

Най-любимото ми място в България са Родопите, и по-специално, районът около Кърджали. Винаги, когато имам повече свободно време, се качвам в колата и шофирам до там. Всички местни ме познават! Обожавам факта, че там мога да забавя темпото, да се насладя на малките неща в живота. В Родопите времето е сякаш спряло. Хората са много задружни, няма тази дистанция, която често има в градовете.

Усещането е съвсем друго, сякаш бягаш в друг свят, без лудницата, в която живеем. Бях там на Нова Година и се прибрах с 11 шишета ракия, подаръци от хората там. Колекцията ми вече е завидна!

Поздравления за което! Какво те шокира най-много когато пристигна тук?

Тъй като аз познавам Балканите много добре, не се шокирам лесно, но когато за първи път бях в София се учудих от това, че градът е развит отлично. Трябва да призная, че надмина очакванията ми неколкократно! Идвайки от Лондон, където напрежението е доста, бях приятно изненадан да се намеря в по-спокойна среда, каквато е София. Като цяло, начинът на живот тук ме изненада приятно – очаквах нещо по-различно!

Ако мога да допълня още нещо, което много ми харесва тук – предприемаческия дух на младите хора!

А има ли нещо, което да те дразни?

Не бих казал, че има нещо, което да мразя. Всъщност, излъгах – мразя онлайн банкирането! Но това е нещо, което може да се развива и да се промени. България е все още подвластна на доста голяма бюрокрация – за да си издам лична карта, например, трябва да чакам на 55 гишета и т.н. Но нещата се подобряват чувствително!

Ти работиш за българска компания – какво ти дава това?

Обичам компанията, в която работя, и хората в нея! Харесва ми фактът, че е средна по големина, а не чуждестранна корпорация. Работя за нейното развитие в чужбина, защото вярвам, че България може да излезе на чуждите пазари по успешен начин, и да се развива. Виждам невероятен потенциал за развитие и съм сигурен, че има много хора, които също го виждат.

Моята лична мисия тук е да помогна, ако мога, на талантливите, интелигенти професионалисти на България да успеят да продават себе си по-добре.

Имам чувството, че хората тук понякога не умеят добре да продават уменията си, поради някакво чувство за скромност или може би свенливост. Не съм сигурен, но според мен е важно да подобрят тези умения – как да продават себе си и България. Аз лично съм влюбен в България и постоянно я рекламирам пред познати и роднини. Spread the love!

Прекрасно! Съгласна съм с теб напълно. Последен въпрос – какво е твоето послание към българите?

Бих искал да им кажа следното – Обичайте това, което правите и се забавлявайте, докато го правите! Излишната сериозност само напряга и отнема удоволствието от работата, според мен.. Иначе, българите са си супер и нямат голяма нужда от моите съвети (смее се)!

Интервюто е част от рубриката „Защото избрах България“ на Успелите.

Коментари

  1. Яна

    Изключително позитивна статия, оправи ми настроението на 100%. Аз самата се връщам в България от Великобритания и причината да го направя е именно чувството за свобода, което изпитвам тук. Да, от гледна точка на удобства и комфорт на живот трудно можем да се мерим с по-развития Запад, но зависи какво търси човек. Много ми беше приятно да прочета толкова позитивна перспектива за нашата малка държавица. 🙂 Благодаря ви!

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com