НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Мария Митова – Здравето е основа за пълноценен живот

Категории: Успешни кариери, | Публикувано на 14 декември 2016

maria-mitovaАз съм един млад човек, избрал да излезе от матрицата на корпоративния живот на САЩ и открил удовлетворението от това да се отдаде на каузата да помага на хората да са здрави.

Работя проактивно – целта ми е да науча хората да се движат и да се хранят правилно, преди да им светне жълтата лампичка, активирана от наднормено тегло, хранително разстройство, системни болки в кръста или проблеми със ставите.

След 7.5 години в Америка, 6 месеца в Испания, 8 месеца в Австралия и почти месец в Китай съм убедена, че човек се чувства добре там, където има близки хора и професионална и социална среда, в която може да се развива. И достатъчно свободно време да се наслади на природата, успехите и почивките си.

Израснала съм в семейство на национал и треньор по хандбал и икономист, и винаги съм ценяла баланса между академичното развитие и изявите в спорта и танците. В момента работя като треньор заедно със съпруга си Милко Георгиев и прекрасен екип от лични треньори.

Чуждите езици са ми страст – говоря английски, френски и испански език. И за да запазя богатството на общуването с различни култури, се стремя да работя и с чужденци, които живеят в България.

Какво работиш?

Аз съм треньорка по кондиционно трениране и консултант и лектор по хранене в клуб за активно здраве SPIDER SPORT. Освен това се занимавам и с Бизнес развитието на клуба, като правя презентации пред фирми, развивам нови програми и организирам събития като фитнес ваканции и състезания.

 

като съвсем малка исках да стана психолог във ФБР

 

Защо се занимаваш именно с това?

Вярвам, че в днешния забързан свят на стрес и постоянно състезание, хората имат нужда от ментор и пример за здравето си.  Не фитнес инструктор, не диетолог, а човек, който предлага и практикува една цялостна система за здраве. Изпитвам огромно удовлетворение, когато успея да просветя един човек, да му покажа пътя към физическото и психическо благоденствие и да го съпътствам, докато придобие знанията и самочувствието сам да се грижи за тях.

От резултатите, които постигнах за себе си, възстановявайки се в SPIDER SPORT след сложна операция на коляното – реконструкция на кръстни връзки и трансплантация на менискус, съм убедена в ефективността и правилния подход на системата. Затова съм приела като лична мисия да споделям ценното ни ноу-хоу с повече хора в България и по света.

Това ли искаше да работиш като малка?

Винаги ме е привличала работата в спортна среда, защото съм израснала по зали, лагери и състезания.
Но като съвсем малка исках да стана психолог във ФБР. Сегашната ми работа също включва много психология, което я прави предизвикателна и интересна.
Като личен треньор по естествен начин ставам близка с клиентите си. Те ме виждат 2 пъти в седмицата, по-често от повечето си приятели, откриват страховете и проблемите си, доверяват ми се да ги изведа извън зоната им на комфорт и да ги направя по-силни и уверени в себе си. Както физически, така и психически.

 

откритата комуникация е най-добрата основа за стабилни отношения между хората

 

Какво си учила и къде?

Учила съм в СМГ и в Американския колеж в България. След това съм завършила бакалавър по Икономика и бизнес на стипендия в Lafayette College в Америка. След като смених фокуса на професионалното си развитие през 2012г., изкарах магистратура по „Спорт, Фитнес, Здраве“ в Национална Спортна Академия.

Какво ти помогна да стигнеш до тук?

Със сигурност ми е помогнала майка ми – като личен пример за човек, който не се отказва от идеите и целите си въпреки трудностите и изненадите на живота.

Също така съпругът ми Милко Георгиев, който ми даде поле за развитие, пример за предприемачески дух и доказателство, че откритата комуникация е най-добрата основа за стабилни отношения между хората.

Оценявам и подкрепата на американските ми професори и приятелите ми, които винаги са вярвали в дарбата ми да запалвам хората по смислени идеи, в които съм убедена, и в организационните ми умения.

И не на последно място, ми помага това, че се събуждам усмихната, честна съм със себе си и се радвам искрено на малките неща в живота.

 

Стажът и по-дълбокото навлизане в материята си тежат на място и открояват професионалистите от ентусиастите

 

Кой е най-ценният урок, който си научила в работата си?

Най-ценният урок е, че за да станеш наистина добър в работата си трябват време и постоянство, отговорен ментор и сцена за изява.

