В Деня на труда започва регистрацията за „Кариера в България. Защо не?” 2013

Категории: Блог, Кариера в България | Публикувано на 1 май 2013

Най-големият кариерен форум за българи с образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?” ще се проведе на 12 септември 2013 г. в Интер Експо Център София за шеста поредна година. Регистрацията за посетители с академичен или професионален опит от чужбина, търсещи работа в България, започва днес на 1 май по повод Деня на труда. Организатори на форума са сдружение „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“.

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?“ събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи фирми в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън, искащи да намерят най-доброто място за реализация. Освен кариерното изложение форумът представя интересна семинарна програма, кариерни консултации, фирмени презентации и други възможности за своите посетители.

FirstOfMayPoster

Над 4600 кандидати са участвали в петте издания досега, където над 150 водещи фирми в България се представяха с щандове, фирмени презентации и семинари, а повече от 30 водещи мениджъри споделиха своя опит. През 2012 г. събитието се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. По време на откриването той призова младите българи от чужбина„да си превземат държавата”.

Над 77% от участниците на форум Кариера в България. Защо не? 2012 са намерили работодател, който харесват, а 94% от фирмите изложителите са намерили подходящи кандидати. На въпроса дали ще се върнат в България, 18% от участниците отговарят категорично да, 56% са се върнали, 25% се колебаят, а едва 1% от анкетираните са заявили, че не смятат да се връщат в родината.

Според последни неофициални данни 2 036 092 са българите, които живеят в чужбина към 2011 г. Все повече българи се връщат от чужбина, сочат данните на НСИ от последното преброяване на населението, направено през 2011 г. През периода 1980 – 2011 г. 233 463 лица са променили своя настоящ адрес от чужбина в България. Броят на завърналите се в страната български граждани непрекъснато се увеличава след 2006 година. С висше образование са 34.1% от връщащите се. По данни, изнесени през 2011 г. от Асоциацията на частните университети, 80 хиляди български студенти учат в чужбина.

Според работодатели младежите с образование в чужбина имат по-практически знания, по-адаптивни са към смяна на средата, по-целеустремени са, по-бързо се справят с проблемите и знаят повече езици на ниво близко до майчин. Предизвикателствата при работа с такива кандидати е, че те често не са наясно с реалността в България и не познават спецификата на пазара, имат по-голямо самочувствие и по-големи изисквания за възнаграждение, по-често сменят работата си. Някои работодатели дори изявяват опасения, че много от кандидатите от чужбина са с влошени познания по писмен български език.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com