В началото на кариерата си в Oracle, където работих 3 години като дизайн-консултант на софтуер за клинични изследвания, имах големи амбиции още след първата година да се прехвърля към екип Продажби. Уредих си среща с един от Директорите на екипа и той ми каза, че за да стана наистина добра Sales representative трябва първо да стана най-добрият дизайн-консултант и да знам всички тънкости на системата ни. Иначе ще остана на едно посредствено ниво. Стажът и по-дълбокото навлизане в материята си тежат на място и открояват професионалистите от ентусиастите, които действат без да разбират.

Другият важен аспект е човек да има сцена за изява. От 5-годишна възраст докато заминах за САЩ на 19 години съм танцувала народни танци в ансамбъл Росна Китка. На 6 години за първи път имахме концерт в Зала 1 на НДК. Чувството е невероятно – едновременно те мотивира и респектира, носиш отговорност да представиш добре и себе си и колектива, придава смисъл на целогодишните усилия, полагани на репетиции. Затова и в сегашната си работа се стремя да откривам силните черти на колегите си и да им предоставям възможност за лична изява.

Какъв е твоят стил на работа?

Директна съм, понякога прекалено за днешния дипломатичен свят, но харесвам нещата да са точни и ясни. Винаги търся решения с помощта на хора, не се колебая да питам за нещо, когато не ми е ясно. Изслушвам чуждото мнение, харесвам конструктивната критика. Поощрявам и хваля, когато хората заслужават. Обичам работата си и се отдавам на всеки случай.

С какви хора най-много обичаш да работиш?

С хора, които искат да се учат и не се притесняват от конструктивна критика, а напротив – търсят я, за да се развиват. Важно е също да имат чувство за хумор и да са усмихнати.

 

Твърдо вярвам, че физическото здраве е основата за един пълноценен живот на всяка една възраст

 

Какви са твоите каузи и какво правиш, за да ги реализираш?

Каузата ми е да науча повече хора на правилно движение и хранене. Твърдо вярвам, че физическото здраве е основата за един пълноценен живот на всяка една възраст.

В България много пренебрегвана група са възрастните хора – над 55 години. А те имат голяма нужда от поддържане на мускулен тонус, правилно подравняване на ставите, насоки за пълноценно хранене, с което могат да предотвратят множество болести.

Децата също са ми лична кауза. Като се прибрах 2012г. от САЩ – по това време живеех във Финикс, Аризона, където има целогодишни условия за тренировки навън и децата се движат – забелязах, че масово българските деца не са в добра форма. Съчетанието от липсата на движение и невежество сред родителите и самите децата по отношение на храненето, изобилието от примамливи празни „храни“ на пазара и липсата на време и желание за приготвяне на домашна храна си казват думата.

Много деца са недохранени, въпреки излишните мазнини, имат хормонален дисбаланс, развиват метаболитен синдром или гръбначни изкривявания. Желая да развия програма, която още в училищна възраст да ги учи как да си набавят необходимите хранителни вещества и да са в кондиция без гладувания и диети.

Какво правиш, когато не си на работа?

Ходя на театър, чета доста, излизам да танцувам за удоволствие. Обичам българските планините – 5-6 дневните летувания със семейството и приятелите ми ме зареждат много и си освобождавам съзнанието от всички грижи. Както казва един приятел – в планината не тежи раницата, а главата, но след 3-я ден всичко олеква. Летата също карам колело и плувам.

Ако трябваше да намериш човек, който да те замести в работата, какво би търсил в него?

Бих търсила деен, педантичен човек, който е запален по каузите, за които аз работя. Трябва да е пример и да се зарежда от предаването на ценното знание, което имаме.

 

ако не са щастливи на мястото, където са в момента, да спрат, да не продължават по течението, само защото не е добре да се отказваме

 

Какво би правил, ако не работеше това?

Бих се занимавала с туризъм. България има прекрасна природа и много интересна душевност, която може да бъде показана и усетена от чужденците.

Например чуждестранните ми приятели, които дойдоха за сватбата ни, останаха очаровани от дивите планинско-морски съчетания на Странджа около Варвара и Синеморец и смаяни от гледката на Троянския проход.

Какво би посъветвал тези, които сега започват кариерата си?

Бих ги посъветвала, ако не са щастливи на мястото, където са в момента, да спрат, да не продължават по течението, само защото не е добре да се отказваме. Winners quit. Промяната е трудна, но трябва физическо време човек да се огледа, да се запознае с хора, да потърси съвет и място за изява. Много силна черта на България е, че взаимоотношенията са доста по-неформални и има критично мислене в избора на хора. А има и огромен недостиг на кадри, така че на който му се работи, ще намери къде да се развива.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com